Без цензура!

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

DoSomethingDifferent
Контакти:

Re: Без цензура!

Мнениеот DoSomethingDifferent » 12 ное 2025 15:46

NOMER14 написа:
DoSomethingDifferent написа:
miro_rz написа:
miro_rz написа:
W84me написа:Коча ли ще идва? Тогава вече ще им се стъжни...

Аз съм с две ръце за конкуренцията. Тука трябва да стане като в Португалия или Нидерландия. 3 коня е Ок!

И аз съм съгласен, дори няма да е лошо да има четирима претенденти за титлата в група от десет отбора и четирима, които да се борят да не изпаднат. Звучи много добре, но едва ли ще стане.

И да, и не.
Ако впрочем са 10 отбора и 5 са от София, 2 от Пловдив и ще спрем футбола в провинцията. Градове като Русе, ВТ, Враца ще страдат. Навярно ще вдигнем нивото, но това в Б ще е трагично както сега!

А какво пречи във Враца или Русе да се направи това, което стана в Разград, и да си играят в А група? Иначе да си живуркат, както сега, без стадиони, бази и т.н., в Б група, не виждам голям смисъл. Нищо че са, както казваш, „футболни центрове“.

Във Враца и Русе няма фармацевтични заводи. Нишата вече е запълнена.

Явно не си ме разбрал. Идеята ми е, че когато нямаш пари, си седиш у дома и си готвиш, не ходиш като Манолката по Мишлени. Така е навсякъде, който има пари, се бори за титлата, който няма, играе в Б група и разчита на собствени кадри. Това важи за всички първенства, на всеки 20–30 години се появява по някой „Лестър“, и дотам. После пак в долните нива. Но дори и там хората имат бази, стадиони и стандарти, които се спазват.
Do Something Different!

tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 12 ное 2025 15:49

заради дискусията ще дам няколко дати и стойности на въпросния s&p500, защото лаладжийството взе да качва висоти:

- 24.03.2000 - 1553 пункта - това е върхът на дот ком бума

- 18.03.2005 - 1190 пункта - 5 години си инвестирал и си на сериозен минус

- 09.03.2009 - 676 пункта - т.е. 9 години си инвестирал и уау, ти вече си загубил 60% от парите си - добре ли е? Нарочно съм избрал връх и дъно - въпрос на тайминг, проточил се 9 години

- 27.03.2015 - 2060 - 15 години по-късно, ти си с някаква кирлива обща печалба от 30% на първоначалната инвестиция

- 23.03.2020 - 2237 - точно 20 години след заветното начало на инвестицията си с (уау), с невероятните 44% ръст - 44% ръст са под 2% CAGR, което дори не може да бие официалната инфлация в САЩ за периода от 50%. Да не говорим, че ако го сметна и през курса долар/лев(евро), при който доларът се е обезценил с 20% за периода, то съвсем утече откъм доходност

- 12.11.2025 - 6850 - all time high (засега) - пари вкарани преди само 5 години, вече са станали 3.5 пъти повече

та като казвам, че всичко е тайминг, не си говоря като глуха кучка с футката си, а давам инфо, базирано на данни. А още по-важното е да сметнеш и алтернативната доходност. Например една нива от 200 лева декара сега е на 3000, без да броим рентата за периода, която е още поне 1000 лева. Златото от 270 долара през 2000 година сега е 4100 долара и т.н. Много примери мога да давам, затова призовам за по-малко адептстване и спирам по темата, освен ако няма въпроси. На въпроси винаги съм отговорял и никога не съм се крил (е, някои не ги виждам, но те си знаят защо :mrgreen: )
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

DoSomethingDifferent
Контакти:

Мнениеот DoSomethingDifferent » 12 ное 2025 15:49

Bet_Expert написа:
tmanolov написа:ще се въздържа от коментар, просто защото благоприличието ме възпира да ти тегля една ПМ - за разлика от Изолда, аз съм си с името тук, не се крия, доста хора ме познават и ми имат номера, и т.н. Бъди здрав и успешен - не си ти, когато си жаден - това е последната ми реплика към теб!

Това към мен или към Тристан го написа?
Защото нямам спомен да сме влизали в спор с теб, камо ли директен?
Вече по темите с инвестициите, по които спорите с Тристан, там не се меся, защото очевидно сте по-запознати от мен.
Но пък ми е любопитно да разбера чуждия опит, успехи, грешки и препоръки.
Това като цяло е изключително полезна тема.

Темата изобщо не ѝ е мястото тук, точно защото е интересна. Вместо да я затрием сред офтопиците, можеше да се пусне отделна тема. Така поне след три дни щеше да има шанс някой да си спомни какво е писал, а не всичко да потъне в забвение, както обикновено.
Do Something Different!

tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 12 ное 2025 15:54

Bet_Expert написа:
tmanolov написа:ще се въздържа от коментар, просто защото благоприличието ме възпира да ти тегля една ПМ - за разлика от Изолда, аз съм си с името тук, не се крия, доста хора ме познават и ми имат номера, и т.н. Бъди здрав и успешен - не си ти, когато си жаден - това е последната ми реплика към теб!

Това към мен или към Тристан го написа?
Защото нямам спомен да сме влизали в спор с теб, камо ли директен?
Вече по темите с инвестициите, по които спорите с Тристан, там не се меся, защото очевидно сте по-запознати от мен.
Но пък ми е любопитно да разбера чуждия опит, успехи, грешки и препоръки.
Това като цяло е изключително полезна тема.

Темата изобщо не ѝ е мястото тук, точно защото е интересна. Вместо да я затрием сред офтопиците, можеше да се пусне отделна тема. Така поне след три дни щеше да има шанс някой да си спомни какво е писал, а не всичко да потъне в забвение, както обикновено.

точно си е за тук - това е най-четената тема у форумО. Аз разбирам колегите, но са ми малко туу мъч откъм арогантност без покритие, особено в област, в която съм сериозен капацитет (без да обиждам никого). Така че дискусията е хубава и е добре да я има точно тук, само без адептстване, че същото го помня през 2007 до какво доведе и колко много хора бяха отвратени след това. Факти, числа, данни - оттам всеки да си прецени къде, какво и защо.
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 12 ное 2025 16:11

Манолов,
Имаше една ревизирана поговорка - Ни питай старило! Ни питай Патило! Питай платило. Затова ти вярвам. Хубаво, че спомена позабравената дума Капацитет, щото напоследък ни се пробутва измишльотината Експерт (обикновено дилетанти по дадена тема, но с хоби по нея). Бях писал тук, че една сутрин във фирмата ни всички секретарки станаха експерти по нещо.

Потребителски аватар
BRF
Контакти:

Мнениеот BRF » 12 ное 2025 16:14

Ако мога да дам съвет ,бих казал че първите две крачки са много важни.
Първо да не си купува човек нещо само защото е модерно ,като да речем новия Ай фон!Телфон се купува при нужда и аз примерно ако се налага да взема сега при нужда,бех взел Ай фон 15!
Второто е да се заделя пари всеки месец и то предварително при постъпване на приходите ,а не каквото остане!Вече тогава може да се измисли в какво!Аз имам малък опит с борса и известнен опит със злато!Препоръчвам на лайци,какъвто съм аз-инвестиционно злато!Лесно се продава ако се наложи да се инвестира в нещо!

На линия
Потребителски аватар
TristaNNN
Контакти:

Мнениеот TristaNNN » 12 ное 2025 16:39

За сведение на "сериозните капацитети", но най-вече на колегите, които все пак искат да научат нещо - конкретно да започнат от АБВ-то, както казвам, ще попетя, че по-назад в темата съм препоръчал 4 книжки.
От тях книжки 3 и 4 (за 2 не знам - нея изобщо не съм я чел, не ми беше нужна към момента на издаване, но я препоръчвам, защото познавам отлично стила и добрата практическа насоченост на автора) показват различни възможности за инвестиране на начинаещи, не само в пустия S&P 500 и не само следвайки стратегията за усредняване на доларовите разходи.
На пазара има множество борсови търгувани фондове и няколко стратегии за управление на инвестициите в тях.
Затова е силно препоръчително най-напред всеки да попрочете и да прецени САМ доколко упоменатите в "букварчето" стратегии, и най-вече кои от тях, са удачни за него. Избор има, не е като да няма.
Колкото до фактите, то подобни стъкмистики са ми любимите. Все едно слушам някой брокер на имоти, който, за да докаже, че инвестицията в "тухли" е най-най-най, хваща някакъв конкретен период от индекса (да речем удобни за тезата му Х години) и го приравнява с удобните за тезата му същи Х години. Леле, велико! Същите стъкмистики прилагат и дилърите на злато. Същите мога да приложа и аз, за да "докажа" нещо си. И какво точно ще докажа, на кого, след като така или иначе никой не може да предвиди бъдещето? Ма по тая логика, дай да не правим нищо ли?
Похилядвам вече, че е редно всеки да попрочете и сам да стигне до заключения, статистики и факти. Никого не искам да убеждавам в нищо, освен в едно - Най-добрата защита срещу риска, е познанието!
[offtopic]
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс
:mrgreen:[/offtopic]

Потребителски аватар
W84me
Контакти:

Мнениеот W84me » 12 ное 2025 16:55

Колеги, един съвет само. С книжки не става.
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема

Потребителски аватар
MASTER_COOL
Контакти:

Мнениеот MASTER_COOL » 12 ное 2025 16:58

W84me написа:Колеги, един съвет само. С книжки не става.

Само с книжки ;)
[center]Важното е да излезеш с чест ![/center]

helic
Контакти:

Мнениеот helic » 12 ное 2025 18:02

tmanolov написа:заради дискусията ще дам няколко дати и стойности на въпросния s&p500, защото лаладжийството взе да качва висоти:

- 24.03.2000 - 1553 пункта - това е върхът на дот ком бума

- 18.03.2005 - 1190 пункта - 5 години си инвестирал и си на сериозен минус

- 09.03.2009 - 676 пункта - т.е. 9 години си инвестирал и уау, ти вече си загубил 60% от парите си - добре ли е? Нарочно съм избрал връх и дъно - въпрос на тайминг, проточил се 9 години

- 27.03.2015 - 2060 - 15 години по-късно, ти си с някаква кирлива обща печалба от 30% на първоначалната инвестиция

- 23.03.2020 - 2237 - точно 20 години след заветното начало на инвестицията си с (уау), с невероятните 44% ръст - 44% ръст са под 2% CAGR, което дори не може да бие официалната инфлация в САЩ за периода от 50%. Да не говорим, че ако го сметна и през курса долар/лев(евро), при който доларът се е обезценил с 20% за периода, то съвсем утече откъм доходност

- 12.11.2025 - 6850 - all time high (засега) - пари вкарани преди само 5 години, вече са станали 3.5 пъти повече

та като казвам, че всичко е тайминг, не си говоря като глуха кучка с футката си, а давам инфо, базирано на данни. А още по-важното е да сметнеш и алтернативната доходност. Например една нива от 200 лева декара сега е на 3000, без да броим рентата за периода, която е още поне 1000 лева. Златото от 270 долара през 2000 година сега е 4100 долара и т.н. Много примери мога да давам, затова призовам за по-малко адептстване и спирам по темата, освен ако няма въпроси. На въпроси винаги съм отговорял и никога не съм се крил (е, някои не ги виждам, но те си знаят защо :mrgreen: )

значи на SPX-а си взел върхове и дъна, но на златото не съвсем :)
Asset Allocation and Rotation все пак е цяла наука, бих казал аз, господин Манолов :mrgreen: , докато примерите са малко cherry picking......

Върни се в “Левски”