efbet Лига: Ботев (Пловдив) - Левски (София), Вторник от 17:30 ч.

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

tmanolov
Контакти:

Re: efbet Лига: Ботев (Пловдив) - Левски (София), Вторник от 17:30 ч.

Мнениеот tmanolov » 02 окт 2025 14:09

TristaNNN написа:Дали не е най-добре първо да се разберете какво точно имате предвид под футболен анализатор? :lol:
Щото Алън Шиърър, примерно, който коментира тактики, състави, рефери и др. из телевизионните студиа и по вестниците се води такъв. От друга страна футболния анализатор в отбор прави модели, статистики, анализи, прогнози и т.н. на база на данни и необятните възможности на информацията, подредена и правилно управлявана и анализирана от компютърни програми.
Бърз пример, съвсем импровизиран: Анализаторът на ПФК Левски "налива" данните на Маринчо и установява, че когато играчът е на десния фланг има 50% точни подавания в срещата, отнел е 20% топки, извършил е Х нарушения, участвал е в Y опасни атаки, отправил е 3 удара към противниковата врата и т.н.
След това анализаторът сравнява тези данни с мачовете, в които Маринчо е бил вляво и установява само 25% точни подавания, отнети 10% топки, извършени Х +10 нарушения, участва в Y -10 атаки, има едва един удар и т.н. Извод за анализатора и треньора - Маринчо не бива да играе вляво, но извод, който е подкрепен със здрава статистика, модели и пр. математически и компютърни изчисления. Това е много, много прост пример, който има за цел да се разбере работата на анализатора в един клуб.
Хайде сега си представете всичко останало - натоварване на играчите, статистики на противниците и футболистите им, развитие и успех на атаките и т.н. и т.н. необятни морета от информация, която анализаторът притежава и анализира за треньорския щаб.

пак има нюанс - като във вица, дето една дама питала какво е наюнс, а младежът ѝ казал да се одупи, набил ѝ го здраво отзад и ѝ казал - сега ти имаш к/р в г.з. и аз имам к.р в г.з. - въпрос на нюанс :mrgreen: та и тук е нещо подобно - работата с големите бази данни е изключително смислена като цяло, ако тази база данни е вярна и изчистена от глупости. Ако не е, се получават само фаулове с претенциЙ
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

Потребителски аватар
olimpi
Контакти:

Мнениеот olimpi » 02 окт 2025 14:12

tmanolov написа:Може ли аз, без да искам д аобиждам никого? Ся, това с Арвард се изчерпа вече - видяхме ги и царевите Япита, видяхме ги и подменените променкаджии - сущий некадърници и крадци като Влади МагниЦки от Стопанската академия в Свищов :oops: . Ма друг ми е поинтът - някои работи са прекалено адвансд за нас - не че са лоши, просто няма как да бъдат приложени, поради ред ограничения, най-малкото липсата на достатъчно данни. Ок де, все отнкяъде трябва да се почне, просто да не се очаква уау ефект, едно на ръка, а второ - въпросните да не се вземат много на сериозно. Горе-долу същото е да правиш ТА на БФБ - на Дау е супер, ама не и тук. И проблемът не е в ТА като цяло :mrgreen:

Отколе по онези държави, по които цъкаме с език нАуката е тясно свързана с практиката вкл. и в спорта. Дойчо и онези от ниската земя (чудесна страна, тези дни съм в Амстердам) са пионери поне във футбола, да ползват някои постижения на науката и във връзка с това поздравления за ръководството за назначената нутриционистка (освен това е симпатяга), че с ядене на банички и мазнотии се става Дани Начев.

И сега малце офф ама много офф. Това с Харвард стана нарицателно (за съжаление, дипломите от престижни унта май не се ценят подобаващо). Да видОхме ги сите маскари. Колктоо до Кирчото, аз дълбоко се съмнявам въпросното лице да е завършило Харвард с оглед на особеностите на преподаването в американските университети (изкл. тясна комуникация с преподаващия професор във вид на консултации и свододно суъбеседване) и неговото ниво на английски . По-скоро е взел някой друг курс он лайн.
Олимпий Панов -Опълченец в 1-ва рота на 1-ва Опълченска дружина, член и секретар на БРЦК. Участник в боевете при Ст. Загора, Шипка и Сливница. Майор Панов е родоначалник на българската артилерия. Продължител на делото на Левски и борците за свобода.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 02 окт 2025 14:15

futbolqga написа:Пълна глупост си написал. Футболните анализатори (анализатор на данни е директният превод) са изключително важна част от всеки западен клуб. Затова и момчето е упражнявало професията в Португалия, но и в щаба на Веласкес има такава позиция. Искат се дълбоки футболни познания, съчетани с капацитет за анализ и оценка - нищо общо с твоите инфлуенсъри и тиктокъри.

П.П. Хвърли едно око в Барселона каква съвместна програма имат с местния университет -https://barcainnovationhub.fcbarcelona.com/education/postgraduate-in-sports-analytics/

Дейта анализаторът и футболният анализатор са различни неща. Първият е софтуерен специалист на първо място. Футболният анализатор си е като политически коментатор/анализатор.

tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 02 окт 2025 14:17

olimpi написа:
tmanolov написа:Може ли аз, без да искам д аобиждам никого? Ся, това с Арвард се изчерпа вече - видяхме ги и царевите Япита, видяхме ги и подменените променкаджии - сущий некадърници и крадци като Влади МагниЦки от Стопанската академия в Свищов :oops: . Ма друг ми е поинтът - някои работи са прекалено адвансд за нас - не че са лоши, просто няма как да бъдат приложени, поради ред ограничения, най-малкото липсата на достатъчно данни. Ок де, все отнкяъде трябва да се почне, просто да не се очаква уау ефект, едно на ръка, а второ - въпросните да не се вземат много на сериозно. Горе-долу същото е да правиш ТА на БФБ - на Дау е супер, ама не и тук. И проблемът не е в ТА като цяло :mrgreen:

Отколе по онези държави, по които цъкаме с език нАуката е тясно свързана с практиката вкл. и в спорта. Дойчо и онези от ниската земя (чудесна страна, тези дни съм в Амстердам) са пионери поне във футбола, да ползват някои постижения на науката и във връзка с това поздравления за ръководството за назначената нутриционистка (освен това е симпатяга), че с ядене на банички и мазнотии се става Дани Начев.

И сега малце офф ама много офф. Това с Харвард стана нарицателно (за съжаление, дипломите от престижни унта май не се ценят подобаващо). Да видОхме ги сите маскари. Колктоо до Кирчото, аз дълбоко се съмнявам въпросното лице да е завършило Харвард с оглед на особеностите на преподаването в американските университети (изкл. тясна комуникация с преподаващия професор във вид на консултации и свододно суъбеседване) и неговото ниво на английски . По-скоро е взел някой друг курс он лайн.

за съжаление, си много прав
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 02 окт 2025 14:17

olimpi написа:

Да, завършил е у нас някакъв курс. Иначе Харвард отколе е люпилня на глобалисти, джендъристи и всякакви психопати.

Потребителски аватар
futbolqga
Контакти:

Мнениеот futbolqga » 02 окт 2025 14:38

metodito написа:
futbolqga написа:Пълна глупост си написал. Футболните анализатори (анализатор на данни е директният превод) са изключително важна част от всеки западен клуб. Затова и момчето е упражнявало професията в Португалия, но и в щаба на Веласкес има такава позиция. Искат се дълбоки футболни познания, съчетани с капацитет за анализ и оценка - нищо общо с твоите инфлуенсъри и тиктокъри.

П.П. Хвърли едно око в Барселона каква съвместна програма имат с местния университет -https://barcainnovationhub.fcbarcelona.com/education/postgraduate-in-sports-analytics/

Дейта анализаторът и футболният анализатор са различни неща. Първият е софтуерен специалист на първо място. Футболният анализатор си е като политически коментатор/анализатор.

Така е, а Анди, който ти сравни с инфлуенсър, е първото.

helic
Контакти:

Мнениеот helic » 02 окт 2025 15:05

metodito написа:

направо зазвуча като Божинката - футболния анализатор е анализатор, само че футболен :)

Анализатора бил софтуерен специалист на първо място. Изби рибата с тая дивотия, тъй да знаеш :)

helic
Контакти:

Мнениеот helic » 02 окт 2025 15:11

tiamat написа:
tmanolov написа:
tiamat написа:Левски е имал много сериозен анализатор, някъде до средата на еврокампанията ни iirc, когато се мести на работа в Португалия. Йоан някой си май. На него отдаваха до голяма степен доброто разузнаване и впоследствие противодействие на първите ни европротивници. После се чудеха новият анализатор дали ще захапе добре. Може би оттам, Анди и Йоан? се познават и са разменяли проф. опит и мнения.

Иначе Ганьо е невероятен просто... Колкото и да го мразех това понятие "Ганьо" допреди десетина години. Помня едно интервю, забравих с Генчев ли беше, с Данчо Господинов ли беше. Та вика (по спомен), първия ден тренировка в Левски, идвам с лаптоп в ръка, и дочувам отнякъде: "Абе тоя на какъв се прави с тоя лаптоп, нещо на много умен се прави..." Та Ганьо, като чуе някакви думи от сорта на анализатор или не дай си боже Харвард, почва да му кипи кръвта :))

Може ли аз, без да искам д аобиждам никого? Ся, това с Арвард се изчерпа вече - видяхме ги и царевите Япита, видяхме ги и подменените променкаджии - сущий некадърници и крадци като Влади МагниЦки от Стопанската академия в Свищов :oops: . Ма друг ми е поинтът - някои работи са прекалено адвансд за нас - не че са лоши, просто няма как да бъдат приложени, поради ред ограничения, най-малкото липсата на достатъчно данни. Ок де, все отнкяъде трябва да се почне, просто да не се очаква уау ефект, едно на ръка, а второ - въпросните да не се вземат много на сериозно. Горе-долу същото е да правиш ТА на БФБ - на Дау е супер, ама не и тук. И проблемът не е в ТА като цяло :mrgreen:

Ми не, според мен това с Харвард не се е изчерпало. Мен лично много ме дразни. Ползвам Харвард като нарицателно, но "пойнтът" ми е отношението на необразования към образования, генерално. Не че много образовани не си го заслужават това отношение с високомерието си. А анализ винаги може да правиш и навсякъде. Просто трябва да разбереш, че анализираш нещо различно и да адаптираш методологията.

абсолютно вярно. По принцип съвременния анализ в основата си е винаги статистически. Но понеже обекта, който се анализира чрез статистически данни винаги е различен, то методологията винаги се адаптира. Едно е образно казано да правиш анализ на данни от движението на планетата Уран, друго е да анализираш движението в центъра на София.

helic
Контакти:

Мнениеот helic » 02 окт 2025 15:20

и като пример за мощното оръжие анализ и анализ на данни, ще ви дам плуването, карайки малко по памет.
Разликата между класиралия се на първо и на четвърто място на 100 св.стил на олимпиадата в Атина е била няколко стотни. За 100 м. св.стил всеки плувец прави между 2500 и 3000 различни движения. Неоптималността на само 4, повтарям само 4 от тези движения, води до загуба на 20 стотни. Т.е. под един промил неоптимални движения да си направил и това вече ти коства не олимпийската титла, а направо медала.
И тук идва на помощ събирането и анализа на данни. Снимат ти плуването, пускат го на видео и софтуерен анализ и ти казват - тук, тук и тук не си оптимален, работи върху това.
Такива програми и софтуери има в Щатите от началото на века и постоянно се усъвършенстват, добавяйки нови и нови събрани и натрупани данни.
Къде сме ние? Федерацията по плуване се тупа в гърдите, че е осигурила бюджет за взимането на 20000 лактактни проби за националните състезатели. Простичко казано - да те бодат по пръста по време на тренировка и да ти казват на база на нивото на млечна киселина дали си недотрениран, добре трениран или претрениран. В това няма нищо лошо. Ама това е основата и се прави от сигурно 80те години на миналия век.
Хората ползват софутер и програми (една такава от най-старите се предлагаше за към 20-30000 долара, по спомен), ние още събираме лактатни проби, т.е. сме някъде в ерата на парния двигател.......

Bet_Expert
Контакти:

Мнениеот Bet_Expert » 02 окт 2025 18:03

metodito написа:
olimpi написа:

Да, завършил е у нас някакъв курс. Иначе Харвард отколе е люпилня на глобалисти, джендъристи и всякакви психопати.

А Санкт Петербург и Волгоград на какво са люпилня? На диктатори, на див комунизъм и на пияни ватенки? Колко роднини и приятели имаш, дето да работят в Русия? И колко са на Запад? Половин Бг се издържа от пари, получени от Запад. Цели фамилии и населени места така съществуват.
Понеже говориш за джендъри и психопати, имаш ли представа колко обратни има в Русия?
Имаш ли представа какви са нивата на ХИВ в Русия?
Психопати били Запада, ама всяко дете е с айфон, и всеки втори е с БМВ или Мерцедес.
Един не видях с Москвич по улиците.
А за руски телефон не съм чувал, вероятно е от чугун и тежи 1,5 кг.
Докога ще закриляте тази Русия бе, хора?
Отидете, вижте свят, обиколете държави, и тогава ще разберете, че Русия е абсолютен диктаторски кенеф!
Апропо, Методи, я ми кажи срещу кого спечели изборите Путин?
Сам срещу себе си:)
Надбягване с един кон:)
Евала:)

Върни се в “Левски”