А ето и думите на самия кюрд в неговата (разбира се, писана от друг) автобиография:
Въпросът бе да ме види и запомни който трябва.
За мой късмет точно това се случи. Хванах окото на най-големия – Хендрик Йоханес Кройф. Летящия холандец. Геният, който реално в рамките на двайсетина години промени футбола и като играч, и като треньор.
В тази еврокампания ключов за кариерата ми се оказа сблъсъкът срещу „Рода“. Играх много силно срещу тях. Вкарах първия гол при 2:1 за нас в София. А на реванша им го забих в момент, когато при 0:2 вече ни пишеха некролога. Тогава получих единствения подарък от защитник в моята кариера – пресякох върната назад към вратаря топка и хладнокръвно вкарах точно когато ни трябваше. И за отбора, и лично за мен, както се разбра по-късно.
С този гол реално махнах на съдбата, както се спира такси. При евентуално отпадане нямаше да срещнем „Барса“ и със сигурност Кройф нямаше да си губи времето да гледа записи от двубоите ни с „Панатинайкос“. Едва ли щеше да обърне и някакво специално внимание на българите, елиминирани от „Рода“.
Дузпите, както винаги, бяха рулетка, но в случая те само доказаха – тази вечер в Холандия топчето, по-точно топката, отиде на... „печели червено, номер 8“. Вкарах безпроблемно от 11-те метра, а под рамката Вълка, невероятният Илия Вълов, свърши голямата работа.
И за финал едно бързо показно за мръсната оранжева пропаганда:
1. Думите на самия кюрд (аз помня и снимката във вестник Футбол с чека за 4 милиона)
С изключение на сумата – тя наистина бе скочила на четири милиона! Франсиск Вентура, вицепрезидент на „Барселона“ по онова време, сложи на масата на преговорите рекордни пари в историята до момента за трансфер на играч от Изтока. Последната дума на каталунците по „Случая Стоичков“. Играха „ва банк“, но при променени от тяхна страна условия. Вземат ме от лятото и плащат колосалната сума на пет транша по 800 хиляди долара на година.
2. И какво казва бг уики (припошка структура, за която си плащат на съответните места)
Трансфер в Барселона. Европейски клубен шампион
Заради доброто му представяне в мачовете на ЦСКА, ФК Барселона закупува Стоичков за сумата от $4,5 млн.
Ами така се раждат митовете и немитовете в оранжево....