Идеята Левски,отборът на народа или нещо друго

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
Кашчей

Re: Идеята Левски,отборът на народа или нещо друго

Мнениеот Кашчей » 28 фев 2010 15:14

Хайде първо някой да ми обясни какво означава терминът "Идеята Левски".Каква идея може да бъде един футболен клуб, за да се говори за това?Малко ми е трудно да приема, че когато са го основавали са имали някаква специална идея, освен да си имат собствен клуб, с който да се афишират и да могат да си ритат топката, да участват в състезания.
Тия приказки за "отбор на народа" и "сами срещу всички" са доста смешни, защото се оказва, че който не е от "Левски" не е от народа, а всички останали са в група и не се борят помежду си, а само срещу "Левски" :mrgreen: Направо сте като в някой екшън, с източни бойни изкуства, или филм с Бъд Спенсър и Теренси Хил :mrgreen:
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

viroglav
Контакти:

Мнениеот viroglav » 28 фев 2010 15:53

Не ми се спори с грамофони... Но всички "балони" по темата , че ПФК Левски е отбора на "целия" народ , защото точно такъв е подтекста на израза "отбора на народа" меко казано издишат. С политическо/комунистически лозунги няма смисъл да се занимаваме , това е в приоритетите на пропагандата , а тя си съществува хей така между другото. Дори и автора на темата съзнателно или несъзнателно пропагандира нещо , което явно знае , че не е така , но му се иска да е "самата истина". Сигурно по този начин ще му се вдигне самочувствието , като си мисли , че зад него стои цял един народ... Да , ама...
Ако ПФК Левски е отбора на народа , то националният отбор какъв е , на комшиите ли е... Или можело да има и повече от един отбор на народа. Да се каже , че ПФК Левски е част от народа би бил точният израз , но на "левскарщината" не и изнася да я конкурира , който и да е. Това е същото , като да кажеш , че ПФК Левски ще стане шампион... Че ще се бори за това е едно , но още да не са почнали мачовете и да казваш , че нещо ще се случи още преди да се е случило си е чиста проба манипулация. Да кажеш , че в отбора ти играят най - добрите футболисти в България... това какво е ? В никакъв случай не е феърплей , по този начин обиждаш хиляди други човешки твари практикуващи професията. Покажи на терена , че си най - добрия , не го пропагандирай , нека другите те оценят , не си прави самооценки. Всичкото това са мръсните инструменти на комунистическата власт. Потъпкване на истината , последователно и гнусно , до положение , при което феновете на ПФК Левски ще започнат да вярват истински , че са това , което не са... "Борци за демокрация в условията на социализъм" , странен израз не мислите ли. Демократът Батков и демократично настроеният ПФК Левски сменят съдийската комисия , защото не им харесва , че не ги подпират. Цитирам агент Николай от ръководството на ПФК Левски - "Какво лошо има в това ПФК Левски да бъде толериран в България". Явно за съдиите става лошо , когато ПФК Левски не е толериран , но какво пък , криворазбраната демокрация е в апогея си. Идеите на апостола на свободата нямат нищо общо с идеите на ПФК Левски и е нелогично да бъдат сравнявани. Едните са за чиста и свята република , а другите са за шампион , дори и с цената на потъпкване на всичко чисто и свято. Вие сами преценете кои са на апостола и кои на футболния клуб... 8-)

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 28 фев 2010 16:31

Нямам особено желание да си говоря с радиото и да го убеждавам, че темата е смешна. Ама аз все пак съм роден 70-та година и имам лични впечатления от 80-те, а и съм чувал като дете по-големите да си говорят за футбол, та и за 70-те имам някакви впечатления. Общо взето и цесекари и левскари (несофийските левскари), бяха на мнение, че това са подпирани от държавата отбори, които грабят най-безогледно всичко добро, което се появи някъде в България, (с изключение, донякъде, на двата пловдивски отбора и другите два софийски). Впрочем, Пенчо Кубадински твърдеше, че той е бил най-големия дисидент в България, що не кръстите стадион Раковски на него, или поне му сложете един паметник на Герена, да няма два центъра на демокрацията и инакомислието. :lol:
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

honda
Контакти:

Мнениеот honda » 28 фев 2010 17:23

защо написа:Нямам особено желание да си говоря с радиото и да го убеждавам, че темата е смешна. Ама аз все пак съм роден 70-та година и имам лични впечатления от 80-те, а и съм чувал като дете по-големите да си говорят за футбол, та и за 70-те имам някакви впечатления. Общо взето и цесекари и левскари (несофийските левскари), бяха на мнение, че това са подпирани от държавата отбори, които грабят най-безогледно всичко добро, което се появи някъде в България, (с изключение, донякъде, на двата пловдивски отбора и другите два софийски). Впрочем, Пенчо Кубадински твърдеше, че той е бил най-големия дисидент в България, що не кръстите стадион Раковски на него, или поне му сложете един паметник на Герена, да няма два центъра на демокрацията и инакомислието. :lol:

Mоите уважения ,но бих те помолил да подкрепиш твърденията си с факти. Защото доколкото знам почти всички легенди на "Левски" са собствени юноши - такива са Г.Аспарухов, Г.Соколов, Хр.Илиев(Патрата), С.Костов, Ст.Абаджиев(Теко), Ем.Спасов, Бисер Михайлов, Б.Михайлов, Н.Сираков, Н.Илиев, Б.Искренов ит.н. Юноши на обединения с "Левски" "Спартак"(Сф) са Ст.Аладжов,Д.Жечев и П.Панов ,които по-късно стават легенди на "Левски".
Докато от легендите на ЦСКА - М.Манолов, Ст.Божков, Г.Панайотов, Ив.Колев, Д.Миланов, К.Янев, Д.Якимов, Д.Пенев,П.Жеков,Ив.Зафиров,Б.Гаганелов, Г.Денев, Г.Велинов, Г.Димитров, Сп.Джевизов, Ст.Младенов, Цв.Йончев, Пл.Марков, Л.Пенев, Ем.Костадинов, Хр.Стойчков, Тр. Иванов -юноши на ЦСКА са само Ив.Зафиров, Ем.Костадинов и Л.Пенев. Май констатациите ти са доста далече от истината ;)

Потребителски аватар
pehopeho
Контакти:

Мнениеот pehopeho » 28 фев 2010 19:52

Изчетох цялата тема и мислех да се изкажа, но виждам, че е безмислено! Аман от малоумни чорбари!!! Червени идиотчета знайте едно "ЛЕВСКИ Е ИДЕЯ, ЦСКА Е ЦЕЛ"!!! Самото създаване на двата отбора говори за това. Левски е създаден както каза един потребител по-рано в темата "Да си цъкат футбол", за удоволствие, а ЦСКА за да символизира силата на един строй. И целта е била победа на всяка цена! За загуба се е разжалвало, наказвало, а понякога и по-лошо! Вярно е, че сега е различно и това е добре, но е време да признаете историята и грешките допускани от вашите предшественици! Това не са ваши грешки и отричането им само може да ви пречи! Айде със здраве!!!
Не си сложих портрет на Лупи на стената, защото остави нещата на половина, но обещавам да си сложа на Митко Борисов, ако ги доведе до край!!!
http://vbox7.com/play:efeaf1c3

Потребителски аватар
Old_death
Контакти:

Мнениеот Old_death » 28 фев 2010 20:32

Странджата на 28 Фев 2010 13:42

Глупава е тази тема и само всява мрак в безпросветните. Левскар съм, но да се митологизира един футболен отбор, да се превръща в икона, е смешно. Защото груповата идентичност левскар няма кой знае колко общо с националната идентичност, чийто мехнизъм същностно включва Левски като национален герой. Името на отбора само може да бъде част от процеса на присвояване на националния герой.Този процес, когато е свързан с преклонението както пред образа, така и пред неговата същност - ценностите, които олицетворява, като става дума за Левски, не е толкова част от национализма, колкото от демократизма. И да се приписва това на един футболен отбор, е , меко казано, наивно. Защото пред Левски би трябвало да се прекланя всеки, който споделя идеите му и е готов да го сакрализира. Може да ни е хубаво, че любимият ни отбор носи името на Левски, но ако се прекланяме истински пред Левски, ако за него говорим като за българска икона и светец, може би трябва да замълчим, защото представете си отбор, който носи името например на св. Иван Рилски.

На това изказване не мога да реагирам по друг начин,освен да сваля шапка!Респект!Искам само да попитам застъпниците на тезата,че Левски е отбор на народа,какви по народност сме всички ние,които не сме фенове на тоя отбор?Въпросът ми е резонен,защото искам да зная пред кое посолство да се редя за гражданство!!!
В резултат на това председателят счита, че въз основа на информацията и документацията, които са на разположение, няма друга алтернатива, освен да се заключи, че новият клуб ЦСКА-София изглежда е спортният наследник на първоначалния длъжник, ЦСКА София.

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 28 фев 2010 22:09

Old_death написа:Въпросът ми е резонен,защото искам да зная пред кое посолство да се редя за гражданство!!!

Специално ти, пред сградата на ГЩ на РА, защото си армеец, почитател на отбор, създаден по съветски(сега руски) образец
:mrgreen:

Колкото вие сте армейци в момента, толкова и "Левски" са отбор на народа!
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
acmilan
Контакти:

Мнениеот acmilan » 28 фев 2010 22:41

Кашчей написа:
Old_death написа:Въпросът ми е резонен,защото искам да зная пред кое посолство да се редя за гражданство!!!

Специално ти, пред сградата на ГЩ на РА, защото си армеец, почитател на отбор, създаден по съветски(сега руски) образец
:mrgreen:

Кашчей,не мога да не кажа във втора тема днес,че си абсолютно прав.Тези прозвища отдавна са изпразнени(силно експресивна дума :lol: ) от съдържание.Колкото до самата тема-всеки отбор е обичан от една част от народа,била малка или по-голяма.За отбор на народа е напълно несериозно да се говори за който и да било клуб.Повечето български клубове са възникнали като идея на група от хора,обичащи тази непозната за страната ни дотогава игра и никоя идея не бива да бъде изтиквана напред като най-качествена или олицетворяваща целия народ.Спорът за комунизма е воден стотици пъти в този форум и няма особен смисъл да се повтаряме.
Дида, Кафу, Неста, Малдини, Янкуловски/Каладзе/, Гатузо, Пирло, Сеедорф, Кака, Шевченко, Индзаги, ст. треньор Карло Анчелоти.

Потребителски аватар
Old_death
Контакти:

Мнениеот Old_death » 01 мар 2010 09:45

от Кашчей на 28 Фев 2010 23:09

Old_death написа:
Въпросът ми е резонен,защото искам да зная пред кое посолство да се редя за гражданство!!!

Или не разбра въпросът ми или отговорът ти е пречупен през призмата на фенството ти.ГЩ е ведомство в Република България.Левски-"отбор на народа" говори,че всички,които не симпатизират на тоя клуб не са и част от тоя народ!Щом като феновете,неподдържащи "отбора на народа" не са част от него,къде да търсим Родината си?
В резултат на това председателят счита, че въз основа на информацията и документацията, които са на разположение, няма друга алтернатива, освен да се заключи, че новият клуб ЦСКА-София изглежда е спортният наследник на първоначалния длъжник, ЦСКА София.

Потребителски аватар
Samoyl
Контакти:

Мнениеот Samoyl » 01 мар 2010 14:24

Смело мога да се похваля , че съм пето поколение Левскар. Искам само да вметна, че толкова на сериозно сте се взели и не разбирате всъщност какво означава "отбор на народа". Хора елементарно е....сетете се ...може би не е буквално. Поздрав за всички левскари с Boney M - Rivers of Babylon!!!...и се продължава с песента...милко балев ваши.....

Върни се в “Левски”