Мнениеот gihuelo » 22 авг 2024 14:17
Данко, това е в твоята специалност. :)
Спасението на давещия се е в ръцете на самия давещ се! Нарочно изчаках 2-3 дни да отминат от последния мач, за да може разсъждението да е на по-хладна глава. Разрази се страшна буря след поредната загуба срещу Славия и абсурдното първо полувреме, което изиграхме.
Ще мина първо през Стипич. Игровият проблем при нас беше видим още от контролите. Не знам защо се говори как магическата преса изчезнала след мача с Лудогорец, а преди това всичко е било цветя и рози. Не ,просто в контролите противниците винаги имаха по три адски чисти положения, които Бусато майсторски спасяваше. Три, защото все пак е контрола и на си даваш зор, в сериозен мач си даваш зор и от три стават 7-8. Така че ИГРОВО това нещо, което се вижда сега се виждаше и в контролите, но на по-ниско темпо. А проблемът е повече от елементарен. Играем с прекалено малко хора зад линията на топката във фаза атака. Нашето 4-1-4-1 се превръща във фаза атака буквално в 4-1-5, където двамата вътрешни отиват на линията на нападателя, барабар с двете крила. Съответно, ако бекът центрира топката, пред него има 5 човека. Когато те са пред него, следователно са и пред линията на топката, да не говорим и, че самият бек не може да участва във фаза защита. Ако приемем, че едно от крилата го прави на фланга е почти подобно, защото бидейки далеч на фланга няма какво да направиш и реално не си зад линията като центриращ. След като последва центриране, имаме много нисък процент спечелена първа топка в атака, от което следва, че топката бива изчистена някъде около предмостието на наказателното поле на противника, където наш играч няма. Получава се абсурдната ситуация при леко изчистена топка от противника да има около 5-6 души вече изостанали от линията на топката, защото почти винаги и единият краен защитник се е включил високо в атаката, барабар с петимата, които обясних по-нагоре. Толкова високото позициониране терена обаче ни оставя изключително опасно отворени на контра-атака. Съответно видяхме срещу Славия, че Кареасо има абсурден периметър за покриване от центъра до тяхното наказателно поле, където си е сам-самичък. Оттам ти тръгват постоянно контра-атаки при числено равенство 4-4, понякога 3-3, което винаги е в полза на атакуващия отбор. И Славия имаха 6 положения за гол първото полувреме. Срещу Спартак същото, плюс още един модел пък на постепенна атака, където ние имаме още един огромен проблем. Централните ни защитници са ниски и биват смазани от по-едри нападатели. Ахмедов е кристален пример за последното. Срещу Славия точно този модел не беше важен, защото техният нападател не е толкова едър. Но имам една доста лоша новина. Централният нападател на Арда Офор е абсолютно физическо чудовище. Съответно те просто с ритнати топки към него ще ни матират. Та ние имаме проблем при постепенна атака на противника, имаме проблем и при бърза контра-атака на противника. Или казано грубо имаме проблем при всякаква атака на противника. И това тук са си камъни в градината на треньора, които той сега трябва да оправи.
Господин Стипич, ако продължавате така просто ще ви уволнят, защото някой ще ни бие с волейболен резултат. Идващите мачове са шансът на Стипич да покаже нещо по-различно. Дали ще премине в 3-5-2, дали ще мине в ромб, дали просто ще върне малко хора назад, избор бол, но едно е сигурно. Така продължава ли, нищо добро не ни чака. Колкото за желанието за оставка/уволнение на треньора. Да, ако той продължава така сам ще си ритне трудовата книжка, НО ТОЙ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ ШАНСА ДА СЕ ПОПРАВИ! Значи, не спирахме да говорим как модела на Ганчев за употребените треньори е неуспешен и какво ще направим. Хайде, махай треньора на петия-шестия мач. Та дори Ганчев изчака Крушчич 9 месеца. Нека да получи шанса да се поправи, защото иначе влизаме в една абсурдна спирала на емоционални решения, в които изглеждаме абсурдно като клуб и никой нормален треньор няма да те вземе насериозно. Ако не се поправи, то резултатът ще е такъв, че няма какво да се направи и ще си тръгне. Мачът с Арда не толкова откъм резултат, колкото като постройка е важен - да се види желание нещо да се промени. Срещу Славия технически той премина в 3-5-2 второто, та поне показа, че вижда проблемите.
Малко и за директорите - как били готови с оставките. Я пак? Момента за оставки мина отдавна. Какво значи на втория месец да метнеш бялата кърпа. Значи, корабът влиза в бурни води и ти си първият, който напуска. Аз лично нищо мъжко не виждам в това. Ако не си можел да се справиш, казваш в началото не мисля, че ще се справя. А не сега. Хубаво, падаме от Арда, на 24 Август си тръгват всички. Браво, много мъжко, една седмица преди края на трансферния прозорец казваш - чао, аз бях дотук. И новият човек докато дойде какво правим? Нали говориш, че имаш проект и вяра в този проект. Какъв лидер си ти, дето на първата трудност вееш пешкира и се отказваш от проекта си? Никакви такива, ако не можеш да се справиш, отиваш при Папазки и казваш, че трябва нов човек, НО ЩЕ ОСТАНЕШ ПОНЕ ПОЛОВИН ГОДИНА, докато свикне новия човек, пък и може нещо да научиш. Ако трябва, казваш, понижи ме, да се уча от някой по-можещ, ама то егото не го позволява. За последен път, нищо мъжко няма когато е сложно да кажеш - чао, пичове, оттеглям се! Това, че не се справяш, не значи ай, чао. Единственото, което показваш с това е, че се влияеш от тълпата. Наско Сираков от години го гледам в Левски кой ли не му скача, но човекът ясно показва кой кара влака и ето, че имат успехи сега. Когато вярваш в някаква визия, не се отказваш от нея като мишка на първата сериозна трудност, а търсиш варианти как да оправиш проблема.
По-малко емоции, по-малко влияние от тълпата и повече професионализъм. Ако не можеш, отиваш, вземаш хората и почваш. Говореше за нова инфраструктура. Ако си слаб в преговорите с играчи (нали ни отказали 40 души), ОК, намираш човек, който е по-добър от теб и го прави той това. Сядаш, гледаш къди си слаб и търсиш решението там.
Интересно ми е и Вашето мнение.
CSKA FEN TV