Мнениеот metodito » 22 юли 2023 23:31
Да допълня към предишната си публикация разни неща. Примерно това за културата. Ами блгаодарение на този нискоструващ достъп до култура аз съм се запознал с водещи образци на англо-американската култура и без него кой знае какво мнение щях да мисля за нея (от тея отрицатели на нея приерно да съм. Както незпознатите с руската култура са нейни отрицатели). Освен Джералд Даръл, който ще ми остане сред любимите автори, "Смълчана пролет" на Рейчъл Карлсън и "Дасти", много силно влияние ми оказа "Взвод" на Оливър Стоуун, който в България се появи може би година по-късно. Не съм сигурен. Влязох по втория начин понеже беше забранен. Но след това го гледах многократно. Мислех си, че това е нормално - американците да си излагат недъзите на показ. Това го мислех вече през 90-те, де, не знаех, че Оливър Стоун си е един вид неудобвен творец за Щатите. А може и заради това да са го пускали, знам ли. Когато го гледах за пръв път, го гледах като екшън филм (нещо, което "Взвод" не е). А благодарение на това, че израснах в университетския квартал, съм имал досег с какви ли хора. Имал съм съседи французи, японец, по едно време в съседния вход живееше перуанец, а през 80-те и едно американско семейство. Когато за пръв път държах бата и си бях нахлузвал ръкавица - семейството имаха дете, което на моите години горе-долу - 10-11 годишно. Шахът все още ми се струва супер по-логична игра от бейзбола.
Източниците ни на информация и култура през 80-те бяха супер "диверсифицирани". Ние получавахме представа за света и Европа, каквато днешните деца няма как да получат, понеже... поради много причини. И благодарение на това, аз израснах, като човек, който не е расист, не е нацист и етноцентрист ("Булгар, Булгар") и най-вече "-фил", а не "-фоб".
Пиша го като контекст на постовете си отпреди. Днес за съжаление, пропагандата е голяма, кръгозорът на тези, които са родени в края на 90-те е супер стеснен. Нарочно. Те не са тъпи. Никой не е тъп поради възможностите си. Лош късмет. Израснахте в ерата на глупостта. На "моронокрацията".