metodito написа:В "нормалните" държави, такива като Абаджиев ги прикриват. Питай китайските щангистки,.
Пак ще го повторя. На теб проблема ти е, че тръгваш, да водиш спор с хора с два пръста чело. Абаджиев дори в САЩ го боготворят, понеже бившият световен шампион Сашо Крайчев го беше поканил в спортната му зала, да води няколко месеца тренировки. Освен това, смея, да твърдя, че с пенсионирането на Папата и самият спорт замря. Кога си виждал, някой, да вдига три пъти собственото си тегло ? За последно го направи един кореец на Олимпийските през 2012-та, респективно преди цели 10 години. А иначе, само седмина са го правили в цялата история на вдигането на тежести. Петима от тях са били тренирани от Абаджията - Нено Терзийски, Стефан Топуров, Ангел Генчев, Наим Сюлейманоглу и Халил Мутлу. Можем, с чиста съвест, да кажем, че и петимата са родени в България. Мутлу беше от Момчилград, ако не ме лъже паметта. Това само показва, колко е голям Папата ! Ами националният ни отбор през осемдесетте години ? Той си остава най-силният в цялата история на този спорт - Наим (5х световен), Терзийски (3х световен), Топуров (1х световен), Тапата (3х световен), Маринов (3х световен), Гръблев (1х световен), Върбанов (3х световен), Гидиков (1х световен), Златев (3х световен), Кръстев (2х световен).
Сега, в националния отбор, разчитаме на мангасари, и на един огромен талант, дето е наполовина българин и беше хванат да шофира с мара. Пълна трагедия ! Като говорих с треньора му, оня вика "Вдигнал съм ръце от него, да се оправя...!".
Колкото до зобенето ? Абаджията бие СССР, които разчитат на близо 300 000 щангиста (из цялата държава), а у нас регистрираните щангисти са били едва 8 000. Предполагам, че в СССР е бил забранен зоба, нали ? :)
Всичко живо зоби, само ей такива, дето през живота си, не са се събличали по физическо лаят. Дори съм чувал, че и в стрелбата с пистолет се взимало нещо, за да се концентрираш по-добре, да не ти трепти окото и т.н.
Методиката на Абаджията се използва и до днес. Напиши в интернет "Bulgarian style of training" или "Squat everyday" и сам ще се убедиш в това.