Коронавирусът в България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
CSKA 78

Re: Коронавирусът дойде в България

Мнениеот CSKA 78 » 14 окт 2020 13:00

barca4ever написа:До 1 седмица, ще минат 1000 на ден, е тогава вече ще стане страшно :mrgreen: :mrgreen:. Като ги слушам навсякъде какви мерки ще въвеждат, във Франция вечерен час, еВа го тоя вирус да не заразява по график :mrgreen: :mrgreen: . Целият свят се е побъркал.

Смешно ли ти е?! Кое ти е толкова смешно?! Явно ти е твърде малко акълът, за да разбереш сам! Като минем 1000 на ден щат - не щат, ще трябва да сложат новите КПП-та! Които са готови за поставяне! :shock: ;)

ПП А мерките във Франция все още са слаби, за да не се "повреди" бизнесът! Но скоро ще ги затегнат яко!
Вечерният час обаче е резонен, след като повече хора се събират вечер по барове, дискотеки и ресторанти, без да се спазват каквито и да било рестрикции!
[rimg]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/CSKA_Sofia_logo_2018-19.png/611px-CSKA_Sofia_logo_2018-19.png[/rimg]
Вече тече 77-тата година от създаването на ЦСКА! ЦСКА ще пребъде!

Потребителски аватар
CSKA 78

Мнениеот CSKA 78 » 14 окт 2020 13:17

Ще ни затворят ли отново?

Един призрак броди из България в последните месеци - призракът на "затварянето".

Той все по-често се прокрадва в ежедневните разговори - къде под формата на едва изказани на глас съмнения, къде далеч по-шумно и категорично.

Със скока на заразените от коронавирус споменаването на този призрак зачести неимоверно и все повече хора обсъждат "ще ни затварят ли отново" или, с други думи, дали ще се върнат мерките от пролетта.

Ясно е, че никой не иска да направи такъв ход отново, защото щетите за икономиката, бизнеса и, не на последно място, човешката психика, могат да бъдат буквално необратими.

Подозренията обаче, вече се видя, не могат да бъдат разсеяни от Националния оперативен щаб, нито пък от здравния министър Костадин Ангелов, въпреки че всеки ден специалистите припомнят - затягане на мерките няма да има (засега).

Сред слухове и откровени спекулации, че КПП-тата вече са готови и само чакат своя ред, пропускаме най-важното - дали ще има нова карантина зависи изцяло от нас самите.

Да, недоверието в институциите и щаба е доста разклатено и думите им често се възприемат меко казано със скептицизъм.

През март месец броят на заразените не съответстваше на строгите рестрикции и извънредните брифинги, напоени с картинни описания и твърде много хипербола за опасността от заразата. Убедени сме, че тези изяви на щаба, повече приличащи на обширни пресконференции, ще останат в историята на медиите.

Противоречивите послания, които самият НОЩ предаваше, объркаха аудиторията до такава степен, че някои хора се отдадоха на краен скептицизъм и отрицание, което обобщават с лаконичното: "Вирус нЕма!". :lol:

Но и тази категория недоверчиви конспиратори често-често споменава "затварянето" и дори е по-убедена от останалите, че новата карантина чука на вратите ни, за да ни заключи и да не ни пуска да припарим и до близката градинка.

У много българи се възцари една особена нагласа, че нашите действия са без никакво значение, защото някъде там има някой, който ей сега ще щракне с пръсти и ще ни "затвори".

Затова и иначе съвсем логичните призиви за спазване на дистанция, носене на предпазни маски на закрити места и повишена хигиена нерядко се посрещат с пренебрежително махване на ръка или откровен присмех, сякаш този мач вече е свирен и резултатът от него е отдавна известен.

Само че именно това пренебрежение може да превърне страховете в реалност и да принуди здравните власти да затегнат сериозно мерките.

Ако броят на заразените с COVID-19 скочи сериозно и здравната система, която и без това от години е на ръба на пълен колапс, няма да издържи, Министерството на здравеопазването ще се види принудено да удари аварийната спирачка по единствения ни познат за момента начин - чрез карантина.

А съвсем спокойно може да не се стига дотам и то благодарение на личното поведение и отговорност, не на мистериозни външни фактори. Можем например най-накрая да приемем, че няма да ни обслужат по-бързо, ако напълно навлезем в личното пространство на човека пред нас на опашката. Да си мием ръцете по-често. Да носим маска, поне от уважение към околните.

Нито едно от тези неща не действа като панацея, защото вече знаем, че борбата с този вирус ще е маратон с дълго бягане и евентуални почивки, а не скоростен спринт.

Отказът да спазваме иначе лесни за изпълнение мерки обаче бързо може да ни върне някъде на стартова позиция и да доведе до истинско затваряне. Защото, нека не забравяме, че в България рестрикциите бяха като детска игра в сравнение с драконовските забрани в Италия, Испания и редица други държави.

Не е необходимо чудо, за да избегнем този сценарий. Нужно е само да спазваме мерките и насоките, които важат в момента.

Е, и да вярваме, че дори и най-дългият и изтощителен маратон си има своя край

Нямам какво да добавя! Ако ни затворят най-много ще се оплакват "невярващите" във вируса, както и силно вярващите в конспирациите, като всъщност точно те ще са виновни, за да ни затворят!
[rimg]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/CSKA_Sofia_logo_2018-19.png/611px-CSKA_Sofia_logo_2018-19.png[/rimg]

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 14 окт 2020 15:05

Здравният преди малко каза, че няма да има затваряне на градове и КПП-та
Да успокоим милиционерите. :lol:
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Dust
Контакти:

Мнениеот Dust » 14 окт 2020 16:07

Винаги съм се хилил на призива да си мием ръцете по-често.
Че има ли хора, които прибирайки се в къщи, ходейки до тоалетна или преди хранене да не правят същото?
Ако съм си в къщи цял ден, защо трябва да си мия ръцете всеки час ако не съм правил нищо?

Като бъде пльосната подобна на горната статия и ме напушва на смях.

Днес пред онкоотделението в Плевен станах свидетел на следния разговор. Двама мъже си говорят и единия пита другия на колко години е станал (познаваха се), отговори му на 69. Второто питане беше, как си след коронавируса? Отговори му, че се чувства идеално и незабелязва да има някакви странични ефекти от същия, а го беше изкара; месец април, но му й отговори.

Неразбрах за какво ме държаха 31 дена в инфекциозното при положение, че нищо ми нямаше, просто бях дал положителен тест. Тъпкахаме с по 7-8 системи всеки ден та останах без вени. Направиха ми шест теста и все положителни и чак седмия беше отрицателен и ме пуснаха. Човека сподели, че е диабетик, с хипертония и за капак с онкологично заболяване.

Сега НОЩ някак странно изведнъж решиха, че повече тестове на дали положителен такъв и изкарал 14 дена карантина вече няма да се правят. Преди няколко дни споделих, че с тази стъпка 100% ще се увеличи процентът на положителните.

Едно съм спокоен, милиционерите вече си имат опорни точки и се появиха, а това КПП-та ......... пхахахах, ефектът нула, разходи колко щеш.
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.

Dust
Контакти:

Мнениеот Dust » 14 окт 2020 16:56

Другото интересно ще е, как ще почнат да броят активните случаи.
Днес ако има 700 положителни теста, след 14 дни тези 700 вече автоматично ще се броят отрицателни, защото на тях повече тестове няма да им правят и тогава в графа излекувани, какво ще бъде записано?
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.

Потребителски аватар
CSKA 78

Мнениеот CSKA 78 » 14 окт 2020 20:57

Добре, ясно е, че Боко не желае да ни затваря засега! Защо ли?! Просто е, защото идват избори! И не иска електоратът му да намалее, заради по-строги мерки! Та и оттам идват изказванията на щаба, че щели да чакат до последно и мерките да са максимално най-слаби! Само че вече медицинските заведения в Бургас и Благоевград са на границата да се препълнят! И ако се препълнят, ще изпращат пациенти към Варна, Пловдив и София! Като пациенти ще бъдат изпращани към тези градове и от други населени места с по-малка леглова база! Което ще доведе до бързо препълване на медицинските заведения и в най-големите ни градове! И какво следва?! Ще се отворят "болници"(полеви) на открито в стадионите и ще - не ще, Боко ще трябва да ни затвори, защото тогава недоволните ще са повече, защото затварянето не е станало по-рано!

ПП Ето какви мерки взимат страните от Европа:
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/evropa-zatiaga-merkite-kakvi-sa-ogranicheniiata-po-strani-6116188

По-строгите мерки няма и нас да ни подминат!

ППП Изглежда някои тук имат някакъв фетиш към милиционерите! Лошо няма, както казват японците - всеки си има собствен нагон и нищо не е срамно! :lol: :lol:

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 14 окт 2020 21:12

В Бургас леговага база от 16 легра е заета. Иди края на света. Иде ли? А медицитата стигна до извода, че положителната проба на Спас Делев смърди :lol:
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Потребителски аватар
TodorT
Контакти:

Мнениеот TodorT » 14 окт 2020 22:45

Dust написа:Винаги съм се хилил на призива да си мием ръцете по-често.
Че има ли хора, които прибирайки се в къщи, ходейки до тоалетна или преди хранене да не правят същото?
Ако съм си в къщи цял ден, защо трябва да си мия ръцете всеки час ако не съм правил нищо?

За съжаление масово не си мият ръцете - когато се прибират, преди да се хранят. Много от хората смятат, че след ходене по малка нужда не е необходимо да се измият. Отиди да обядваш в заведение и виж колко хора се измиват преди да започнат да се хранят. Пипат навсякъде, а ако е тип бързо хранене преди това се и разплащат. Правят го и заети в хранително-вкусовия сектор, което застрашава здравето на населението (тук не става дума за корона). Естествено, че ако не излизаш от вас не е необходимо да си миеш ръцете нонстоп. :lol:

Dust написа:Сега НОЩ някак странно изведнъж решиха, че повече тестове на дали положителен такъв и изкарал 14 дена карантина вече няма да се правят. Преди няколко дни споделих, че с тази стъпка 100% ще се увеличи процентът на положителните.

Това го реши МЗ, не НОЩ. И за мен е неясно как ще се отчитат оздравелите сега. Освен това промениха критериите и за изписване - сега може да те изпишат по клинични данни без отрицателен писиар. Защо ли ? ;) Отговорът е прост - индиректно признаваме, че положителен не значи болен. Точка!

Може ли някой да ми обясни как КПП-тата на областните градове ще ограничат вируса ? Много ми е интересно да чуя аргумент в полза на КПП-та в областните градове. :) Да мога да стигна от Кула (видинско) до Ахтопол без проблем, но да не мога да пътувам между Ловеч и Плевен.
Тестовете продължават да не са равномерни всеки ден. Как ще коментирате, че Китай ще тества цял град, 9млн души за 5 дни, а ние все още отричаме масовото тестване и се бавим в тестването на колективи в домовете ?

8 месеца по-късно няма преструктурирана болница за такива извънредни ситуации. Няма и да има заради идиотското структуриране на здравната система.
Някои пък си представят, че ще се отворят полеви болници на стадионите.... ех, то ако ставаше като по филмите в Холивуд. :lol: И какво ще се прави една полева болница на стадион "Раковски" зимата ? Да не е като тази в "Арена"-та с леглата от казармата. :oops:

Dust
Контакти:

Мнениеот Dust » 14 окт 2020 23:58

CSKA 78 написа: Само че вече медицинските заведения в Бургас и Благоевград са на границата да се препълнят!

Не зная в Блгагоевград как са, но в Бургас има точно 16 легла, ШЕСТНАДЕСЕТ.
Няма какво повече да допълня.

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 15 окт 2020 00:22

Dust написа:
CSKA 78 написа: Само че вече медицинските заведения в Бургас и Благоевград са на границата да се препълнят!

Не зная в Блгагоевград как са, но в Бургас има точно 16 легла, ШЕСТНАДЕСЕТ.
Няма какво повече да допълня.

Ад е при нас, вече сложиха легла на стадиона.
Чакаме апокалипсиса.
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Върни се в “Свободна зона”