rhaegar написа:CaMo_CuHuTe написа:darkblue67 написа:rhaegar написа:То изобщо нужно ли е да са на хартиен носител? Бил Гейтс кво, една къща само за акции от различните компании трябва да си построи.
Много смешно ми стана с това пращане на акциите с DHL. Акциите могат да бъдат "поименни" или "акции на приносителя". Акциите на приносителя трябва да са отпечатани като ценна книга и този, който ги държи физически е акционер(доколкото знам според българското законодателство вече ги забраниха). В случая с Левски акциите са поименни. Поименните акции обикновенно не са отпечатани като ценна книга , а всяко дружество има книга на акционерите, в която са вписани поименно всички акционери и броя на акциите, които притежават. Прехвърлянето на тези акции става с нотариално заверен договор (за продажба, дарение или др.). Този договр се вписва в търговсия регистър и след това в книгата на акционерите се заличва стария акционер и се вписва новият. Така че не знам какво чака Тити да му изпратят. Вариянта е да му пуснат договор , с който сегашният акционер му прехвърля акциите.
И на мен ми е странно това с акциите, въпреки че не разбирам много от тази сфера.
Казваш, че договора трябва да е нотариално заверен - това в Дубай може ли да стане?
Не съм запознат с дубайското законодателство, ама идеята на заверката е да присъстват и да се подпишат двете страни пред нотариуса. Освен ако няма вариант дубайски нотариус да завери подписа на Божков, а български този на Тити.
Има и такъв вариянт, но не се знае съдията в агенцията по вписванията дали ще го приеме.