Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Re: Тема за политика - България

Мнениеот Thsmith » 04 мар 2017 23:27

doktora25 написа:
Thsmith написа:Училището не е за да възпитава детето ти. Родителите са за това.
Училището не е за да ти казва какво да ядеш или как да гледаш детето си. Това отново е отговорност на родителите.
Училището не е за да учи родителите.
Функцията на училищата и университети са съвсем различни и те са свързани с образование по съответните предмети. Престанете да вменявате други отговорности на учебните заведения.

Твърдо, категорично и безусловно не съм съгласен!
Училището на първо място трябва да възпитава! Да предава ценности, добродетели. Да учи на навици, на умения. Да социализира. Да обогатява общата култура и да развива потенциала и интересите на децата. Да развива мисленето. Да ликвидира неграмотността. Разбира се трябва и да предоставя определен набор от знания (колкото по-голям, толкова по-добре), но ако е само това с тази задача може да справи и всеки добре направен учебник или онлайн курс. Още помня в местните детски градини колко въртяха песните на Кати и това ако не е пример за възпитателна функция, не знам кое е.

Ще ме извиняваш, но ако разчиташ на училището да възпитава децата ти, според мен си се провалил напълно като родител. Да не говорим за това, че 99% от учениците са в държавни училища и да не отварям дума за това колко реализирани са преподавателите там.
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 04 мар 2017 23:36

Естествено, че и училището трябва да възпитава учениците. Иди и виж дали не възпитават постъпилите в Оксфорд или в некъв по-прост пансион в Германия.

Айде стига евроталантически тъпизми как даскалото не възпитавало.
Естествено, че родителите са първите отговорни с възпитанието, ама да кажеш че даскалото няма тази функция си е тъповато.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 04 мар 2017 23:59

Дете, растящо в нездрава семейна обстановка, няма училище, което може да го възпита ..... на училище се ходи за знания, а не да се заменя родителското тяло. Отговорността за възпитанието на едно дете е само и единствено на неговите родители.
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 05 мар 2017 00:13

fcb_bg написа:Естествено, че и училището трябва да възпитава учениците. Иди и виж дали не възпитават постъпилите в Оксфорд или в некъв по-прост пансион в Германия.

Айде стига евроталантически тъпизми как даскалото не възпитавало.
Естествено, че родителите са първите отговорни с възпитанието, ама да кажеш че даскалото няма тази функция си е тъповато.

Има огромна разлика между пансион и училище. Както и между Оксфорд и бг държавно училище. Имам добър приятел, който сега си записва децата на училище и за двете си деца ще трябва да плаща по 30 бона на година. Говорим за бг училище. Бих предположил, че педагозите са на достатъчно добро ниво за да предадат някакви положителни качества в подопечните им, но определено не бих разчитал на същото от 99% от останалите държавни служители.
Като цяло съм на мнение, че в училище ти се преподава Химия, преподава ти се География, Философия и етк. Няма обаче предмет по възпитание.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 05 мар 2017 00:20

Тук не става дума трябва ли някой да поеме еднолична отговорност и кой да бъде (при лош краен резултат това няма голямо значение), а кои фактори влияят върху възпитанието. Те не са 1 или 2 и трябва да се предприемат превантивни мерки възможно най-голяма част от тях да действат в правилна посока. Най-голямо значение разбира се имат родителите, на второ място веднага след тях - училището. На трето - медиите и т.н.

Thsmith написа:Като цяло съм на мнение, че в училище ти се преподава Химия, преподава ти се География, Философия и етк. Няма обаче предмет по възпитание.

Неотдавна е имало една добре действаща практика: "намаляване на поведението". Не би било лошо нещо в тази насока пак да се въведе.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 05 мар 2017 04:37

Страшно полезна практика! Я кажи точно как ще повлияе на някого това в днешно време? Щели да му намалят поведението, голяма работа :lol:

И да, някой трябва да поеме еднолична отговорност. Този някой се нарича родител.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
GA_ veliki
Контакти:

Мнениеот GA_ veliki » 05 мар 2017 09:42

Не знам реализирани или не, но ако не всички то поне 90% от децата спечелили награди от медународни състезания са от държавни училища.Не съм чул досега някое частно Бг училище да предложи стипендия на някое дете спечелило награда от някое състезание.Оксфорд примерно предлага стипендии на наши медалистчета.Та къде са прехвалените Бг частни училища?
Не с гняв, със смях се убива..
Това е спортен форум на "Гонг", един от най-уважаваните в България... :lol:
Това, че не обичам сащ не значи,че обичам путин
"Люлека ми замириса"

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 05 мар 2017 10:53

Thsmith написа:Страшно полезна практика! Я кажи точно как ще повлияе на някого това в днешно време? Щели да му намалят поведението, голяма работа :lol:

И да, някой трябва да поеме еднолична отговорност. Този някой се нарича родител.

Идеята на намаленото поведение е в зависимост от степента да ти отнеме правото да получаваш стипендия, да кандидатстваш за висше образование или да те изключат от училище и преместят в специализирано възпитателно.

Необходимо е родителите да поемат отговорност, спор няма, дори лично да отговарят за извършени от децата им престъпления (в т.ч. и със затвор), но това далеч не е достатъчно. Най-елементарният пример - в поне 50% от семействата работят и двамата родители. Докато те са на работа (това е по-голямата част от времето, в което децата не спят) под чий контрол са? Училище, занималня, играят навън, стоят пред някой екран, евентуално ги наглеждат баби и дядовци докато са по-малки.
"Като се обърне колата, пътища много.", казват умните хора. Въпросът е да се направи всичко възможно колата да не се обръща, а това както казах е изпълнимо ако се въздейства на всички или на повечето фактори, влияещи върху възпитанието - родители, училище (то пълноценно да изпълнява всички описани от мен по-горе функции), медии (да се минимизира неподходящото за деца съдържание в дневните часове), подходяща нормативна уредба (вечерни часове, някои забрани за продажба на деца) и т.н.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 05 мар 2017 23:28

GA_ veliki написа:Не знам реализирани или не, но ако не всички то поне 90% от децата спечелили награди от медународни състезания са от държавни училища.Не съм чул досега някое частно Бг училище да предложи стипендия на някое дете спечелило награда от някое състезание.Оксфорд примерно предлага стипендии на наши медалистчета.Та къде са прехвалените Бг частни училища?

Да разбирам, че ако дадено частно училище не дава стипендии (или ти не си чул за това), то не е добро? :lol: :lol:

doktora25 написа:
Thsmith написа:Страшно полезна практика! Я кажи точно как ще повлияе на някого това в днешно време? Щели да му намалят поведението, голяма работа :lol:

Идеята на намаленото поведение е в зависимост от степента да ти отнеме правото да получаваш стипендия, да кандидатстваш за висше образование или да те изключат от училище и преместят в специализирано възпитателно.

Необходимо е родителите да поемат отговорност, спор няма, дори лично да отговарят за извършени от децата им престъпления (в т.ч. и със затвор), но това далеч не е достатъчно. Най-елементарният пример - в поне 50% от семействата работят и двамата родители. Докато те са на работа (това е по-голямата част от времето, в което децата не спят) под чий контрол са? Училище, занималня, играят навън, стоят пред някой екран, евентуално ги наглеждат баби и дядовци докато са по-малки.
"Като се обърне колата, пътища много.", казват умните хора. Въпросът е да се направи всичко възможно колата да не се обръща, а това както казах е изпълнимо ако се въздейства на всички или на повечето фактори, влияещи върху възпитанието - родители, училище (то пълноценно да изпълнява всички описани от мен по-горе функции), медии (да се минимизира неподходящото за деца съдържание в дневните часове), подходяща нормативна уредба (вечерни часове, някои забрани за продажба на деца) и т.н.

Ох, нямало да взимат стипендия? Един се оплаква, че частните училища не давали стипендии, а ти пък да ги спираш. :lol: Кажи честно, колко хора с отличен успех са с проблеми в поведението? Или искаш да им спреш мижавите детски и това да е голямото морковче? Няма как да ограничаваш някой да кандидатства в университет. Не живееш в трудов лагер. Иначе аз съм за спиране на държавната поръчка освен при отличен успех в университет, но това няма общо с това което ти предлагаш.
Що се отнася до последното.... мда! Определено е доказано, че забраната е най ефективния метод да предпазиш някого от нещо. Изобщо забранения плод не е най сладък и всички не се стремят именно към него.

Точно обратното! Табутата и забраните трябва да се избягват, а нещата да се обясняват. Ако премахнеш нуждата от бунт и изразяването му в даден порок, ако премахнеш табуто, привлекателността на всичко това избледнява.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 06 мар 2017 00:33

Смити, по твоята логика (знам че не си родител), би трябвало щом се сдобиеш с отроче, да заебеш абсолютно всичко и да бдиш само над него. И даже да го дебнеш в училище, да не би някоя искуфяла даскалица, да му напълни главата с бръмбари. Не става така. Всички са отговорни за възпитанието на децата. Всички учители, освен учители са и възпитатели. Без педагогика, не можеш да станеш учител, дори и в частно училище. Хората много отдавна са открили топлата вода, ама ти идваш и им обясняваш, че тече от чешмата. :mrgreen: Възпитателната функция на училището е почти равна на тази на семейството. Да те светна нещо- децата не почват да учат химия и физика на 6 години. Ти също не си почнал и също си бил възпитаван в училище. Не прекалявай с нетрадиционното мислене,че ще вземат да ти харесват нетрадиционни неща и...ще обясняваш на някоя журналиста, как ти е било най- трудно да го признаеш пред себе си. :mrgreen:
... и после внезапно си направих секуро.

Върни се в “Свободна зона”