GA_ veliki написа:Не знам реализирани или не, но ако не всички то поне 90% от децата спечелили награди от медународни състезания са от държавни училища.Не съм чул досега някое частно Бг училище да предложи стипендия на някое дете спечелило награда от някое състезание.Оксфорд примерно предлага стипендии на наши медалистчета.Та къде са прехвалените Бг частни училища?
Да разбирам, че ако дадено частно училище не дава стипендии (или ти не си чул за това), то не е добро?
doktora25 написа:Thsmith написа:Страшно полезна практика! Я кажи точно как ще повлияе на някого това в днешно време? Щели да му намалят поведението, голяма работа
И да, някой трябва да поеме еднолична отговорност. Този някой се нарича родител.
Идеята на намаленото поведение е в зависимост от степента да ти отнеме правото да получаваш стипендия, да кандидатстваш за висше образование или да те изключат от училище и преместят в специализирано възпитателно.
Необходимо е родителите да поемат отговорност, спор няма, дори лично да отговарят за извършени от децата им престъпления (в т.ч. и със затвор), но това далеч не е достатъчно. Най-елементарният пример - в поне 50% от семействата работят и двамата родители. Докато те са на работа (това е по-голямата част от времето, в което децата не спят) под чий контрол са? Училище, занималня, играят навън, стоят пред някой екран, евентуално ги наглеждат баби и дядовци докато са по-малки.
"Като се обърне колата, пътища много.", казват умните хора. Въпросът е да се направи всичко възможно колата да не се обръща, а това както казах е изпълнимо ако се въздейства на всички или на повечето фактори, влияещи върху възпитанието - родители, училище (то пълноценно да изпълнява всички описани от мен по-горе функции), медии (да се минимизира неподходящото за деца съдържание в дневните часове), подходяща нормативна уредба (вечерни часове, някои забрани за продажба на деца) и т.н.
Ох, нямало да взимат стипендия? Един се оплаква, че частните училища не давали стипендии, а ти пък да ги спираш.

Кажи честно, колко хора с отличен успех са с проблеми в поведението? Или искаш да им спреш мижавите детски и това да е голямото морковче? Няма как да ограничаваш някой да кандидатства в университет. Не живееш в трудов лагер. Иначе аз съм за спиране на държавната поръчка освен при отличен успех в университет, но това няма общо с това което ти предлагаш.
Що се отнася до последното.... мда! Определено е доказано, че забраната е най ефективния метод да предпазиш някого от нещо. Изобщо забранения плод не е най сладък и всички не се стремят именно към него.
Точно обратното! Табутата и забраните трябва да се избягват, а нещата да се обясняват. Ако премахнеш нуждата от бунт и изразяването му в даден порок, ако премахнеш табуто, привлекателността на всичко това избледнява.