Мнениеот teerr » 03 авг 2016 00:37
Самият Васил Левски в черновата на своето писмо до ловчанци от 12 декември 1872г. се опасява от предателство:
„…Писменно да ми дадете за тия писма които са писани от Вас , Пророкувам! Целта каква ви е била , и по вишегласие ли сте го направили , или сам някой и кой е! Ако на това са отричете , и секи каже от Вас не знам , то ас знам , и ще ви го покажа да го видите кой е … за следствието на тия подхвърляни писма , оставам да говора до като вида ще ли исповяда сам оня който ги е мушнал в Портата из ряската , и като какво е мислил с това , па тогава. По тия писма лъжовни страхувам се да дода в градът Ви , в тях тълкувам: Предателство истинно и Предателство без да ще – от страх.„
Ако не е предател поп Кръстьо,защо единствен той спасява главата си,арестуван вечерта и пуснат сутринта!“Предателите“,Марин поп Луканов и Димитър Пъшков са арестувани и пратени в София, не издават нищо и са пратени на заточение в Диарбекир,а НЕпредателят поп Кръстьо не само,че не е арстуван,а е оставен спокойно да живее в дома си и е толериран от турската власт до освобождението ни.Може поп Кръстьо да не е единствен предател,може да няма доказателство за това,но не липсват улики ,които по никой начин не тежат върху никой дръг,освен върху поп Кръстьо.Нека се напише най после истината,затова да се изисква архива от турската държава,за да се разбере истината!!!!!