pampi написа:Highlander написа:pampi написа:Highlander написа:Стига глупости. Съветската армия е била групирана по границите във формация за атака, и нищо друго. Превъзхождат немците и в жива сила, и в техника - само за информация съветската армия на 22 юни 1941 година разполага с тежки танкове КВ - еквивалента им немските Тигри ще се появи много по късно на сцената. Немците просто са нанесли превантивен удар и са спасили западна Европа от червеното иго, което е щяло да я сполети. Ако немците не бяха атакували на тази дата, червената чума щеше да пороби свободния свят, а там където стъпи червен ботуш трева не никне.
Ти имаш ли си представа що е това "Тигър" и какви параметри има ...

А ти имаш ли представа какво означава тежък танк, или май нямаш абсолютно никакво понятие от бойна техника??? Кажи колко тежки танка има Германия на 22 юни 1941 година и колко тежки танка има СССР? Че не знаеш разликата между тежките и останалите танкове ми е абсолютно ясно

Пак те питам - имаш ли въобще хал-хабер що е това Панцер 6 - Тигър? Стига ми хитрува с понятия като "тежък танк". Щом ми сравняваш купчина желязо като КВ с Панцер 6 само по това, че тежат горе долу еднакво, си ми ясен що за лаладжия си...

Много добре знам какво представлява Панцер 6 - Тигър, знам му характеристиките, знам, че е по-добър танк от КВ. Обаче защо говориш глупости и наричаш КВ "купчина желязо" През 1941 година не е имало по-добър танк от КВ. КВ тежи 47 тона,има 76-мм дългоцевно оръдие. По онова време то нямало равно на себе си. Това е първият танк с действително противоснарядно брониране, като челната му броня е 100 мм, това го прави на практика почти неуязвим. Ето какво казват свидетели за КВ - Армейски генерал К. Н. Галицки описва боя на един съветски тежък КВ с три средни германски танка Т-III: два изстрела на КВ — и два германски танка са изтърбушени, а третият германски танк решил да избяга, но при преминаването през една канавка двигателят му загаснал. КВ го настигнал, възкачил се отгоре му, „смаза го с тежестта си и го строши като орех“ („Годы суровых испытаний“. М., Наука, 1973, с. 79). Веднага след това генерал Галицки описва друг случай: намерен е ударен съветски КВ, а около него — десет унищожени германски танка. КВ бил улучен от четирийсет и три снаряда, от които четирийсет оставили вдлъбнатини и само три пробили бронята. Докато германските танкове унищожавали един КВ, той унищожил десет германски танка.
Генерал-полковник А. И. Родимцев: „В продължение на единайсет месеца война не знаехме случай германско оръдие да е пробило бронята на този танк. Понякога танк КВ имаше 90–100 вдлъбнатини от улучили го противникови снаряди, но продължаваше да участва в боевете.Британският военен историк Р. Горалски описва боя на един КВ срещу група германски танкове и противотанкови оръдия: по време само на един бой КВ получил СЕДЕМДЕСЕТ преки попадения, всички снаряди оставили вдлъбнатини в бронята, но нито един не я пробил. А ние нека си представим този бой. КВ сигурно също е отвръщал, а един негов снаряд бил предостатъчен за който и да било германски танк. Ако не вярваме на съветските и съюзническите източници всеки може да прочете дневниците на генерал Франц Халдер, който пише „КВ са най-страшното оръжие, с което някога се е срещал войник по време на бой.
Още един пример. Както знаем, германските танкови войски в началото на войната били разделени на четири танкови групи, които много скоро се преобразували в танкови армии. Та през юни 1941 година в Литва, в района на град Рассеняй, един съветски КВ в продължение на цяло денонощие спирал настъплението на 4-та германска танкова група.
Тази танкова група представлява една четвърт от всички германски танкови войски. Един съветски танк срещу германска танкова армия. Незнаен старши сержант срещу генерал-полковник Хьопнер.
През 1941 година абсолютно всички германски танкове, включително най-добрите, са били абсолютно безсилни срещу съветските танкове КВ и Т-34. На 22 юни 1941 година СССР разполага с 677 тежки танка КВ, Тигърът тогава не съществува и на чертеж.
Всеки КВ, като си остава неуязвим, може да унищожи няколко германски танка, при това от най-добрите. Само танковете КВ са по-мощни от всички германски танкови войски, взети заедно. При умно използване тези 677 "купчини желязо" са можели и сами да спрат германската агресия.