75г. от началото на Великата Отечествена/1941-45/.

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Re: 75г. от началото на Великата Отечествена/1941-45/.

Мнениеот Thsmith » 23 юни 2016 00:00

CTAHKO написа:Докато си ми под ръка, я да те питам нещо екзистенциално 8-) Нали си бизнесмен, кажи сега, що в рекламата ви викат хомо бизнесмени 8-) Това комплимент ли трябва да е или... :roll:

Аз реклами нямам, но виж ти много следиш кой и къде се споменава нещо хомо. Това да не е някой таен интерес? Вече да не стана обратен? :lol:
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 23 юни 2016 07:57

zdvera написа:Много ги затрудняваш :lol: :lol: :lol: Дай им нещо за гледане :lol: :lol: :lol: Това с четенето е сложна работа ;)

И това съм правил, ама не помага. За всеки случай отново, за "n" - ти път давам и филмчета:
https://www.youtube.com/watch?v=hDzq67F ... IffFYUogL-
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 23 юни 2016 09:19

Highlander написа:
pampi написа:
Highlander написа:Стига глупости. Съветската армия е била групирана по границите във формация за атака, и нищо друго. Превъзхождат немците и в жива сила, и в техника - само за информация съветската армия на 22 юни 1941 година разполага с тежки танкове КВ - еквивалента им немските Тигри ще се появи много по късно на сцената. Немците просто са нанесли превантивен удар и са спасили западна Европа от червеното иго, което е щяло да я сполети. Ако немците не бяха атакували на тази дата, червената чума щеше да пороби свободния свят, а там където стъпи червен ботуш трева не никне.

Ти имаш ли си представа що е това "Тигър" и какви параметри има ... :lol:

А ти имаш ли представа какво означава тежък танк, или май нямаш абсолютно никакво понятие от бойна техника??? Кажи колко тежки танка има Германия на 22 юни 1941 година и колко тежки танка има СССР? Че не знаеш разликата между тежките и останалите танкове ми е абсолютно ясно :)

Пак те питам - имаш ли въобще хал-хабер що е това Панцер 6 - Тигър? Стига ми хитрува с понятия като "тежък танк". Щом ми сравняваш купчина желязо като КВ с Панцер 6 само по това, че тежат горе долу еднакво, си ми ясен що за лаладжия си... :lol:
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
fakhir
Контакти:

Мнениеот fakhir » 23 юни 2016 09:29

Аз пък свързвам визираната дата 22 юни, със Съветската бомбандировка над град Добрич от 1941 г. При това без да ни е обявена официално война /това става чак на 5.09.1944 г./.

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 23 юни 2016 09:34

Аз пък викам соросоидьитье да вземете по 2 кори яйца и да одите да целите Нощните вълци. Амахъя...
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

ММ1914
Контакти:

Мнениеот ММ1914 » 23 юни 2016 10:45

1982 написа:
CTAHKO написа:
1982 написа:В сегашните учебници по френски, например, няма вътре за Борисов, великия братски американски народ и т.н. Виж, на майка ми учебниците още седят при мен, не е истина каква комунистическа помия е вкарана в тях, навсякъде 9-и септември, Ленин, Димитров и т.н. пропаганда.

Бойко Борисов се изучава в учебниците по История ;) Пак не си запознат 8-) Та каква викаш е разликата 8-)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1452502

Нормално е да се изучава, рубладжийче, всеки премиер на България е в учебниците. Но това няма нищо общо с лайняната комунистическа пропаганда в учебниците едно време.

Заеби я историята, още в началото бяха овчарчето Калитко, Митко Палаузов, ястребинчетата. Петолъчките си ги мразя по много причини, едно от тях е че ме караха да уча кои са много заслужили борещи се срещу официалната българска власт, а кой е Списаревски научих сам 15-20 години по-късно.
ivo55 написа:Публиката пълни отбора, когато има силен отбор на терена, който доставя удоволствие с играта си. Това е причината да не е пълен.

Интересно виждане за подкрепа към отбора!!!

Потребителски аватар
fakhir
Контакти:

Мнениеот fakhir » 23 юни 2016 12:52

fcb_bg написа:Аз пък викам соросоидьитье да вземете по 2 кори яйца и да одите да целите Нощните вълци. Амахъя...

Аз па викам да фанеш за двете яйца баща си, па да му пуклясаш на уйчеца, докато ти пори термитнико. М, патрЕоте?

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 23 юни 2016 13:23

fcb_bg написа:Аз пък викам соросоидьитье да вземете по 2 кори яйца и да одите да целите Нощните вълци. Амахъя...

Ц, шЪ ги черпят със самогон и пелемни .Все пак доста път са били хората, нЕма се излагаме. :lol:
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Highlander
Контакти:

Мнениеот Highlander » 23 юни 2016 15:35

pampi написа:
Highlander написа:
pampi написа:
Highlander написа:Стига глупости. Съветската армия е била групирана по границите във формация за атака, и нищо друго. Превъзхождат немците и в жива сила, и в техника - само за информация съветската армия на 22 юни 1941 година разполага с тежки танкове КВ - еквивалента им немските Тигри ще се появи много по късно на сцената. Немците просто са нанесли превантивен удар и са спасили западна Европа от червеното иго, което е щяло да я сполети. Ако немците не бяха атакували на тази дата, червената чума щеше да пороби свободния свят, а там където стъпи червен ботуш трева не никне.

А ти имаш ли представа какво означава тежък танк, или май нямаш абсолютно никакво понятие от бойна техника??? Кажи колко тежки танка има Германия на 22 юни 1941 година и колко тежки танка има СССР? Че не знаеш разликата между тежките и останалите танкове ми е абсолютно ясно :)

Пак те питам - имаш ли въобще хал-хабер що е това Панцер 6 - Тигър? Стига ми хитрува с понятия като "тежък танк". Щом ми сравняваш купчина желязо като КВ с Панцер 6 само по това, че тежат горе долу еднакво, си ми ясен що за лаладжия си... :lol:

Много добре знам какво представлява Панцер 6 - Тигър, знам му характеристиките, знам, че е по-добър танк от КВ. Обаче защо говориш глупости и наричаш КВ "купчина желязо" През 1941 година не е имало по-добър танк от КВ. КВ тежи 47 тона,има 76-мм дългоцевно оръдие. По онова време то нямало равно на себе си. Това е първият танк с действително противоснарядно брониране, като челната му броня е 100 мм, това го прави на практика почти неуязвим. Ето какво казват свидетели за КВ - Армейски генерал К. Н. Галицки описва боя на един съветски тежък КВ с три средни германски танка Т-III: два изстрела на КВ — и два германски танка са изтърбушени, а третият германски танк решил да избяга, но при преминаването през една канавка двигателят му загаснал. КВ го настигнал, възкачил се отгоре му, „смаза го с тежестта си и го строши като орех“ („Годы суровых испытаний“. М., Наука, 1973, с. 79). Веднага след това генерал Галицки описва друг случай: намерен е ударен съветски КВ, а около него — десет унищожени германски танка. КВ бил улучен от четирийсет и три снаряда, от които четирийсет оставили вдлъбнатини и само три пробили бронята. Докато германските танкове унищожавали един КВ, той унищожил десет германски танка.
Генерал-полковник А. И. Родимцев: „В продължение на единайсет месеца война не знаехме случай германско оръдие да е пробило бронята на този танк. Понякога танк КВ имаше 90–100 вдлъбнатини от улучили го противникови снаряди, но продължаваше да участва в боевете.Британският военен историк Р. Горалски описва боя на един КВ срещу група германски танкове и противотанкови оръдия: по време само на един бой КВ получил СЕДЕМДЕСЕТ преки попадения, всички снаряди оставили вдлъбнатини в бронята, но нито един не я пробил. А ние нека си представим този бой. КВ сигурно също е отвръщал, а един негов снаряд бил предостатъчен за който и да било германски танк. Ако не вярваме на съветските и съюзническите източници всеки може да прочете дневниците на генерал Франц Халдер, който пише „КВ са най-страшното оръжие, с което някога се е срещал войник по време на бой.
Още един пример. Както знаем, германските танкови войски в началото на войната били разделени на четири танкови групи, които много скоро се преобразували в танкови армии. Та през юни 1941 година в Литва, в района на град Рассеняй, един съветски КВ в продължение на цяло денонощие спирал настъплението на 4-та германска танкова група.
Тази танкова група представлява една четвърт от всички германски танкови войски. Един съветски танк срещу германска танкова армия. Незнаен старши сержант срещу генерал-полковник Хьопнер.
През 1941 година абсолютно всички германски танкове, включително най-добрите, са били абсолютно безсилни срещу съветските танкове КВ и Т-34. На 22 юни 1941 година СССР разполага с 677 тежки танка КВ, Тигърът тогава не съществува и на чертеж.
Всеки КВ, като си остава неуязвим, може да унищожи няколко германски танка, при това от най-добрите. Само танковете КВ са по-мощни от всички германски танкови войски, взети заедно. При умно използване тези 677 "купчини желязо" са можели и сами да спрат германската агресия.

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 23 юни 2016 17:29

Highlander написа:
pampi написа:
Highlander написа:
pampi написа:

Много добре знам какво представлява Панцер 6 - Тигър, знам му характеристиките, знам, че е по-добър танк от КВ. Обаче защо говориш глупости и наричаш КВ "купчина желязо" През 1941 година не е имало по-добър танк от КВ. КВ тежи 47 тона,има 76-мм дългоцевно оръдие. По онова време то нямало равно на себе си. Това е първият танк с действително противоснарядно брониране, като челната му броня е 100 мм, това го прави на практика почти неуязвим. Ето какво казват свидетели за КВ - Армейски генерал К. Н. Галицки описва боя на един съветски тежък КВ с три средни германски танка Т-III: два изстрела на КВ — и два германски танка са изтърбушени, а третият германски танк решил да избяга, но при преминаването през една канавка двигателят му загаснал. КВ го настигнал, възкачил се отгоре му, „смаза го с тежестта си и го строши като орех“ („Годы суровых испытаний“. М., Наука, 1973, с. 79). Веднага след това генерал Галицки описва друг случай: намерен е ударен съветски КВ, а около него — десет унищожени германски танка. КВ бил улучен от четирийсет и три снаряда, от които четирийсет оставили вдлъбнатини и само три пробили бронята. Докато германските танкове унищожавали един КВ, той унищожил десет германски танка.
Генерал-полковник А. И. Родимцев: „В продължение на единайсет месеца война не знаехме случай германско оръдие да е пробило бронята на този танк. Понякога танк КВ имаше 90–100 вдлъбнатини от улучили го противникови снаряди, но продължаваше да участва в боевете.Британският военен историк Р. Горалски описва боя на един КВ срещу група германски танкове и противотанкови оръдия: по време само на един бой КВ получил СЕДЕМДЕСЕТ преки попадения, всички снаряди оставили вдлъбнатини в бронята, но нито един не я пробил. А ние нека си представим този бой. КВ сигурно също е отвръщал, а един негов снаряд бил предостатъчен за който и да било германски танк. Ако не вярваме на съветските и съюзническите източници всеки може да прочете дневниците на генерал Франц Халдер, който пише „КВ са най-страшното оръжие, с което някога се е срещал войник по време на бой.
Още един пример. Както знаем, германските танкови войски в началото на войната били разделени на четири танкови групи, които много скоро се преобразували в танкови армии. Та през юни 1941 година в Литва, в района на град Рассеняй, един съветски КВ в продължение на цяло денонощие спирал настъплението на 4-та германска танкова група.
Тази танкова група представлява една четвърт от всички германски танкови войски. Един съветски танк срещу германска танкова армия. Незнаен старши сержант срещу генерал-полковник Хьопнер.
През 1941 година абсолютно всички германски танкове, включително най-добрите, са били абсолютно безсилни срещу съветските танкове КВ и Т-34. На 22 юни 1941 година СССР разполага с 677 тежки танка КВ, Тигърът тогава не съществува и на чертеж.
Всеки КВ, като си остава неуязвим, може да унищожи няколко германски танка, при това от най-добрите. Само танковете КВ са по-мощни от всички германски танкови войски, взети заедно. При умно използване тези 677 "купчини желязо" са можели и сами да спрат германската агресия.

Е и какво излезе, че като отбранително съоръжение е вършел някаква работа, но ти твърдиш, че Съветската армия е щяла да атакува с него и да жъне победи, а това е пълен абсурд. Прочети това долу и сам ще се убедиш, че дори спрямо Т-34-та КВ е купчина желязо, защото главната цел на танкът е атаката, а не да бъде подвижен бункер. Колкото до Тигърът, той не е по-добър танк от КВ, Тигърът е най-добрият танк произведен през Втората световна... Далекобойност 2 км, 6-8 изстрела за минута!!!!, сервовръзка между прицел и оръдие и т н... Не напразно самите руснаци го описват като страшилище, да не говорим за западните съюзници, които с изпадали в ужас, само при споменаване на името му...

След разочарованието от многокуполният тежък танк тип Т-35, съветските танкови инженери започват да чертаят нови планове за нова машина, която да заеме мястото на Т-35 като тежък танк за съветската армия.

Няколко добри дизайна били предложени, няколко дори след като танкът достигнал тестване на прототипа. Всички модели разполагали с дебела броня, торсионно окачване, широки вериги а частите им били свързани чрез заварка. Един от най-добрите дизайни бил СМК, който намалил броя на кулите на Т-35 на две, като поставил във всяка по едно оръдие - съответно 76,2 мм и 45 мм. Когато първите два прототипа били поръчани било взето решение един от тях да бъде конструиран само с един купол, за сметката на втория купол била удебелена бронята на танка. Този нов дизайн по-късно станал известен като танк КВ. По-ниското шаси и единственият купол позволили на инженерите да удебелят бронята на танка така, че тя да остане в допустимите лимити.

По времето на Зимната война, СМК, КВ и трети вид, Т-100 на тези танкове били тествани в бойни условия. Дебелата броня на КВ се оказала изключително устойчива срещу Финландските противотанкови оръжия. В това отношение КВ имал ясно предимство над другите два типа. Скоро след това танкът бил пуснат в производство в две версии - оригиналният танк със 76,2 мм оръдие получил названието КВ-1, освен него обаче започнало и производството на по-тежък негов събрат, при който били използвани всички основни части на КВ-1, единствената промяна била оръдието - 152 мм гаубица. Заради големината на оръдието се увеличила и височината на купола, а така и на целия танк. Този втори тип по-късно станал известен като КВ-2.

Силата на танковете КВ била в бронята, която дълго била непробиваема за всякакъв вид противотанково оръжие. Освен това танкът разполагал със сравнително добро оръдие, а също така безпроблемно се справял с пресечен терен. Танкът обаче имал и няколко големи недостатъка. Трансмисията му била твърде стара и често се повреждала, самият танк бил труден за управление. Отвътре погледът навън бил ограничен. Освен това тежестта 45 тона правела танка изключително тежък и труден за маневриране. Танкът трябвало да търси подходящ мост, който би издържал теглото му за да прекоси река. КВ не разполагал с шнорхелна система, което изключително затруднявало преминаването на реки с този тежък танк (по този начин било възможно само по мост). По-късните модели на танка били с удебелена броня, но двигателят оставал същия. Заради това танкът ставал все по-бавен. Освен това главното му оръдие останало 76,2 мм, което след време го правело неадекватен срещу новите немски танк.

През 1942 година германците вече разполагали с много дълги 50 милиметрови и 75 милиметрови оръдия, които се оказали ефективни срещу танкът КВ. По този начин танкът вече не бил неунищожим. КВ-1 също така бил лесна плячка за немските нападателни бомбардировачи като Henschel Hs 129, чийто оръдия тип MK 101 могли да пробият бронята на танка без проблем. Скоро последвал и проблемът с главното оръдие на танка. Освен, че било носено от по-евтините, по-бързи и по-малки танкове Т-34, то постепенно ставало все по-неефективно срещу новите версии немски танкове. През 1943 година било решено, че това оръдие не може да пробие предната броня на немския танк "Tiger". Освен това КВ-1 бил по-скъп за производство отколкото Т-34 и така постепенно неговите предимства скоро престанали да покриват неговите недостатъци.

Въпреки това, заради добрите си качества в началото на войната, КВ-1 бил избран като един от малкото танкове да продължи производството си след съветската реорганизация на танковото производство.

Когато производството му било пренасочено в уралския комплекс "Танкоград", КВ-2 престанал да се произвежда. Докато неговите показатели били впечатляващи на хартия, неговият дизайн на бавен унищожител на бункери бил все по-малко използваем в тази високо мобилна война. Освен това известни проблеми на танка причинявал неговият тежък купол. КВ-2 в крайна сметка станал един от най-рядките съветски танкове (в периода 1940 - 1941 били произведени само 250 броя).

С течение на войната бронята на КВ-1 започнала да се подобрява, което трябвало да компенсира увеличената ефективност на немските противотанкови оръжия. Кулминацията на това станал моделът КВ-1 от 1942 известен още като КВ-1Ц. Този модел имал много дебела броня, но двигателят му не бил подобрен. Танкистите често се оплаквали, че въпреки че били добре защитени, тяхната мобилност била ограничена, а огневата мощ на танка била колкото на Т-34.

Като отговор на критиката от страна на танкистите, нов, по-лек танк тип КВ-1 бил изработен. По-късно станал известен като КВ-1С. Разполагал с по-тънка броня и по-малък купол, компенсация, която трябвало да възвърне мобилността на танка. Важно било още едно подобрение по дизайна на танка - той разполагал с първия за съветски танк командирски купол с възможност за поглед на всички страни. Изтъняването на бронята на танка повдигнало въпроса защо въобще е произвеждан, като постепенно имал същите качества като по-евтиния Т-34. Съветската програма за тежки танкове била спряна в средата на 1943 година.

Появата на немският танк "Panther" през лятото на 1943 убедила Червената армия да направи сериозно подобрение на танковите си войски за първи път от 1941 година. Съветските танкове се нуждаели от по-големи оръдия за да могат да се справят с увеличаващият се брой танкове "Panther" и "Tiger".

Подобрението на КВ-1С станало известно като КВ-85 или обект 239. Това всъщност представлявал танк КВ-1С с нов купол, специално създаден за да побира в себе си оръдието
D-5T (85 мм). Същото оръдие използвали СУ-85 и Т-34-85. Заради големите заявки за това оръдие бил намален и броят на произведените танкове КВ-85. В крайна сметка само 148 танка КВ-85 били произведени в края на 1943 и началото на 1944 година. Производството на КВ-85 било спряно след като през пролетта на 1944 година в масово производство влязъл танкът ИС-2.
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Върни се в “Свободна зона”