HoUs4oOL написа:v.r.s. написа:Абсолютно прав си в едно, че за мен ти си небългарин и пишеш абсолютни глупости, дори глупости е меко казано, защото писаниците ти са фантосмагории на които явно само ти си вярваш.
България ли започна война със Сърбия през 1886 г. или Сърбия? Да българите са виновни, че не приемат претенциите на сърбите за присвояване на наши територии, репресиите им над българите в Македония, които незнайно защо се определят като българи и отхвърлят сръбската и гръцката власт и претенции, правейки чети и воювайки срещу тях. България воюва и се бори за обединение на териториите населени с етнически българи и очертани със Санстефанският мирен договор и преди това признати от Султана чрез признаване на Българска екзархия, под която попадат същите тези територии. Бил нарушен баланс, за какъв баланс ми говориш, бе Груйо, това не са просто някакви гранични линии, а територии на които има живи хора определящи се като българи, със свой бит, традиции и там са погребани предците им като българи и кои са сърбите та ще им казват, че те нямат право да се наричат българи, а по друг начин.
Ти или си психично болен или си етнически сърбин,по друг начин не мога да определя глупостите, които пишеш.
Дори ми е интересно мнението на русофилите във форума за теб, предполагам, че и тяхното не е никак добро и само поради русофилска солидарност, не са ти казали какво мислят за теб и българофобските коментари. Сигурен съм също така, че в никой сръбски форум не биха търпели някой да пише антисръбски коментари и да възхвалява хървати, българи и други и такъв като теб отдавна щеше да бъде блокиран, а много вероятно издирен и изял бой, да не кажа и нещо по-силно.
Ще ме извиняваш, но реакцията ти е първосигнална.
България не започва война със Сърбия, но създава причината за войната, нарушавайки Берлинския договор и договореностите, под които са се подписали всички Велики сили.
До преди Съединението сръбска пропаганда в Македония почти няма.
Не всички жители на Македония се възприемат за българи, има и славяногласни елини има и други.
И хубаво говориш за Султана, но Цариградската патриаршия не издава ли схизма против БПЦ, точно защото Екзархията се обявява за независима, а според султанския ферман е автономна...
Съжалявам, за теб разбира се не са гранични територии, но за Великите сили са точно това, затова Австро-Унгария насъсква Сърбия, защото баланса на силите е нарушен.
Обаче, чудно защо не коментираш идеите на Раковски за обединени Балкани или пък проекта на Добродетелната дружина за дуалистична държава.
Дори относно съединението, правителството в Източна Румелия не нарежда ли арестуване на заговорниците и прекратяване на действията, което не се случва, защото армията не се подчинява, айде аз не съм 100% етнически българин, сърбоман и антибългарин съм, ами тия всички какви са?
Значи отново България е виновна, тъй като е имала наглостта да обедини двете си разпокъсани области, а да не говорим, че тя все още не е независима макар и Княжество и ако някой трябваше да протестира и обяви война, то това е Османската империя.
Факта, че за разлика от петте века османска власт, българският език и народност са устояли, отваряли са се български училища, възстановява се Българската Екзархия и т.н. и това което правят сърбите в Македония и другите български земи, подарени ѝ от Русия и Австро-Унгария, е показателен за какъв приятелски настроен народ става въпрос. Раковски бил в Сърбия и от там издавал вестници, ми той там е основал българската легия, която подпомага сърбите в борбата срещу турците, отново българи се бият на страната на сърбите и им помагат, но знаем как са изгонени от там след като е разпусната легията и вече са станали излишни на "братята" сърби.
Хайде сега ми кажи времето, в което е живял Раковски и дали е бил свидетел на сръбската политика към България? И неговата идея за обединени Балкани дали е означавала обединени и подчинени на сърбите, както разпокъсване и чрез репресии обезбългаряване на българските земи. А за Добродетелната дружина, която си е русофилска поначало и Димитър Благоев, който в парламента обявява, че не е българин, а македонец и това негово изказване е посрещнато с бурен смях от останалите, е безсмислено да говоря, нещата там са ясни.
И между другото Сърбия никога не е била фактор, който може да бъде обединител на т. нар. балкански славяни, тъй като нито като численост, култура, история и каквото и да е друго, не на нивото на България. Нейният късмет е, че Русия залага на нея относно политиката си на Балканите и това я прави донякъде значима в един определен период, но в даден момент всичко си дойде по местата.