v.r.s. написа:obi4am_pirin написа:v.r.s. написа:obi4am_pirin написа:То към Билията никой не е прибавил нищо, освен протестантите, които прибавят, преиначават и изваждат неща, които ги опровергават и трудно биха обяснили на принадлежащите към дадено течение и така са я изопачили. Твърдението ти, че Петър е определен не като скала, а като камъче от Христос е точно такова изопачение, а още по интересно ще е да обясниш, къде е този оригинал и как е достигнал до създателя на това течение и последователите му, след над 10 века единна Църква, в която Писанието е еднакво и на запад и на изток и на всички преведени езици? Как е стигнало това определение до някой си, след повече от хилядолетие. Та нали самото наименование Петър означава Канара и защо ще му казва, че на тази Канара ще изгради Църквата си и портите адови няма да надделеят. Защо му е на Христос камъче, ако той е искал да определи себе си като канара и защо ще определя Петър като такова, а не и другите апостоли?
Православната Църква не се самоопределя за единствената Христова Църква, а нея я определят освен Св. Писание и Св. Предание, което вие не приемате. Но ще говоря само чрез Св. Писание, което за вас е всичко, не тами ли е казано, че "там където са двама или трима в Мое име и аз съм посред тях", не Христос ли казва на апостолите да остана в Ерусалим, докато не получат Св. Дух, за да могат да говорят чужди езици и Дух Свети да говори чрез тях, не там ли пише, че те чрез ръкополагане са давали от този дух на други и са ги поставяли за Епископи и свещенослужители, които протестантите не признавате. Но и там точно за изопъчителите на Християнството е казано, че "Затова казвам ви: всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости на човеците; и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят." (Мат. 12:31-32). А каква по-голяма хула от това да не се признава Христовата Църквата изградена, от Апостолите чрез обещаният и изпратен от Христос Дух Свети. Как може хора, отричащи свещенството и въобще тайнствата установени от тези, които са направлявани от СВ. Дух, да се определят като Христови. Защото сам той казва, че „Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители. От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи? Също така, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове. Не може добро дърво да дава лоши плодове; или лошо дърво да дава добри плодове. Всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и се хвърля в огън. И тъй, от плодовете им ще ги познаете. Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! Ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата. В оня ден мнозина ще ми рекат: Господи! Господи! Не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име извършихме много велики дела? Но тогава ще им заявя: Никога не съм ви познавал; идете си от Мене вие, които вършите беззаконие” (Матей 7:15-23).
Точно за изопъчителите се отнасят тези думи и най-вече "Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! Ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата. В оня ден мнозина ще ми рекат: Господи! Господи! Не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име извършихме много велики дела? Но тогава ще им заявя: Никога не съм ви познавал; идете си от Мене вие, които вършите беззаконие”. Защото няма как да отричаш Христовата Църква, Тайнствата ѝ и да казваш, че си Христов, и заради това го е казал, че "Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! Ще влезе в небесното царство", без значение какви дела е вършил в Негово име, ако не вършат волята на Отца Му и че, на тях ще заяви Никога не съм ви познавал; идете си от Мене вие, които вършите беззаконие”.
Колкото до основата, за която пишеш, сам изобличаваш протестантството, защото Ако Христос е основата, то Апостолите и другите след тях градят върху нея и така се надгражда постепенно, а какво прави протестантството бута изграденото за над хилядолетие и се поставя върху основата. Все едно да поставиш покрив върху основа и правите това, което е казал, че "никой не може да положи друга основа освен тази, която е положена, която е Иисус Христос", защото ако Той е основата, а апостолите и тези след тях са работниците които градят или садят и поят и така изграждат Христовата Църква, кои сте вие, които отричате и бутате изграденото, чрез непризнаване на Христовите работници и по този начин не правите ли опит да "положите друга основа"?
Всяко нещо, което се гради има последователност на изграждането, докато протестантите не градите върху основата Христос, защото това което градите няма връзка с нея и с работниците градили над хлядолетие върху нея, а идва от друго място и следователно е друга основа.
Нищо не е бутнато.Бутаме само измислените икони,за които може би ще ми извадиш текст от Светото писание...Къде се говори да се покланяме и молим на икони?Сигурно ще ми посочиш и къде Христос говори за курбани и други такива жертвоприношения?
За камъчето Петър ти давам един линк
http://forum.abv.bg/index.php?showtopic ... id=1737691
Напротив бутате всичко, което ви изобличава.
То в Св. Писание не пише нищо и за разпъването на Апостол Петър и Посичането на апостол Павел, но това не означава, че не се е случило. След като за вас иконите са идоли и сте против тях, какво ще кажеш за убруса, на който Христос отпечатва лицето си и го изпраща на цар Авгар, чрез който убрус го изцелява, както и за изрисуването на Божията майка, от апостол Тома, който е бил живописец и това е първата икона, на която е отдавана почит. За разлика от вашето разбиране, Църквата е жив организъм, състояща се от Отец, Син и Дух Свети и всички хора, без значение дали са живи или починали, защото за Бога всички са живи. И като отдаваме почит на изображенията на Христос и Светиите, ние отдаваме почит не на дървото и самата икона, а на изобразените светии, които като "работници на божията нива и или градеж" стоят пред Бога и се молят за нас. Относно курбаните, при раждането на Христос, майка му отива и принася в жертва две гълъбчета, а по богатите са принасяли телци, както е заповядал Моисей, а сам Христос казва на хората да пазят и изпълняват Моисеевият закон. Но от друга страна той също така не е и казал, че не трябва да се принасят курбани, къде пише в Библията, че не трябва да се прави.
Също така, като казах, вие градите на основа, която не е Христос, защото първата написана Св. Литургия е от брата на Христос-Св. апостол Яков, която е претърпяла редакции от Св. Василий и Св. Йоан Златоуст за да бъде съкратена, тъй като е била много дълготрайна, но вие ги отричате, както отричате и свещениците, които както казах са ръкополагани от Апостолите.
В Библията е описана случка.
11. А Бог правеше немалки чудеса чрез ръцете Павлови,
12. тъй че донасяха и полагаха върху болните кърпи и убруси от снагата му, и болестите им се махваха, и злите духове излизаха из тях.
13. Някои пък от иудейските заклинатели-скитници наченаха да изговарят името на Господа Иисуса над ония, които имаха зли духове, и казваха: заклеваме ви в Иисуса, Когото Павел проповядва.
14. Това правеха някои си седем сина на иудейския първосвещеник Скева.
15. А злият дух отговори и рече: Иисуса познавам и Павла зная; но вие кои сте?
16. И скочи върху им човекът, у когото имаше зъл дух и, като ги завладя, прояви срещу тях такава сила, че те, голи и ранени, избягаха от оная къща.
Та тя е показателна за това, че не всеки който използва името на Иисус, има властта, която е дадена на неговите Апостоли.
Също така няма как някой да проповядва, като тълкува сам за себе си, без да е запознат в дълбочина с това, което проповядва и пример за това е Аполос, който проповядва Христа, но Акила и Прискила му излагат по-точно Пътя Господен, а това означава, че не може всеки да си говори и мисли както той го разбира, нещо което правят евангелистите.
24. И дойде в Ефес някой си иудеин, на име Аполос, родом от Александрия, мъж красноречив и силен в Писанията.
25. Той беше наставен в пътя Господен и, разпален духом, говореше и поучаваше правилно за Господа, ако и да знаеше само за Иоановото кръщение.
26. Той начена да говори смело в синагогата. Като го чуха Акила и Прискила, прибраха го и му обясниха по-точно пътя Господен.
Колкото до линка, ти си показал цитат от Евангелието и някакви съждения върху него, които са изопачени. Христос казва, че ще го нарече Петър, което значи канара и върху нея ще построи Църквата си. Хайде след като следваш Евангелието, покажи ми къде пише в него, че Канарата е Христос, а Петър е камъче и ако е искал да каже така, защо не го е казал директно по-този начин?
От друга страна ако Христос е искал да се чете някакъв текст и да се спазва, то Той щеше да напише кое и как трябва да се прави и изпълнява и това е, нямаше да го правят Апостолите и учениците му, които преди да напишат Евангелията и Посланията са проповядвали устно, т.е. Евагелията и Посланията от Новият завет са писани след години проповядване и предаване на учението му от уста на уста, наричано и определяно като Предание, което вие не приемате, но то е в основата на Св. Писание.
Защо след като следвате Евангелията, не изпълнявате Евхаристията, която завещава Христос, като казва- "това правете за мое възпоменание", не е казал да се прави един или два пъти, а да се прави за негово възпоменание, но вие го отричате, като отново си правите ваши съждения?
Здравей,
1. относно "Скалата Петър" словото в оригинал казва: "Ти си петрос(камъче) и на тая петра (скала), аз ще съградя моята църква!" Исус нарича Петър - петрос(камъче), а обещава да съгради своята църква на канарата (петра), която всъщност е откровението, че Исус е Христос, Син на живия Бог! Откровение, което току що Петър бе получил и изповядал! Именно това откровение провокира гореспоменатите думи на Спасителя, има логика нали? Ако се замислиш реално и православната, и католическата, и протестантската църква са изградени точно на откровението за Христос, което отците на вяра са консолидирали на вселенските събори! "Бог истинен от Бог истинен, светлина от светлината...." апостолския символ на вярата, който като протестант чета с трепет и вълнение всеки път. Така че канарата е откровението за това, че Христос е Бог, все пак всички преди Петър го виждаха просто като човек, учител и т.н. А играта на думи, която Спасителя използва цели да покаже, че всеки който получи това откровение като Петър, се превръща в камъче, демек започва да носи същата субстанция като канарата. Откоровение 3 глава(на който победи, ще дам ново камъче и на него ново име(природа) написано) Библията, четена в оригинал е изключително красива и дълбока книга
2. Евхаристията в моята църква се приема всяка неделя и се счита за връхна точка от богослуженията ни!
3. Протестантизма има своите по емоционални, крайни движения! Той също е несъвършен като православието, католицизма и всяко друго нещо в което са замесени човеци. Все пак единственото свято, съвършенно нещо е личността на Бога. В своята същност обаче протестантизма е стъпил здраво върху откровенията, които са били изградени на църковните събори през първите четири века. Проблема е когато през пети век църквата решава, че вече няма повече да се пишат нови доктрини, няма да се приемат вече нови откровения, а само ще се пази досега изграденото(Преданието) и така църквата спира да приема свежо слово, а Бог не спира да го освобождава. Така вярата се превръща в религия! Протестантизма цели връщане към живата вяра и надгражда над това, което православието ВЕЧЕ е изградило до моментите в които е било акуратно! Ние не отричаме своето наследство, просто позволяваме на живия Бог да надгради, върху основите които е построил чрез вас!Поради това, аз лично много уважавам православните си братя и сестри, защото без православие, нямаше да ги има основите! Чета редовно книги на църковните отци във вярата, защото те полагат основата!
80% от богословието на протестантизма се основава на това на Блажени Августин! Знаеше ли това? Има спасение и извън православието, нямаспасение извън Христос!
Нямах време да анализирам внимателно целия ти пост, но това исках да уточня. Благословен ден!