dunavfc написа:Конкретно с преминаването на нелегални имигранти, не знам дали има държава в света, която да се е справила със този проблем. И в САЩ всекидневно преминават хиляди или поне стотици нелегални имигранти, но все още не съм чул да се организират хайки, които да просват на земята някакви хора и да го раздават мъжката.
Може да звучи еретично, но дори смятам, че нашата страна се справя сравнително добре с опазването на границата ни, особено на фона на останалите. И самият факт, че 90 % от хората, които тръгват към Западна Европа предпочитат друг маршрут различен от България го показва. Спокойно този поток, който преминава през Македония, можеше да мине и през България, но това не се случва. Сега, ако някой очаква и вярва, че България или която и да е било друга държава по света може да опази напълно границата си, особено при такъв невиждан натиск, то сериозно греши.
Първо, в Щатите това си е държавна политика. Нелегално влиза евтина работна ръка, която реално много трудно може да излезе от там. Бачкат си съвсем спокойно, много голяма част дори си плащат данъците, но процедурата по тяхната легализация е изключително бавна и трудна (в много случаи дори невъзможна).
Т.е. работят евтино и харчат заработеното в САЩ и ако нагазят лука, следва бърза екстрадация.
От над 15 години се дъвче една спогодба с Мексико за издаване на статут на сезонни работници на нелегалните мексиканци в САЩ (право на 6 месеца сезонна работа годишно), но нищо не се случва по обективни причини.
Второ, това, че ние не виждаме мигрантски поток през България може да се дължи на поне 3 неща:
- по-висока цена на родните каналджии;
- много висок професионализъм и организация на канала през България (т.е. те си минават, но ние не ги виждаме);
- Турция насочва потока умишлено по друг маршрут;
Нали никой не се съмнява, че Турция целенасочено контролира мигрантския поток?
Аз силно се надявам причината да е добрата работа на МВР, но леко се съмнявам

Колкото до Чък Норис от Ямбол ....... много ми е противоречива цялата история.