Имало ли е робство в османската империя?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Re: Имало ли е робство в османската империя?

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 08 мар 2016 18:47

Към автора на темата: Драги ми Илчо, живеем в свободна държава, всеки има право на самоопределение. При преброяването през 2001 година един нашенец се беше определил за ескимос. След като толкова ти се иска - спокойно можеш да обявиш твоите предци за роби, а себе си за потомък на роби. :lol: Само че, не закачай моите предци, сред тях е имало и бунтовници, и обикновени селяни, и търговци, и учени хора, и свещеници; някои от тях много са пътували, някои са учили в чужбина и т.н., и т.н...Надявам се, че си ме разбрал добре. :) И накрая, но не на последно място по значение - един колегиален съвет: Не се закачай и със Странджата - той е много по-умен и интелигентен от теб, а там накъдето си тръгнал - той оттам се връща. ;) Просто не си му на нивото и аз се чудя на неговото търпение да не те схруска за мезе преди вечеря... 8-)
Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 08 мар 2016 18:50, променено общо 4 пъти.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

zenit_sankt

Мнениеот zenit_sankt » 08 мар 2016 18:47

1982 написа:
zenit_sankt написа:
СТАМАТ написа:Моята опорна точка е РУСИЯ!!! ТЯ Е МОЯТА ОПОРА!!!! За мен всеки който отрича турското иго е психически болен, или платен неграмотник, който за жълти стотинки продава дедите си!!!

Напълно подкрепям мнението ти! :!:
България има бъдеще само с Русия! :!:

Хубаво е, че си подкрепяш мнението. :mrgreen: :mrgreen: Дори си направи още 3 профила и го подкрепи и с тях. :mrgreen: :mrgreen:

Аз имам само един в момента и това е този с който пиша!

гражданин от село

Re: гражданин от село

Мнениеот гражданин от село » 08 мар 2016 18:47

Странджата написа:Не бих искал да споря за нещо, което е очевидно, не не се отнася към това, което съм писал. Помисли малко над текста, който се представя като аргумент - над неговата структура и над значенията, които ражда. Изводът ти не е от предпоставките, които този текст представя.

Пълноправни поданици на империята ли сме били или лишени от основни права, но за това пък натоварени основно със задължения?Дай определение как да наричаме такива хора в една държава?Например може да кажем, че не е имало робство в империята, а апартейд. :? :mrgreen:

dkd
Контакти:

Мнениеот dkd » 08 мар 2016 18:49

СТАМАТ написа:Моята опорна точка е РУСИЯ!!! ТЯ Е МОЯТА ОПОРА!!!! За мен всеки който отрича турското иго е психически болен, или платен неграмотник, който за жълти стотинки продава дедите си!!!

Ти вече си се продал.Може и за копейки. :o

il4o_iliew
Контакти:

Мнениеот il4o_iliew » 08 мар 2016 18:53

Първо – определителният член не е еднозначно генерализиращ. Пример: Мъжете ядат. Какво означава – по подразбиране всеки мъж или например ситуативно – в къщи синът и мъжът ми ядат. Та така с някои доценти :)

Щом искаш да те оборя, оборвам те. Определителният член не може да е еднозначно генерализиращ. Определителният член може да е пълен и непълен. Генерализиращ/по-малко генерализиращ не е негово качество/функция.

И в статията съвсем ясно пише, че не всички българи са били роби. Та в този ред на мисли не си написал нищо ново, което не е написано и в статията. Просто я потвърждаваш.
Вторият аргумент, че на мене ми стана чоглаво да се самоунижавам, като коментирам подобни писания:

Като ти е станало "чоглаво" недей да коментираш, защо се насилваш/самоунижаваш?
И сега- да опитаме популярен експеримент със заместване:
И след като римляните* са били в една империя, където робството е било официална част от икономиката .....каква е логиката да се твърди, че римляните не са били под робство.

Това е същото като да кажеш-след като в Османската империя е имало робство, тогава можем да приемем и че султана е бил роб. Абсурдна твоя теза, за това и казах, че мнението ти в темата е безлично/безполезно. Теб не те обиждам, защото не те познавам. Визирам мнението ти в темата.
Заради душевното си здраве ще се постарая да напусна форума, който от ден на ден става по-мракобесен.

И добре ще направиш, щом душевното ти здраве е заложено на карта от някаква си тема нейде във форумното пространство.
Само съзнанието, че това може да е желан резултат от действията на много тука, ме кара да се замисля.

Ако си мислиш, че някой пуска теми специално за да те накара да напуснеш форума, си в сериозна илюзия/надценяваш се доста.
Съжалявам за няколкото свестни хора тука, с които наистина бих си общувал.

Има скайпове, мейли можеш да говориш със свестните хора, тъкмо останалите няма да дишаме въздуха Ти, щото сме несвестни и не сме ти на нивото.
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н. 8-)

zenit_sankt

Мнениеот zenit_sankt » 08 мар 2016 18:54

СТАМАТ написа:
zenit_sankt написа:

Напълно подкрепям мнението ти! :!:
България има бъдеще само с Русия! :!:

БЛАГОДАРЯ ТИ!!!!!!!!!
Аз казах своето мнение и нямам повече излишно време за да ограмотявам невежите!!!!!! :) Остави ги да пишат. НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ!!!!!!!!!!!

Дружбата между България и Русия е ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ И НИКОЙ ТУРКОФИЛ НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ТОЗИ ФАКТ!

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 08 мар 2016 18:55

Ангел Каралийчев „Три синджира роби ”
Гората никога не хортува, но на Марка отвърнала:
— Да ти кажа, незнайно юначе. Нито ме е пожар горил, нито ме е сушила сушата. Тая сутрин, преди изгрев слънце, през мене минаха турци еничари, с криви ятагани. Те караха навързани три синджира роби, твои братя християни. Първият синджир бяха млади невести с червени гердани. Те пищяха като изгорени змии за децата си, оставени в люлките ненакърмени. Вторият синджир бяха румени девойки, измъкнати от становете, когато тъчели своите сватбени дарове. Техните очи бяха изсъхнали от плач. Най-подир третият синджир — млади момци. Гневен пламък гореше в очите им. Със стиснати юмруци и сподавена мъка пристъпваха момците и дума не обронваха. Всичките тъпчеха боси по пращния друм. Като ги гледах, от жалби ми повехна шумата.

Това е положението .Робство е имало .

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 08 мар 2016 18:57

damyanov1963 написа:Какво им се връзвате на русофилите, те са ясни. Използват темата за турското робство, като непрекъснато я пускат под различни заглавия, за да налагат русофилските си малоумни идеи. Това не са българи, а национални продажници, такива за които Русия е над всичко, дори и над България, такива, които лижат руските задници непрекъснато и се опитват да изкарат всеки, който не иска да ги лиже - американофил и туркофил, защото за тях понятието - БЪЛГАРОФИЛ не съществува!

Aйде бе! Демек, не може да има различна гледна точка от твоята? Или трябва да вярваме на неолибералната мантра, че ЕС ни е адски необходим, защото без него България не може да просперира? Човека ви го каза ясно - от десетина години (поне по мои наблюдения е толкова) тече много активно преиначаване на историята и съвременните порядки в тази страна и подбудител на този процес е ни повече, ни по-малко една страна - южна съседка. За какво провежда този процес, можеш сам да размислиш.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

g3_ev2
Контакти:

Мнениеот g3_ev2 » 08 мар 2016 18:59

Дефиниция за робство - Живот навсякъде другаде, освен в:
"Широка страна моя родная,
много в ней лесов, полей и рек,
я другой такой страньi не знаю,
где так вольно дьiшит человек"

Осмомартенски горячие поздрави за българските русофили, най-русофилни в света!

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 08 мар 2016 19:01

Red_Neck написа:2 идентични теми за един ден ....... има ли време за трета?

В 90та минута е най-скадко .Точно преди ШЛ . :lol: :lol:

Върни се в “Свободна зона”