Имало ли е робство в османската империя?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- Captain Stottlemeyer
Re: Имало ли е робство в османската империя?
Към автора на темата: Драги ми Илчо, живеем в свободна държава, всеки има право на самоопределение. При преброяването през 2001 година един нашенец се беше определил за ескимос. След като толкова ти се иска - спокойно можеш да обявиш твоите предци за роби, а себе си за потомък на роби.
Само че, не закачай моите предци, сред тях е имало и бунтовници, и обикновени селяни, и търговци, и учени хора, и свещеници; някои от тях много са пътували, някои са учили в чужбина и т.н., и т.н...Надявам се, че си ме разбрал добре.
И накрая, но не на последно място по значение - един колегиален съвет: Не се закачай и със Странджата - той е много по-умен и интелигентен от теб, а там накъдето си тръгнал - той оттам се връща.
Просто не си му на нивото и аз се чудя на неговото търпение да не те схруска за мезе преди вечеря... 
Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 08 мар 2016 18:50, променено общо 4 пъти.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
-
zenit_sankt
1982 написа:zenit_sankt написа:СТАМАТ написа:Моята опорна точка е РУСИЯ!!! ТЯ Е МОЯТА ОПОРА!!!! За мен всеки който отрича турското иго е психически болен, или платен неграмотник, който за жълти стотинки продава дедите си!!!
Напълно подкрепям мнението ти!![]()
България има бъдеще само с Русия!
Хубаво е, че си подкрепяш мнението.![]()
Дори си направи още 3 профила и го подкрепи и с тях.
![]()
Аз имам само един в момента и това е този с който пиша!
-
гражданин от село
Re: гражданин от село
Странджата написа:Не бих искал да споря за нещо, което е очевидно, не не се отнася към това, което съм писал. Помисли малко над текста, който се представя като аргумент - над неговата структура и над значенията, които ражда. Изводът ти не е от предпоставките, които този текст представя.
Пълноправни поданици на империята ли сме били или лишени от основни права, но за това пък натоварени основно със задължения?Дай определение как да наричаме такива хора в една държава?Например може да кажем, че не е имало робство в империята, а апартейд.
СТАМАТ написа:Моята опорна точка е РУСИЯ!!! ТЯ Е МОЯТА ОПОРА!!!! За мен всеки който отрича турското иго е психически болен, или платен неграмотник, който за жълти стотинки продава дедите си!!!
Ти вече си се продал.Може и за копейки.
-
il4o_iliew
- Контакти:
Първо – определителният член не е еднозначно генерализиращ. Пример: Мъжете ядат. Какво означава – по подразбиране всеки мъж или например ситуативно – в къщи синът и мъжът ми ядат. Та така с някои доценти
Щом искаш да те оборя, оборвам те. Определителният член не може да е еднозначно генерализиращ. Определителният член може да е пълен и непълен. Генерализиращ/по-малко генерализиращ не е негово качество/функция.
И в статията съвсем ясно пише, че не всички българи са били роби. Та в този ред на мисли не си написал нищо ново, което не е написано и в статията. Просто я потвърждаваш.
Вторият аргумент, че на мене ми стана чоглаво да се самоунижавам, като коментирам подобни писания:
Като ти е станало "чоглаво" недей да коментираш, защо се насилваш/самоунижаваш?
И сега- да опитаме популярен експеримент със заместване:
И след като римляните* са били в една империя, където робството е било официална част от икономиката .....каква е логиката да се твърди, че римляните не са били под робство.
Това е същото като да кажеш-след като в Османската империя е имало робство, тогава можем да приемем и че султана е бил роб. Абсурдна твоя теза, за това и казах, че мнението ти в темата е безлично/безполезно. Теб не те обиждам, защото не те познавам. Визирам мнението ти в темата.
Заради душевното си здраве ще се постарая да напусна форума, който от ден на ден става по-мракобесен.
И добре ще направиш, щом душевното ти здраве е заложено на карта от някаква си тема нейде във форумното пространство.
Само съзнанието, че това може да е желан резултат от действията на много тука, ме кара да се замисля.
Ако си мислиш, че някой пуска теми специално за да те накара да напуснеш форума, си в сериозна илюзия/надценяваш се доста.
Съжалявам за няколкото свестни хора тука, с които наистина бих си общувал.
Има скайпове, мейли можеш да говориш със свестните хора, тъкмо останалите няма да дишаме въздуха Ти, щото сме несвестни и не сме ти на нивото.
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н.
-
zenit_sankt
СТАМАТ написа:zenit_sankt написа:СТАМАТ написа:Моята опорна точка е РУСИЯ!!! ТЯ Е МОЯТА ОПОРА!!!! За мен всеки който отрича турското иго е психически болен, или платен неграмотник, който за жълти стотинки продава дедите си!!!
Напълно подкрепям мнението ти!![]()
България има бъдеще само с Русия!
БЛАГОДАРЯ ТИ!!!!!!!!!
Аз казах своето мнение и нямам повече излишно време за да ограмотявам невежите!!!!!!Остави ги да пишат. НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ!!!!!!!!!!!
Дружбата между България и Русия е ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ И НИКОЙ ТУРКОФИЛ НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ТОЗИ ФАКТ!
Ангел Каралийчев „Три синджира роби ”
Това е положението .Робство е имало .
Гората никога не хортува, но на Марка отвърнала:
— Да ти кажа, незнайно юначе. Нито ме е пожар горил, нито ме е сушила сушата. Тая сутрин, преди изгрев слънце, през мене минаха турци еничари, с криви ятагани. Те караха навързани три синджира роби, твои братя християни. Първият синджир бяха млади невести с червени гердани. Те пищяха като изгорени змии за децата си, оставени в люлките ненакърмени. Вторият синджир бяха румени девойки, измъкнати от становете, когато тъчели своите сватбени дарове. Техните очи бяха изсъхнали от плач. Най-подир третият синджир — млади момци. Гневен пламък гореше в очите им. Със стиснати юмруци и сподавена мъка пристъпваха момците и дума не обронваха. Всичките тъпчеха боси по пращния друм. Като ги гледах, от жалби ми повехна шумата.
Това е положението .Робство е имало .
damyanov1963 написа:Какво им се връзвате на русофилите, те са ясни. Използват темата за турското робство, като непрекъснато я пускат под различни заглавия, за да налагат русофилските си малоумни идеи. Това не са българи, а национални продажници, такива за които Русия е над всичко, дори и над България, такива, които лижат руските задници непрекъснато и се опитват да изкарат всеки, който не иска да ги лиже - американофил и туркофил, защото за тях понятието - БЪЛГАРОФИЛ не съществува!
Aйде бе! Демек, не може да има различна гледна точка от твоята? Или трябва да вярваме на неолибералната мантра, че ЕС ни е адски необходим, защото без него България не може да просперира? Човека ви го каза ясно - от десетина години (поне по мои наблюдения е толкова) тече много активно преиначаване на историята и съвременните порядки в тази страна и подбудител на този процес е ни повече, ни по-малко една страна - южна съседка. За какво провежда този процес, можеш сам да размислиш.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.
Дефиниция за робство - Живот навсякъде другаде, освен в:
"Широка страна моя родная,
много в ней лесов, полей и рек,
я другой такой страньi не знаю,
где так вольно дьiшит человек"
Осмомартенски горячие поздрави за българските русофили, най-русофилни в света!
"Широка страна моя родная,
много в ней лесов, полей и рек,
я другой такой страньi не знаю,
где так вольно дьiшит человек"
Осмомартенски горячие поздрави за българските русофили, най-русофилни в света!
Red_Neck написа:2 идентични теми за един ден ....... има ли време за трета?
В 90та минута е най-скадко .Точно преди ШЛ .