Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот язе » 21 фев 2016 19:03

Neo M написа:
il4o_iliew написа:
Тези талибани от Либия живяха при Кадафи в пъти по-добре от нас...

Имаха възможност да живеят по-добре от нас. Но истината е, че си живееха като скотове. Щото, както казваше баща ми, Кадафи ги беше изкарал от пустинята с идването си на власт и ги беше наврял в цивилизацията. Само дето повечето си бяха бедуин гонещи камилите в пустинята и цивилизованата среда им беше чужда. Специално либийците имаха бита на нашите цигани в най-лошия им вариант. Той и затова лесно ги управляваше. Имаше някаква мижава опозиция, която май беше пробвала атентат и май с това се изчерпваше всякаква съпротива срещу него. И не само българи работеха в Либия. То почти всичките бачкатори в тая държава бяха чужденци- поляци, българи, египтяни и т.н. Либийците бяха шефове по рождение. Може да е на кенефа, но е шеф и само си клати краката по цял ден.

Глупости на търкалета! Либийците живееха като царе по времето на Кадафи. Да, не бачкаха, но и нямаха бита на цигани. Бяха убийствено богати. Когато либиец блъснеше колата си, просто я заебаваше на пътя и отиваше да си купи нова...
... и после внезапно си направих секуро.

Neo M
Контакти:

Мнениеот Neo M » 21 фев 2016 19:12

il4o_iliew написа:
Neo M написа:
il4o_iliew написа:
Тези талибани от Либия живяха при Кадафи в пъти по-добре от нас...

Имаха възможност да живеят по-добре от нас. Но истината е, че си живееха като скотове. Щото, както казваше баща ми, Кадафи ги беше изкарал от пустинята с идването си на власт и ги беше наврял в цивилизацията. Само дето повечето си бяха бедуин гонещи камилите в пустинята и цивилизованата среда им беше чужда. Специално либийците имаха бита на нашите цигани в най-лошия им вариант. Той и затова лесно ги управляваше. Имаше някаква мижава опозиция, която май беше пробвала атентат и май с това се изчерпваше всякаква съпротива срещу него. И не само българи работеха в Либия. То почти всичките бачкатори в тая държава бяха чужденци- поляци, българи, египтяни и т.н. Либийците бяха шефове по рождение. Може да е на кенефа, но е шеф и само си клати краката по цял ден.

Изместваш фокуса на това, което казах. А то е, че либийците живяха добре при Кадафи и са били най-богатата държава в цяла Африка. Не искам да обсъждам либийската народопсихология.

Това, че не са живяли в демокрация съвсем не ги прави по-малко цивилизивани. Демокрацията е просто една фасада, зад която стои олигархията-нова форма на авторитаризъм, но това е друга тема.

Нищо не измествам. От първа ръка ти обяснявам, че масата либийци бяха чисти добичета, ти ми обясняваш за цивилизован народ. Да ти има цивилизацията дето в един и същи леген с вода си миеш ръцете и краката, и лицето и т.н. Жените се продаваха като говеда по пазарите им и ред още други екстри и белези на "цивилизацията". Въобще не ти е ясно какво е било там, но хич не ти пречи да коментираш все едно първо лице, единствено число. И никаква демокрация не коментирам. Те живееха така, щото си го носиха в себе си, а не щото Кадафи или режима му ги е насилвал. И знаеш ли колко богати и силни бяха? Кадафи си позволи да нарече Рейгън куче и в рамките на половин година магазините се изпразниха и нямаше какво да купят с парите, които получаваха. Всичко стана кът. А там се произвеждаха по онова време основно две стоки- петрол / и то с американски технологии и с техни работници / и памук /ако не ме лъже паметта/. Всичко друго беше внос. Тия никога не са били какъвто и да е фактор. На една икономическа блокада живот се крепяха.
Въобще не искам да навлизам в спора, който водите. Само ти обяснявам какво е било там, та да не разчиташ на някакви неща, които си чел из мрежата или някой нещо ти е разправял.

П.С.: язе, това ми е известно с колите. И пак казвам- можеха да живеят добре, спор няма. Обаче те културата нямаха да живеят добре. Не парите да си купят следващото японче, на което да смачкат нейде ламарините, щото и шофьорски курсове нямаха по него време, а културата. Иначе предполагам и всяка крава е доволна от условията в обора, който обитава преди да отнесе ножа.

il4o_iliew
Контакти:

Мнениеот il4o_iliew » 21 фев 2016 19:39

Нищо не измествам. От първа ръка ти обяснявам, че масата либийци бяха чисти добичета, ти ми обясняваш за цивилизован народ. Да ти има цивилизацията дето в един и същи леген с вода си миеш ръцете и краката, и лицето и т.н. Жените се продаваха като говеда по пазарите им и ред още други екстри и белези на "цивилизацията". Въобще не ти е ясно какво е било там, но хич не ти пречи да коментираш все едно първо лице, единствено число. И никаква демокрация не коментирам. Те живееха така, щото си го носиха в себе си, а не щото Кадафи или режима му ги е насилвал. И знаеш ли колко богати и силни бяха? Кадафи си позволи да нарече Рейгън куче и в рамките на половин година магазините се изпразниха и нямаше какво да купят с парите, които получаваха. Всичко стана кът. А там се произвеждаха по онова време основно две стоки- петрол / и то с американски технологии и с техни работници / и памук /ако не ме лъже паметта/. Всичко друго беше внос. Тия никога не са били какъвто и да е фактор. На една икономическа блокада живот се крепяха.
Въобще не искам да навлизам в спора, който водите. Само ти обяснявам какво е било там, та да не разчиташ на някакви неща, които си чел из мрежата или някой нещо ти е разправял.

П.С.: язе, това ми е известно с колите. И пак казвам- можеха да живеят добре, спор няма. Обаче те културата нямаха да живеят добре. Не парите да си купят следващото японче, на което да смачкат нейде ламарините, щото и шофьорски курсове нямаха по него време, а културата. Иначе предполагам и всяка крава е доволна от условията в обора, който обитава преди да отнесе ножа.

Пак ти казвам-не искам да обсъждам народопсихологията на либийците.

Всяка една малка държава при икономическо ембарго ще закъса. Не знам какво доказа с това.

Порови се в интернет БВП на Либия преди 2011 и БВП сега. После ела да ми обясняваш за култура, цивилизация и т.н. Всеки си има определен бит/навици. Ти какво искаш? САЩ/Запада да тръгне да обяснява на либийците как да живеят и как да си мият краката ли? Въобще в какво се опитваш да ме убедиш в постовете си?
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н. 8-)

Neo M
Контакти:

Мнениеот Neo M » 21 фев 2016 19:55

Илчо, ти си безнадежден случай. Това нали са твои думи:

Тези талибани от Либия живяха при Кадафи в пъти по-добре от нас. Хиляди българи ходеха да работят в Либия. Нали знаеш, че демокрация не е равно на цивилизация. Това дали живееш в т.нар "демокрация" съвсем не те прави цивилизован.

Употребил си цивилизован и либийци в изказването си а тях. От одеве ти обяснявам, че между едното и другото знак за равенство не може да се сложи. А пък ако ти смяташ, че липсата на хигиенни навици и култура е белег, който те приближава към понятието цивилизован начин на живот, тогава бъди жив и здрав. Въобще не зная дали САЩ/Запада или руснаците ги е било еня за тия работи. Тях там друго ги е вълнувало.Иначе ми е ясно на какво горе-долу е способна една малка държава. Дори мога да ти кажа, че по времето, за което говоря, вътрешния курс на либийския динар беше едно към три спрямо щатския долар. Ама каква файда, като извън Либия можеш тия динари да ги ползваш единствено като тоалетна хартия? Пък ти продължавай да четеш колко им било БВП-то. Може да имаш и космическо БВП и пак да живееш като животно, щото друг начин не познаваш и не искаш да възприемеш.
Та това беше целта на постовете ми- Либия. За другото, за което водите спор с Thsmith, въобще не искам да се намесвам.

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 21 фев 2016 19:56

il4o_iliew написа:

Пак ти казвам-не искам да обсъждам народопсихологията на либийците.

Всяка една малка държава при икономическо ембарго ще закъса. Не знам какво доказа с това.

Порови се в интернет БВП на Либия преди 2011 и БВП сега. После ела да ми обясняваш за култура, цивилизация и т.н. Всеки си има определен бит/навици. Ти какво искаш? САЩ/Запада да тръгне да обяснява на либийците как да живеят и как да си мият краката ли? Въобще в какво се опитваш да ме убедиш в постовете си?

Аз разбрах, че са били много прости, че не са възприели например педерастията и наркотичната зависимост, както е по напредналия запад.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 21 фев 2016 20:02

Либийците си живееха добре. Толкова добре, че ние даже не можем да си го представим. Не работят, обаче получават торби с пари. Имат всичко, внос разбира се, но го имат и не само могат да си го позволят ами го имат за джобни пари.
Бил съм в Либия, по- точно в Триполи и смея да кажа, че точно така съм си представял Рая. Единствения проблем, беше сухия режим. :mrgreen:
... и после внезапно си направих секуро.

il4o_iliew
Контакти:

Мнениеот il4o_iliew » 21 фев 2016 20:04

Neo M написа:Илчо, ти си безнадежден случай. Това нали са твои думи:

Тези талибани от Либия живяха при Кадафи в пъти по-добре от нас. Хиляди българи ходеха да работят в Либия. Нали знаеш, че демокрация не е равно на цивилизация. Това дали живееш в т.нар "демокрация" съвсем не те прави цивилизован.

Употребил си цивилизован и либийци в изказването си а тях. От одеве ти обяснявам, че между едното и другото знак за равенство не може да се сложи. А пък ако ти смяташ, че липсата на хигиенни навици и култура е белег, който те приближава към понятието цивилизован начин на живот, тогава бъди жив и здрав. Въобще не зная дали САЩ/Запада или руснаците ги е било еня за тия работи. Тях там друго ги е вълнувало.Иначе ми е ясно на какво горе-долу е способна една малка държава. Дори мога да ти кажа, че по времето, за което говоря, вътрешния курс на либийския динар беше едно към три спрямо щатския долар. Ама каква файда, като извън Либия можеш тия динари да ги ползваш единствено като тоалетна хартия? Пък ти продължавай да четеш колко им било БВП-то. Може да имаш и космическо БВП и пак да живееш като животно, щото друг начин не познаваш и не искаш да възприемеш.
Та това беше целта на постовете ми- Либия. За другото, за което водите спор с Thsmith, въобще не искам да се намесвам.

Нео, за трети път ти казвам- не искам да обсъждам либийската народопсихология, нито да я сравнявам с нашата. Не ме интересува какъв начин на живот са водили болшинството либийци. За това, че либийският стандарт на живот е бил по-добър от нашия говори простия факт, че хиляди българи са отивали да работят в Либия. В една слаба икономика мислиш ли, че това е възможно. Защо, като ние сме живяли по-добре от тях, либийци не идват да си изкарват хляба в България? Защо след като при Кадафи са живяли толкова зле, по негово време не е имало бежански вълни от Либия, а днес има?

Битът и традициите на хората нямат никакво отношение към икономическия статус на Либия. Един либиец може да живее при камилите в пустинята, но може да живее и в цивилизацията при Кадафи. А такава определено е имало. Щото няма българите да ходят да работят в държава, където има само камили, пустини и първобитни селяци. Замислял ли си се над това?
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н. 8-)

Neo M
Контакти:

Мнениеот Neo M » 21 фев 2016 20:22

il4o_iliew написа:Нео, за трети път ти казвам- не искам да обсъждам либийската народопсихология, нито да я сравнявам с нашата. Не ме интересува какъв начин на живот са водили болшинството либийци. За това, че либийският стандарт на живот е бил по-добър от нашия говори простия факт, че хиляди българи са отивали да работят в Либия. В една слаба икономика мислиш ли, че това е възможно. Защо, като ние сме живяли по-добре от тях, либийци не идват да си изкарват хляба в България? Защо след като при Кадафи са живяли толкова зле, по негово време не е имало бежански вълни от Либия, а днес има?

Битът и традициите на хората нямат никакво отношение към икономическия статус на Либия. Един либиец може да живее при камилите в пустинята, но може да живее и в цивилизацията при Кадафи. А такава определено е имало. Щото няма българите да ходят да работят в държава, където има само камили, пустини и първобитни селяци. Замислял ли си се над това?

Илчо, ти пак не правиш връзка с това, с което ти говоря. Ти тръгна да обясняваш колко цивилизовани са били либийците, което не е вярно. Тук не говорим за никаква народопсихология. Не говорим и за финансови възможности. Това не те прави автоматично цивилизован. Ти като не можеш и Трабант да караш, каква е разликата като можеш да си купиш Мерцедес? Да, имаха градове / които бяха проектирани и построени от чужденци / и условия за цивилизован начин на живот, но ги използваха по същия начин, по който си живееха в палатките. А ти задаваш ли си въпроса дали ако едно общество има финансови възможности и желание да ги употреби правилно, би си създало собствени специалисти и интелигенция, вместо да плаща на чуждата да му работи? Въобще, изброй ми белезите, по които определяш един народ или общество за цивилизовани. Щото на тебе още там ти е мътна и кървава, пък да не говорим за по-нататък.
Язе, сухия режим важеше за местните. Нашите си правиха ракия от какво ли не. Дори от доматено пюре. И понеже майка ми и още няколко жени от другите семейства работиха в болница, използваха системите за вливанията, за да си я правят. Местните ченгета единствено ги предупреждаваха да не дават на либийците от нея. Но дори и да не е това, нали си живял в рая? Там имаше барове за чужденци с консумация на алкохол. Къде е проблема със сухия режим? Отиваш, тропаш пачките на бармана и си поркаш.

il4o_iliew
Контакти:

Мнениеот il4o_iliew » 21 фев 2016 20:36

Илчо, ти пак не правиш връзка с това, с което ти говоря. Ти тръгна да обясняваш колко цивилизовани са били либийците, което не е вярно. Тук не говорим за никаква народопсихология. Не говорим и за финансови възможности. Това не те прави автоматично цивилизован. Ти като не можеш и Трабант да караш, каква е разликата като можеш да си купиш Мерцедес? Да, имаха градове / които бяха проектирани и построени от чужденци / и условия за цивилизован начин на живот, но ги използваха по същия начин, по който си живееха в палатките. А ти задаваш ли си въпроса дали ако едно общество има финансови възможности и желание да ги употреби правилно, би си създало собствени специалисти и интелигенция, вместо да плаща на чуждата да му работи? Въобще, изброй ми белезите, по които определяш един народ или общество за цивилизовани. Щото на тебе още там ти е мътна и кървава, пък да не говорим за по-нататък.

Не знам защо си вреш носа в чужд спор и не знам защо обърна темата за това колко били цивилизовани либийците, как са живеели, вкара ме в някакви филми за това кой/как изградил на либия инфраструктура/проектирал им градовете и т.н.

Пак прочети какво съм написал-либийците при кадафи живяха в пъти по-добре от нас. Чисто просто и ясно. Какво ме въвлече в безсмислени тиради колко били пропаднали, смотани, нехигиенични и т.н.

Това въобще, ама въобще не ме интересува. Имали ли са евтино здравеопазване? Имали са. Имали ли са евтина електроенергия? Имали са. Имали ли са евтино образование? Имали ли са. Имали ли са пътища, канализация? Имали са. Имали ли са къщи? Имали са.

Оттам натам е въпрос на личен избор дали ще живеят в град, проектиран от чужденци/извънземни или на село с камилите, дали ще се мият в общ леген или в отделен. Това въобще не ме интересува. Въпрос на личен избор.

Правиш ли разлика между "живяли добре", както аз съм написал и "живяли цивлизовано". И индианците са си живяли добре преди да дойдат завоевателите, въпреки че не са били цивилизовани. Правиш ли разлика между двете неща?
Последна промяна от il4o_iliew на 21 фев 2016 20:37, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 21 фев 2016 20:36

Neo M написа:Илчо, ти си безнадежден случай.

Добро утро. :lol: :lol: :lol:
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Върни се в “Свободна зона”