Кашчей написа:Илчо, обясни ми моля, като на абсолютен невежа, ако банките раздават само безлихвени кредити, но в същото време начисляват лихви върху депозитите, откъде ще имат пари за собствените си нужди, да не питам откъде ще идват парите за лихвите по депозитите. Ако аз ти дам 10 000 лв., примерно, като ти ми обещаеш, че след една година ще имам 10 200 лева, и от тези 10 000 ги раздадеш по 1000 на 10 човека за по 8-10 месеца, безлихвено и те коректно ти върнат парите в срок, откъде ще вземеш тия 200 лева, които си ми обещал, в края на годината?
А относно петролните шейхства, бях чел преди доста години, че всяко новородено получава и собствена сметка с определена сума в нея-доколко е вярно нямам представа, но го четох преди да има интернет у нас.
На въпросът ти няма как да имам с 200 лева повече след една година ако съм раздавал безлихвени кредити.
Пак повтарям- нямам нищо против лихвите и печалбата на банките от тях. Съвсем естествено е да начисляват лихви и да печелят от дейността си.