Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

il4o_iliew
Контакти:

Re: Тема за политика - България

Мнениеот il4o_iliew » 25 яну 2016 20:47

Кашчей написа:Илчо, обясни ми моля, като на абсолютен невежа, ако банките раздават само безлихвени кредити, но в същото време начисляват лихви върху депозитите, откъде ще имат пари за собствените си нужди, да не питам откъде ще идват парите за лихвите по депозитите. Ако аз ти дам 10 000 лв., примерно, като ти ми обещаеш, че след една година ще имам 10 200 лева, и от тези 10 000 ги раздадеш по 1000 на 10 човека за по 8-10 месеца, безлихвено и те коректно ти върнат парите в срок, откъде ще вземеш тия 200 лева, които си ми обещал, в края на годината?
А относно петролните шейхства, бях чел преди доста години, че всяко новородено получава и собствена сметка с определена сума в нея-доколко е вярно нямам представа, но го четох преди да има интернет у нас.

На въпросът ти няма как да имам с 200 лева повече след една година ако съм раздавал безлихвени кредити.

Пак повтарям- нямам нищо против лихвите и печалбата на банките от тях. Съвсем естествено е да начисляват лихви и да печелят от дейността си.
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н. 8-)

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 25 яну 2016 20:58

il4o_iliew написа:
Реална възможност има, няма ресурси. А ресурси се осигуряват с пари. Проектите, които са изготвени за въпросната железница през Атлантика предвиждат влаковете да се движат поне 2 пъти по-бързо от най-бързия пътнически самолет, така че, както се сещаш, това ще отнеме огромен брой клиенти на авиацията. В перспектива този проект е обречен да е печаливш. Защо обаче не се осъществява? Много просто - защото осъществяването му ще струва абсурдно много. Което пък значи, че далеч не е достатъчно един проект да е национално значим и печеливш, макар и в дългосрочна перспектива.

Toзи проект който си дал не е национално значим, а интерконтинентално значим. Ако една държава реши да го финансира еднолично, ще фалира. Ресурсите не се осигуряват с пари. Ако беше така можеше да изпечатаме 100 трилиона лева и да си осигурим най-голямото находище на нефт в света.

Един такъв проект е скъп, защото изисква много ресурси и усилия на адски много хора и време. Парите могат да се изпечатат и веднага, но с тях не можеш да си осигуриш ресурси, за да го реализираш. Само можеш да увеличиш инфлацията.

Много им е лесно на Катар да заклеймяват лихварството - седят си пичовете по цял ден на плажа и доларите сами идват под формата на нефт. Чудя се как щяха да са нещата ако нямаха нефт? Дали щяха да са толкова строги и богоугодни?

Дадох ти ги като пример за безлихвени кредити, което според теб било утопия.

Именно поради всички тия причини, които си изброил, както и поради още един куп причини, не само, че не е достатъчно един проект да е значим за да се инвестира в него, ами даже на практика няма пряка връзка между значимост и последващо осъществяване на проекта. Дори всички държави по света да се обединят, пак няма да е изгодно днес да се построи този проект. А защо да е проблем това ако приемем, че всички държави просто решат да пуснат печатницата, както предлагаш? Този проект е межзународно значим - сам го казваш! Защо не го правят? Въпроса е риторичен...

Разбира се, че безлихвените кредити са утопия. Това в Катар е необходимото изключение, което потвърждава правилото. Когато парите ти падат от небето можеш да си позволиш всякакви екстравагантности.
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 25 яну 2016 21:03

Станко, за джобни пари-един милион кой ти иска оставка?
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

il4o_iliew
Контакти:

Мнениеот il4o_iliew » 25 яну 2016 21:16

Васко, един проект за да се реализира са нужди хора и ресурси плюс ноу хау. Ако едно от тези три условия липсва проектът няма да се осъществи. Дори и всички държави да включат печатницата и да изпечатат трилиони няма да стане. Може да е значим може да е незначим все тая. И преодоляването на скоростта на светлината може да е значимо за всички нации, като нямаме ноухау и изпечатаме 1000 трилиона, какъв ще е ефекта? Инфлация.

Затова ти го казвам. Един проект за да се финансира, трябва да е осъществим и да се знае стойността му. На една подводна железница като не й знаем цената и как ще я построим с най-малко усилие и пуснем печатницата ще направим инфлация и ще рухнем икономически. Просто е.

Катар не е никакво изключение. Напротив оборва тезата ти, че безлихвено кредитиране било утопия. Не само че, не е, но и такава система се оказва стабилна. ;) нито банката е фалирала, нито катарците са в хиперинфлация.
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н. 8-)

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 25 яну 2016 21:35

За този проект има и хора, има и ноу хау. Ресурси е малко общ термин, но каквото и конкретно да имаш пред вид, то е осъществимо. Има си и приблизителна цена на този проект, не помня колко беше, но наистина сумата е басносоловна. Искам да кажа, че все пак някой си е направил труда да направи някакви сметки, колкото и груби да са.
Но не се прави без значение, че е световно значим! Сам казваш защо не се прави и точно поради тая причина това, което предлагаш - държавата да пуска печатницата когато прецени, че нещо е от национално значение, е меко казано погрешно! Не можеш така да печаташ пари за каквото ти скимне! Защо ли? Прочети си твоите мнения и се сети! Защото ти хем казаш, че ако държавата прецени, че й трябва мост ей тук, тя ще си напечата парите за тоя мост, а веднага след това ми обясняваш как не можело да се печатат трилиони защото това щяло да предизвика инфлация! Ами ти сам се опровергаваш!

Не се хващай за тая сламка Катар, с пари на готово всеки знае.
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 25 яну 2016 22:03

sin4ec написа:Станко, за джобни пари-един милион кой ти иска оставка?

Ами те толкова са се ояли вече, толкова нагли станаха, че чак почнаха да рекетират и своите партньори от САЩ :lol: Май ще им спретнат една цветна революцийка, чрез петата си колона - НПО-тата 8-) На такова ми намирисва. Това нежелание за съдебна реформа ще им излезе солено 8-) И то не става въпрос за самите пари, а за процеса на настройването на обществените нагласи в правилната посока, който май вече върви с пълна сила 8-) Аз поне това забелязвам. Шом американските НПО-та си изтеглиха техният човек от правителството (Христо Иванов), това какво ще рече 8-) Оставили са ги на доизживяване и ще им помогнат да изживеят дните си по-бързо. Пък и след оставаката му почнаха да им изкарват кирливите ризи наяве. Струва ми се, че най-интересното тепърва предстои, ама по стара традиция пак ние ще го отнесем :)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

il4o_iliew
Контакти:

Мнениеот il4o_iliew » 25 яну 2016 22:04

vaskonti написа:За този проект има и хора, има и ноу хау. Ресурси е малко общ термин, но каквото и конкретно да имаш пред вид, то е осъществимо. Има си и приблизителна цена на този проект, не помня колко беше, но наистина сумата е басносоловна. Искам да кажа, че все пак някой си е направил труда да направи някакви сметки, колкото и груби да са.
Но не се прави без значение, че е световно значим! Сам казваш защо не се прави и точно поради тая причина това, което предлагаш - държавата да пуска печатницата когато прецени, че нещо е от национално значение, е меко казано погрешно! Не можеш така да печаташ пари за каквото ти скимне! Защо ли? Прочети си твоите мнения и се сети! Защото ти хем казаш, че ако държавата прецени, че й трябва мост ей тук, тя ще си напечата парите за тоя мост, а веднага след това ми обясняваш как не можело да се печатат трилиони защото това щяло да предизвика инфлация! Ами ти сам се опровергаваш!

Не се хващай за тая сламка Катар, с пари на готово всеки знае.

Северна Дакота от 2000 досега в условията на криза е единственият щат, който е с 1.2 милиарда долара излишък, заплатите са скочили с 34 процента, а личните доходи с 43%. Тайната? Щатът си е основал щатска банка, която прави точно това, което ти смяташ за утопично-финансира с много ниска лихва или без лихва щатски проекти-инфраструктура, канализация и т.н. Ето ти статията:
http://www.yesmagazine.org/issues/path- ... own-credit

Ако държавата финансира безлихвено мост, тя няма да предизвика инфлация ако търсенето (изпечатените пари) не надвишат предлагането (труда, природните ресурси, изразходвани за направата на моста). Не знам защо не можеш да разбереш, че един обществено значим проект, който се експлоатира и е лесно осъществим може да се реализира с държавни пари безлихвено.

Каква е разликата дали банката ще ти ги даде с лихва или държавата ти ги е дала без лихва. И в двата случая са си изпълнили ролята.

il4o_iliew
Контакти:

Мнениеот il4o_iliew » 25 яну 2016 22:12

Никъде не съм писал, че държавата може да печата пари за щяло и нещяло. Казах ти вече какви са условията да го направи. Да е осъществим, да се експлоатира, за да може инвестицията да се изплати с времето. Инфлация може да има само ако се кредитира повече от колкото е реално нужно за проекта. Демек ако проекта е 20 милиона, а ти кредитираш 40 милиона.

гражданин от село

Мнениеот гражданин от село » 26 яну 2016 00:11

Националната държавата е основен враг на еврейската идея за "либералност"(кражба и живот на чужд гръб).

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 26 яну 2016 00:15

гражданин от село написа:Националната държавата е основен враг на еврейската идея за "либералност"(кражба и живот на чужд гръб).

За планова икономика ли говориш или просто за запазване на суверенитета на българските институции?

Върни се в “Свободна зона”