Изчезват ли гениите във футбола?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Re: Изчезват ли гениите във футбола?

Мнениеот diplomat » 19 апр 2015 01:01

ShooterMan написа:Моята теория е друга. Просто последните 20 години футбола стана много тактически вглъбен. Схеми, тактическа дисциплина, зони....а всички знаем, че гениите не са и не бива да бъдат впримчвани в такива позиционни роли. Школите работят по тази система и бълват такива играчи, дори и да има гении те бързо биват школувани като останалите. Топ-играчите на 90-те като Зидан, Дел Пиеро, Стоичков, Баджо и т.н. бяха продукт на мисленето и работата на 80-те, романтика имаше във футбола още. Сега всичко е различно. Меси и Роналдо са друга манджа обаче. Няма какво да говорим, особено Меси, той си е краля на съвременния футбол, каквито и схеми да са измислени и усъвършенствани няма как да заобиколиш фактора Меси. И преди 10, и преди 20 години да играеше пак щеше да е номер 1, не съм виждал такъв футболист след Марадона да ходи по терените.

Искам да ви обърна внимание и на изчезването на класическите голмайстори. Оставете Меси и Роналдо, говоря за ерата на тараните, на типичните централни нападатели, които чакаха на гьоме от типа на Жардел, Биерхоф и Бобо Виери, може би последния такъв все още играещ е Лука Тони. На мене ми е тъпо изчезването на типичните 9-ки, но те няма как да се впишат в системите "всички участват в защита" и да бягат от врата до врата за съжаление - сега 9-ките са тип Кун Агуеро и Суарез....Все пак Хари Кейн от Тотнъм може да запази жив спомена за 9-ките, за майсторите на играта с глава 8-)

Агуеро и Суарез са много повече футболисти от Индзаги, ако този тип футболист е чиста 9-ка за теб. ;) Типична деветка за мен е Ван Нистелрой, но той определено не беше гьоме.
Черният козел написа:Ще те питам нещо ? Гледал ли си Марадона,Маджер,Искренов,Ван Бастен,Г.Мюлер,Г.Линекер и да не изброявам и срещу какви защитници са играли !!! Подчертавам ЗАЩИТНИЦИ,а не смешници. Ако не си гледал въпросните футбалери си трай,че ставаш смешен на дъртунгелите като мен,а може би си свикнал и ти е навик :lol: :lol:

Явно си си наумил нещо и не искаш да разговаряме като бели хора, със здраве и лека ти нощ! ;)
boabbb написа:Дипломате, трябва да се вземе предвид и друго - тогава защитниците са влизали с ботушите и е било абсолютно нормално :lol: Казвали са ми за Цоньо Василев - бек на ЦСКА, дето е бил национал ... Бруталяга, пълно ренде :lol: Отделно, че днешните играчи ги зобят много яко - Меси що повръща, според тебе - да не е препил вечерта :lol: Играчи като Алексис Санчес и Еден Азар бягат по 90 минути 2 пъти в седмицата с десетки спринтове и пресират постоянно до последната минута ... Това нормално ли ти се вижда :?:

Да, но това е естественото развитие на играта. Като талант няма как да сравним точно футболистите от различни ери, просто е невъзможно, но като качества е напълно ясно, според мен. ;)

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 19 апр 2015 05:26

diplomat написа:
Черният козел написа:Аз съм сигурен,че Марадоната срещу кой и защитник да застане ще го направи смешен ! Говоря да играе сега,същото се отнася за Марко Ван Бастен,ще включа и Б.Искренов защото съм Левскар и съм ги гледал и тримата под лупа и са ме кефели ! Говоря да са набори на сегашните звезди и Гиби да не порка,а Марадона да не смърка !!! Бастен е железарка :)

Напълно е възможно, но трябва да се съгласиш, че в днешно време топ футболистите се следят под лупа и всяко тяхно действие се анализира. Очакванията към Меси и Роналдо са всеки мач да играят на 200% и да вкарват или асистират съотборниците си. В онези времена само Пеле е правил нещо такова, но не знам доколко първенството в Бразилия и всичките там купи могат да се сравняват като качество със сегашните турнири. :)

Времето ти е малко мътно понятие, май. :lol: От Марадона и Гибона до Пеле разстоянието е колкото до Меси и КР. А иначе, не знам за Пеле, ама знам, от ония времена, че на Гаринча са правили кинематограми, това означава да го снимаш с кинокамера, с 24 кадъра в секунда, демек и да го проявиш филма на снимки после. Та гледали са му движенията, разделени на 1/24 секунда и нищо, хем човекът е имал един финт, който е използвал почти винаги.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 19 апр 2015 05:33

locke написа:Хари Кейн е гений на дърварския футбол :lol: Малко подобрена версия на Анди Керъл :lol:

Потърси в нета някое клипче на Алън Смит. Беше централен нападател на Арсенал през 80-те, Арсенал тогава бяха най-силният отбор в Англия след Ливърпул, взимаха го в групата на националния отбор винаги, макар че не помня някога да е играл. Тоя човек нямаше никаква идея като ритне топката, къде ще иде. Виждал съм го да пропуска на празна врата от вратарското поле. Единственото му качество беше, че беше голям и дебел, та можеше да разбута навалицата, да стигне до топката и да се опита да направи нещо с нея. Е това беше гений, сега вече няма такива!
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 19 апр 2015 05:55

А по темата - човек като почне да забелязва, че вече не е като едно време, начи е живял достатъчно. :geek:

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 19 апр 2015 08:53

wolf написа:
Alexx написа:Дай определение за класа и какво точно имаш предвид под индивидуална класа? Защото например Алонсо и Швайнщайер са играчи играещи на един и двата притежават висока класа, но са доста различни футболисти един от друг.

Батистута и Бергкамп например, и далеч не бяха само те. Само в Бразилия имаше цяло каре изключителни футболисти - Роналдо, Ривалдо, Ромарио накрая допълнени и от Роналдиньо. Ти в един период около 98-ма Бразилия за нападението си трябваше да избира от Роналдо, Ривалдо, Ромарио, Жардел и Елбер. Кога сега ще видиш футболисти като Жардел и Елбер даже да не се класират за националните си отбори? А Франция, Италия и Холандия какви отбори имаха? Холандия 98-2000 имаше феноменален отбор

Преди единственото голямо спортно събитие което можехме да гледаме беше СП,ЕП, Олимпиадата плюс 1/2 финалите и финалите в евротурнирите. А футболистите и им се обръща целогодишно внимание,а не само в рамките на 3-4. седмици. Т.е. се получава така,че големите играчи виждаме,че и те имат слаби моменти, защото ги наблюдаваме постоянно, а не в рамките на 2-3 седмици където да покажат колко са добри и след това отново да изчезнат от нашето полезрение.
Последна промяна от Alexx на 19 апр 2015 10:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 19 апр 2015 09:02

защо написа:
locke написа:Хари Кейн е гений на дърварския футбол :lol: Малко подобрена версия на Анди Керъл :lol:

Потърси в нета някое клипче на Алън Смит. Беше централен нападател на Арсенал през 80-те, Арсенал тогава бяха най-силният отбор в Англия след Ливърпул, взимаха го в групата на националния отбор винаги, макар че не помня някога да е играл. Тоя човек нямаше никаква идея като ритне топката, къде ще иде. Виждал съм го да пропуска на празна врата от вратарското поле. Единственото му качество беше, че беше голям и дебел, та можеше да разбута навалицата, да стигне до топката и да се опита да направи нещо с нея. Е това беше гений, сега вече няма такива!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_XpyedH3Wd0[/youtube]

Потребителски аватар
Old_death
Контакти:

Мнениеот Old_death » 19 апр 2015 11:58

Само си чешете езиците и егото . Първо всеки сам за себе си трябва да разбере какво означава футболен гений . В историята на футбола е имало и ще има стотици добри футболисти , но тия , които се влачели на плещите си целия отбор са по малко от десет . Това са футболните гении .
1. Пеле : Не напразно го нарекоха краля . Каквото и хубаво да кажем за него , все ще е малко .
2. Марадона : На 100% отговаря на изискванията да бъде наречен гений . Издигна Наполи от посредствен отбор в Калчото , до основен конкурент за титлата . Няма смисъл да напомняме и за приносът му към националния отбор на Аржентина .
3. Кройф : Основния виновник за възхода и титлите на Аякс и за доброто представяне на Холандия.
4 .Платини : Колкото и да не го харесвам като шеф на UEFA , не мога да отрека магията му като футболист . Основен виновник за първата европейска титла на Франция .
5.Зико : Невероятен плеймейкър . Може би един от най - добрите на тоя пост за всички времена . Не съм виждал играч , който да чете играта и да подава така , както го правеше той .
6. Зидан . Играч от типа човекът отбор . Лошото при него бе , че не бе постоянен в изявите си . Можеше да редува гениални изпълнение с безлични мачове .
7 . Гулит : Към него имам малко резерви , но го включвам в списъка си заради пълната му отдаденост към отбора по време на мач и пренебрегването на егото си заради тима .
8 и 9 .Това са Роналдо и Меси . Всички ги гледаме в момента и няма какво да се коментира.

p.s. Зная , че ще се намерят хора , които няма да се съгласят с мен , но всичко това е въпрос на вкус . Може и да съм пропуснал някой , но според мен това са хората , които могат да бъдат наречени футболни гении.
В резултат на това председателят счита, че въз основа на информацията и документацията, които са на разположение, няма друга алтернатива, освен да се заключи, че новият клуб ЦСКА-София изглежда е спортният наследник на първоначалния длъжник, ЦСКА София.

Потребителски аватар
bilyaletdinov
Контакти:

Мнениеот bilyaletdinov » 19 апр 2015 12:08

Най-големият футболист, който аз съм гледал като финес и талант определено беше Зидан. След време вероятно ще добавя и Меси и Роналдо, но нещата които правеше Зидан с топката бяха феноменални...
[center][wrapimg=]https://pbs.twimg.com/media/DnfK93GXoAE2sUI.jpg[/wrapimg][/center]

И този път ще победиш шампионе!

Потребителски аватар
Old_death
Контакти:

Мнениеот Old_death » 19 апр 2015 12:15

bilyaletdinov написа:Най-големият футболист, който аз съм гледал като финес и талант определено беше Зидан. След време вероятно ще добавя и Меси и Роналдо, но нещата които правеше Зидан с топката бяха феноменални...

Може би си по млад и не си имал възможност да гледаш в действие по възрастните от Зидан . Но все пак всеки има своя вкус и право на мнение ;)
В резултат на това председателят счита, че въз основа на информацията и документацията, които са на разположение, няма друга алтернатива, освен да се заключи, че новият клуб ЦСКА-София изглежда е спортният наследник на първоначалния длъжник, ЦСКА София.

Потребителски аватар
bilyaletdinov
Контакти:

Мнениеот bilyaletdinov » 19 апр 2015 12:27

Така е, именно затова казвам Зидан. Не съм имал възможност да гледам футболисти като Платини, Марадона, Кройф, великите холандци...съвсем нормално е всяко поколение да си има свои идоли. След 20-30 г. сигурно ще се сещаме така и за Меси и Роналдо, а ще има нови герои, които да творят.
[center][wrapimg=]https://pbs.twimg.com/media/DnfK93GXoAE2sUI.jpg[/wrapimg][/center]

И този път ще победиш шампионе!

Върни се в “Футбол - Свят”