ShooterMan написа:Моята теория е друга. Просто последните 20 години футбола стана много тактически вглъбен. Схеми, тактическа дисциплина, зони....а всички знаем, че гениите не са и не бива да бъдат впримчвани в такива позиционни роли. Школите работят по тази система и бълват такива играчи, дори и да има гении те бързо биват школувани като останалите. Топ-играчите на 90-те като Зидан, Дел Пиеро, Стоичков, Баджо и т.н. бяха продукт на мисленето и работата на 80-те, романтика имаше във футбола още. Сега всичко е различно. Меси и Роналдо са друга манджа обаче. Няма какво да говорим, особено Меси, той си е краля на съвременния футбол, каквито и схеми да са измислени и усъвършенствани няма как да заобиколиш фактора Меси. И преди 10, и преди 20 години да играеше пак щеше да е номер 1, не съм виждал такъв футболист след Марадона да ходи по терените.
Искам да ви обърна внимание и на изчезването на класическите голмайстори. Оставете Меси и Роналдо, говоря за ерата на тараните, на типичните централни нападатели, които чакаха на гьоме от типа на Жардел, Биерхоф и Бобо Виери, може би последния такъв все още играещ е Лука Тони. На мене ми е тъпо изчезването на типичните 9-ки, но те няма как да се впишат в системите "всички участват в защита" и да бягат от врата до врата за съжаление - сега 9-ките са тип Кун Агуеро и Суарез....Все пак Хари Кейн от Тотнъм може да запази жив спомена за 9-ките, за майсторите на играта с глава
Агуеро и Суарез са много повече футболисти от Индзаги, ако този тип футболист е чиста 9-ка за теб.

Черният козел написа:Ще те питам нещо ? Гледал ли си Марадона,Маджер,Искренов,Ван Бастен,Г.Мюлер,Г.Линекер и да не изброявам и срещу какви защитници са играли !!! Подчертавам ЗАЩИТНИЦИ,а не смешници. Ако не си гледал въпросните футбалери си трай,че ставаш смешен на дъртунгелите като мен,а може би си свикнал и ти е навик![]()
Явно си си наумил нещо и не искаш да разговаряме като бели хора, със здраве и лека ти нощ!

boabbb написа:Дипломате, трябва да се вземе предвид и друго - тогава защитниците са влизали с ботушите и е било абсолютно нормалноКазвали са ми за Цоньо Василев - бек на ЦСКА, дето е бил национал ... Бруталяга, пълно ренде
Отделно, че днешните играчи ги зобят много яко - Меси що повръща, според тебе - да не е препил вечерта
Играчи като Алексис Санчес и Еден Азар бягат по 90 минути 2 пъти в седмицата с десетки спринтове и пресират постоянно до последната минута ... Това нормално ли ти се вижда
Да, но това е естественото развитие на играта. Като талант няма как да сравним точно футболистите от различни ери, просто е невъзможно, но като качества е напълно ясно, според мен.