CTAHKO написа:Казал съм го, но доста сбито и с малко по-други думи

Да речем, че само съм намекнал за това

В момента, в който Драги обяви, че ЕЦБ започва да изкупува ДЦК и облигации, на всички им стана ясно, че печатницата се включва на още по-високи обороти!!! Резултатът е налице. А ти защо не кажеш, политиците не са наясно със ситуацията на половината еврозона ли, та да прибавят и санкциите към "цветущото" положение

Естествено че руските санкции имат значение и допринасят за ситуацията в еврозоната. Малко ли хора обяснявахме, че тези санкции неизбежно ще се отразят на Европа, включително и Лавров и още сума ти политици. Ама тогава ги къдрехте едни други. Че даже и уроци им преподавахте. Май този урок сега се връща с пълна сила върхутези, които го преподаваха, а

Това за печатницата не е баш така.

ЕЦБ купува ДЦК за 100 евро (сумата е за примера) от банките => Активите на ЕЦБ се увеличават с ДЦК за 100 евро, пасивите на ЕЦБ също се увеличават със 100 евро, а активите на банките веднъж намаляват с ДЦК за 100 евро, а в следващия момент се увеличават със 100 евро, защото се увеличават допълнителните резерви (получили са 100 евро в замяната на ДЦК). Въздействието върху валутния курс е малко по-различно.
А за санкциите отдавна трябва да съм писал някъде, че от икономическа гледна точка те ще се отразят негативно и на двете страни, но в случая става въпрос за политическа борба и няма място за отстъпление. Но все пак те не са главна причина за спада на еврото.