THE G.A.M.E написа:Странджата написа:
1-во: Няма такъв народ, като "пра-българи".
Това е някакво извратено наименование, вкарано от ком. номенклатурата, за да се различават българите от вече основаната Държава, с тези, дето "УЖ" дошли с Аспарух.
Никакъв съюз със славяните не е имало.
Теофилакт Симоката, мисля, подчертава, че след победата си над войските на Константин, Аспарух изселил славяните на север от Истър.
Малко ми е странно да се постъпва така със съюзник.
Византийските хронисти пишат, че не се създава никаква Държава през 681-ва.
Пък камоли с некви славяни... Които както стана ясно по-назад, по-него време въобще не са се наричали така.
Въобще, думата "славяни" в периода, когато Аспарух завзема "Мизия", я няма в нито един източник, съвременник, на онези събития.
Странно, от къде и на кого въобще му е хрумнала идеята, че влизаме в съюз ?
Пък това, дето нашите оставили на славяните да вардят България... Тоя П. Мутафчиев най-вероятно е бил хапан от луда крава.
Така, като гледаме имената на кавканите, зера-тарканите, боилите и багатурите ( това са висшите офицерски длъжности в средновековната ни войска ) ... Нема нито едно славянско име.
Вичките са некви типове, с имена: Исбул, Онегавон, Цок, Докум, Докс, Севар, Аспар, Елемаг, Стан, Кубер, Вокс, Маламар, Оксун, Барс, Окапор... И т.н.
И това е за целото 1-во Царство.
Та дори и през 2-рото има подобни, но в по-малък брой... Останалите обаче, не са славянски, а чисто и просто - християнски.
Ако славяните наистина в даден момент, са били надмогнали над българският етност, и са били овладели Държавата, то защо тя и до днес се нарича с чуждото за всекакъв славянски народ дума - България.
Това е много хубав въпрос ...
Колега, да не излезе, че апострофирам теб, щото мисля ,че ти просто показа това, което смятат някои "историци", без категорично да си застанал зад казаното от тях.
Аз съм контра на тях.