Paralel написа:Разбира се, че Роналдо напълно заслужава да спечели Златната топка. Цялата кампания против него се води от фенове на Барселона и Меси, които все пак имат някакъв акъл и им е ясно, че е невъзможно да спечели аржентинецът. Другите, които са за Нойер са фенове на Байерн и Германия или хора, които просто мразят и завиждат на Роналдо.
В годините, в които гледам футбол, е имало няколко вратари, които да са ме впечатлявали повече от Нойер, които да не са печелили Златна топка - Буфон, Толдо, Кан, Шмайхел, Ван дер Саар, Касияс. Истината е, че единствено Меси и Зидан са ме впечатлявали колкото Роналдо за миналата година, като и двамата са печелили Златна топка за представянето си. За тази година Кристиано е спечелил Шампионската Лига и Купата на краля, като е станал голмайстор на Испания и Европа( Златната обувка), отбелязал е най-много голове за един турнир в историята на ШЛ(17 в 11 мача). Нещото, което е доста важно за избиране на носителя на Златна топка е и моментната форма на претендента - от началото на сезона Роналдо има изиграни 20 мача, в които е отбелязал 26 гола и е направил 12 асистенции.
А относно Световното първенство - ако Нойер или Меси бяха играли за Португалия и то контузени, какъвто беше Роналдо, щяха ли да минат групата? Златната топка е индивидуално отличие, в което само се взима предвид представянето на отборите, в които си играл. Все пак Роналдо е спечелил 2 трофея, което е напълно достатъчно.
Предизвиквам някой да ме обори, че Нойер, камо ли Меси заслужава повече от Роналдо да спечели Златната топка.
Като изключим някои откровени глупости, които си написал, в мнението ти има известен резон. Иначе, да се сравняват качествата на един нападател с тези на един вратар е като да сравняваш кое е по-тежко - 1 кг желязо или 1 кг вълна.

Все пак:
1. През годината Нойер е спечелил 3 клубни трофея (световен шампион, шампион и носител на купата на Германия) и един индивидуален - най-добър вратар на СП в Бразилия.
2. На това СП Нойер има допуснати 4 гола в 7 мача, иначе казано е допускал гол на всеки 3 часа.
3. През тази година в Бундеслигата Нойер е участвал в 28 мача на "Байерн", като в 16 от тях е запазил "суха" мрежата си.
4. Ето и някои
мнения на хора, които разбират малко повече от мен и от теб, и от всички във форума от тази велика игра - футбола:
- Бившият треньор на Байерн Мюнхен и треньор № 1 по успехи във футбола Джовани Трапатони смята, че вратарят на баварците Мануел Нойер трябва да спечели Златната топка: "Той е непробиваем вратар, също като Дино Дзоф. Обичам такива играчи. Мануел можеше да играе добре и като нападател", каза Трапатони пред вестник "Ла Стампа".
- Украинската футболна звезда Андрий Шевченко заяви, че според него футболист номер 1 в света за 2014-а година трябва да бъде
Мануел Нойер. Самият Шевченко, който я получи през 2004-а година като играч на Милан, даде своето предимство на вратаря на германския национален отбор: "Но ако ме питате мене, Златната топка за 2014-а година трябва да бъде в ръцете на Мануел Нойер. Той е невероятен футболист и има огромна заслуга за титлата на отбора в Бразилия", мотивира се Шева.
- Чаби Алонсо смята, че Мануел Нойер трябва да спечели Златната топка: „Ако Нойер спечели Златната топка, ще бъде абсолютно заслужено“, сподели халфът. „Той е
най-добрият вратар, с който съм играл. Нойер също така е и добър полеви играч“, добави испанският футболист.
- А великият италиански вратар Джанлуиджи Буфон (Ювентус) каза: „За да спечели някой на нашия пост, трябва да направи нещо необикновено.
„Златната топка" не се дава вече на най-добрия, а на този, който е вкарал най-много голове. За да я спечели вратар, трябва четири пъти поред да участва в мачове с дузпи и да спаси всички удари от бялата точка."
- "Има отличен шанс тази година вратар да спечели "Златната топка". Надявам се, че ще стане така. Успех, Нойер!", написа Чех в микроблога си в Туитър на немски език.
- Франк Рибери: "През 2013 година спечелих пет трофея с Байерн, както и три индивидуални награди. Въпреки това не взех Златната топка. Какво повече можех да направя", гневи се французинът пред списание "Шпорт Билд". "Аз знаех, че няма да спечеля щом видях как Сеп Блатер поздравява ентусиазирано Кристиано Роналдо. Има много снимки. Не съм глупав и разбрах, че Роналдо ще спечели...За 2014 година Златната топка трябва да отиде при Мануел Нойер или Ариен Робен. Няма две мнения по въпроса. Ману спечели всичко и е много добър човек, изобщо не е арогантен."
- "Според мен при раздаването на тези награди има нужда от свежа кръв. Сега се сменят Меси, Меси, Роналдо.... Не казвам, че тези уважавани футболисти не заслужават. Но не е съвсем справедливо само нападатели и атакуващи полузащитници да печелят "Златната топка".
Трябва да се отдаде заслуженото и на онези, които вършат черната работа. Тази година, когато Германия спечели световната титла, моят фаворит е Мануел Нойер", заяви Бекенбауер по време на спортната конференция PROСпорт в Москва.
П.П. И както е написал един колега - Мануел Нойер изведе играта на вратаря на едно ново, по-високо и невиждано досега равнище. Дори само заради това, че може да играе успешно и като централен защитник, той заслужава "златната топка".