Впечатленията ви от чужденците (в България и по света)

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

THE G.A.M.E

Re: Впечатленията ви от чужденците (в България и по света)

Мнениеот THE G.A.M.E » 25 ное 2014 00:07

Трудно може да се категоризира цяла нация/народ, от качествата ( или липсата на такива ) ... На няколко десетки, та дори и стотин човека.

И все пак... На мен лично французите ми се струват прекалено сериозни, прилежни и лишени от емоции хора.
Като правиш бизнес с тях, и като седнеш просто да удариш по-едно, се държат по-абсолютно един и същи начин.
Мислих ги за по-разчупени и емоционални ...

Англичаните са изключително сериозни, стриктни и отзивчиви, що се отнася до работата, но "на маса", стават нещо като нас - отпускат се и всеки може да им бъде приятел.

Най близки като манталитет до нас, поне според мен, са италианците.

В Турция съм ходил на почивка, не понасям езика им, но като разбраха, че съм българин, се стремяха да задоволят всеки мой каприз.
Демонстрираха голямо уважение към България, но ми се стори прекалено, та не знам дали бяха съвсем искрени. :roll:
А, да, нямаше проблем да си плащам в левове, учудващо добре знаеха стойноста на валутата ни. :lol:

И с много други хора, от различни страни, най-вече от Централна Европа, съм общувал, но не чак толкова много, за да мога да отлича нещо характерно.

Покрай черноморието ни съм общувал доста със сърби, но човек като е на почивка, просто не е такъв, какъвто е по-принцип.
Щях да забравя гърците... Изненадващо поне за мен, имат доста добро мнение за нас, както и за Страната ни, като цяло.
Инфото ми от преди беше, че не могат да ни дишат, и ни имат за роби и диваци.

За руснаците... К'во беше там, ако не можеш да кажеш нещо хубаво за някой, по-добре не казвай нищо.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
Маги Стралска

Мнениеот Маги Стралска » 25 ное 2014 01:10

културен шок преживях през 2009-та.... когато трябваше да се върна за няколко години в България.... но от миналата година пак съм си в Германия.... тук се чувствам удома си.... :)

Потребителски аватар
avg

Мнениеот avg » 25 ное 2014 01:12

Интересна тема, след близо 10 години пребиваване в чужбина основно в Италия и по екскурзии и почивки в Англия и Испания, за съжаление единствената нация, която ми направи лошо впечетление е българската! Хората са се изпълнили със много завист, злорадство, и злоба!
:)

Reckless

Мнениеот Reckless » 25 ное 2014 03:58

Извод за дадена нация можеш да си извадиш, след като поживееш няколко години в държавата им. Всичко останало е бля бля бля !
В Германия ми харесва, чувствам се щастлив от всичко тук. И от отношението на хора и институции към мен, от възможностите, от здравната система, от всичко.
Понякога си идвам за кратко до България, но само след няма и седмица, Германия започва да ми липсва. Преди това живях 3 години в Испания. Там единственото хубаво нещо е климата. Има и много фиести, но пък безпаричието и безработицата са постоянен спътник. И в Испания и в Германия съм контактувал с хора от много и различни държави. Най-вече от южна Америка, Европа и Африка. Дори от Африка правя разлика в характера и поведението на хора от отделните държави. Например Нигерийците са надути копелета, които имат някакво въздушно самочувствие от някъде и често се опитват да се държат надменно, ако им мине номера. Сенегалците пък са на обратния полюс. Те са много гостоприемни, усмихнати и дружелюбни хора. Познавам бразилци, колумбийци, аржентинци и хора от почти всяка националност в Европа, но не ми се пише толкова много. Българите сме тарикати на дребно, с изключение на онези, които не искат да живеят в България заради това.

Потребителски аватар
Hrabar
Контакти:

Мнениеот Hrabar » 25 ное 2014 09:04

avg написа:единствената нация, която ми направи лошо впечетление е българската! Хората са се изпълнили със много завист, злорадство, и злоба!

За съжаление, си прав, мога да потвърдя твоите впечатления. Дори не знам, дали имаме право да даваме характеристики на другите народи като знам, какви сме...както и да е, по темата...Личните ми впечатления са следните:

Най-лошо отношение към нас: австрийците. Австрийците не ни мразят, те просто не ни считат за хора, а за нещо друго, как беше формулирано в "Моята борба"- "untermensch"(подчовеци). Въобще не се учудвам, че Хитлер е австриец. За разлика от тях германците са по-отворени към нас.

Най-добро отношение към нас: руснаците, категорично, тук няма две мнения.
Като цяло северните народи- руснаци, норвежци, финландци имат положително отношение към нас, малко по-дръпнати са шведите.

Най-близки по манталитет до нас: всички видове балканци, особено сърбите и другите юго-народи. И все пак, ако трябва да ги подредя (гърци, сърби, румънци), категорично се забелязва следният факт: Колкото по-рано са се освободили от турско робство, толкова по-европейци са. Ние сме най-зле(пак за съжаление), което е обяснимо като се има предвид, че последни се освобождаваме от турско робство. Изключение- албанците. Тези са дивашко племе, останало встрани от цивилизацията.

Приятна изненада- португалците. Някак си не очаквах на другия край на Европа да има народ, който да ни е близък. Също така бях приятно изненадан от едно семейство евреи, които ни бяха клиенти. За евреите, конкретно, мисля, че са много различни. Зависи от къде произхожда родът им, от коя европейска държава, колко са набожни и т.н. Там има големи кретени, но има и свестни хора. За съжаление, кретенската част от народа им управлява САЩ и дирижира света.
"Искам да подчертая, че заради преминаването в ЦСКА станах такъв футболист. Този отбор ме научи на всичко в играта." Димитър Якимов
http://www.youtube.com/watch?v=YceBkLcF4E8

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Мнениеот ntodorov » 25 ное 2014 09:20

Да. В България наистина виреят тарикати, но и системата ни си ги отглежда и възпитава, като такива.
Мен това много ме дразни. Повечето наши сънародници се опитват с присъщата за тук успеваемост да я карат
и в странство. Където може де. Така например преди 2-3 години в метрото на Лондон дочувам разговор между двама българи:
"Яла насам. Тук е хъпано с народ, а натам няма никой. Хем ще седнем". Това става на спирка в една голяма метростанция, където местните ( и ние ) чакаме поредната
мотриса. Изгледахме си сънародниците, които забързани с лакти през купа от народ се изтеглиха в другия край на спирката, където беше празно от чакащи. Стори ми се логична
тяхната "идея", но не ми се стори логично, защо аджеба британците, индийците, пакистанците и останалите разнообразни раси чакат сбрани на едно място. Толкова ли са "недосетливи".
Когато дойде мотрисата ми се "подредиха нещата". Всъщност на тази метростанция мотрисата се изнася доста напред и за многолюдието бяха отредени последните 4-5 вагончета от нея.
Качихме се спокойно без напрежение, напъни, бутане, дърпане или нерви.
Нашите "хитри сънародници" трябваше да се връщат, към купа народ в луд бяг и да си пробиват място чрез лакти. Качиха се с типичната за нашите ширини грубоватост, а единия със запъхтян глас сподави:
"Да го Йеб@ в мамата. ТоА спря в на майка си гъзот". Пътуваха прави в непрестанно оглеждане за свободни места...Почувствах ги толкова чужди и първични. На останалите даже не им направиха и впечатление. И по-добре...
а мотрисите се движат на 2 минути време една от друга.
Никога не ще разберем какво губим като печелим, и какво печелим като губим.

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Мнениеот ntodorov » 25 ное 2014 09:37

Извод за дадена нация можеш да си извадиш, след като поживееш няколко години в държавата им. Всичко останало е бля бля бля !

И съм съгласен и не съм съгласен. Когато се подредиш на тяхната ясла ставаш един от тях. Заживяваш техния живот, влизаш в техните правила и
оставяш в страни впечатленията си и дребните нагласи. Нещо, като в колектива, където работиш. Познаваш всички, знаеш, кой е простака, кой е тариката,
кой е доблестния и си подреждаш взаимоотношенията според твоя избор. И няма, как да е иначе. Аз, като турист се сблъсквам и умишлено търся непринудените ситуации, обичам да изследвам хората
настроенията им и манталитета им. Добивам представа за това чрез случайният ми избор на магазин, музей, транспорт, ресторант, закусвалня, кафене.
Когато се настроя да живея там вече имам други очаквания и нагласи. Тогава може би ще имам още по-обобщени или задълбочени анализи, но и аз ще бъда вече един от
тях - приспособен към предлаганите условия на живот, където ставам подвластен на нормите им на живот, правилата и Законите им...А в тази тема идеше ред за впечатленията ни от чужденците, където
всяко впечатление е низ от кратък ( първичен, ако щете ) досег с хора, от които НЕ ЗАВИСИМ...
Никога не ще разберем какво губим като печелим, и какво печелим като губим.

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 25 ное 2014 09:43

Срещал съм се с бесарабски българи. Те не са чужденци, но са живели дълги години под молдовско, украинско или съветско влияние и са прихванали част от техния манталитет и лексика. Като цяло са русофили, но имат българско самосъзнание и у нас повече им харесва, отколкото в родния им край. Много честни, открити и задружни са.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
olimpi
Контакти:

Мнениеот olimpi » 25 ное 2014 09:50

Има голяма разлика дали си ходил на екскурзия или си работил. Дали в страната или навън. Поради естеството на работатат ми не съм работил само с пембени хора,защото такива няма.

Сега сериозно. най-близки по манталитет са ни балканците, като повечето без гърците си ни тачат и уважават, най-вече турците (една не малка част от елита и оразованото им население са български турци).

Руснаците младото поколение не е зле настроено към нас, но средното и по-старото поколение са много по-сърдечни...е всички ги тресе имперския синдром.

Немци и скандита много възпитани, точни хора и са дръпнати, но ако имап приятел то е завинаги.

От южните западняци, жабите са ни най-близко до душата, иберийците и те са нашего брата...а френеца е едно надуто к...ле, но там понеже са мешана скара пак зависи имам страхотни приятели бретонци.

Ингилизите са пичове, но има много боклук сред тях (разни необразовани отрепки).

От другите континенти има приятели много свестни китайци, а в беда най-много са ми помагали пакита.

НО най-дребното, завистливо невероятно просто същество е бугарина...и пак се връщам в Бг и все още не съм емигрирал.
Олимпий Панов -Опълченец в 1-ва рота на 1-ва Опълченска дружина, член и секретар на БРЦК. Участник в боевете при Ст. Загора, Шипка и Сливница. Майор Панов е родоначалник на българската артилерия. Продължител на делото на Левски и борците за свобода.

Потребителски аватар
demy27
Контакти:

Мнениеот demy27 » 25 ное 2014 10:07

Аз винаги се изумявам от поведението на българите в чужбина. Стриктни, дисциплинирани и спазват реда. Направо не мога да повярвам, когато видя какво правят тук същите тези българи. А на всеки един българин, едно от нещата които прави най-силно впечатление и харесва най-много в Европа е точно реда и как всеки го спазва.
L'Europa non è lontana
C'è una canzone italiana per voi
Insieme, unite, unite, Europe

Върни се в “Свободна зона”