Какво можехме да си купим с 1 и 2 лв преди 25-30 години?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Re: Какво можехме да си купим с 1 и 2 лв преди 25-30 години?

Мнениеот Tommi » 17 ное 2014 21:29

CTAHKO написа: Тогава левчето беше със златно покритие (пише си си го и на самите банкноти, които можеш да видиш на първата страница на темата) и цените бяха по-ниски, а сега е само една напечатана хартийка и цените са доста по-високи! ФАКТ!

Сегашните пари се наричат декретирани пари, т.е. нямат собствена стойност, но със закон са определени да изпълняват функциите на пари и държавата контролира, гарантира и защитава това. Също така държавата влияе на тяхното количество, а оттам и върху тяхната покупателна способност.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 17 ное 2014 21:31

Tommi написа:
CTAHKO написа: Тогава левчето беше със златно покритие (пише си си го и на самите банкноти, които можеш да видиш на първата страница на темата) и цените бяха по-ниски, а сега е само една напечатана хартийка и цените са доста по-високи! ФАКТ!

Сегашните пари се наричат декретирани пари, т.е. нямат собствена стойност, но със закон са определени да изпълняват функциите на пари и държавата контролира, гарантира и защитава това. Също така държавата влияе на тяхното количество, а оттам и върху тяхната покупателна способност.

Видяхме я държавата колко, какво и как контролира ;)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 17 ное 2014 21:44

CTAHKO написа:Видяхме я държавата колко, какво и как контролира ;)

Ами явно контролира, щом след въвеждането на Валутния борд инфлацията е бавна до умерена, за разлика от първите години след социализма, когато се преминава от административни механизми към пазарна ориентация. И този проблем не е само наш, а се отнася по принцип за източноевропейските страни, преминали през такъв преход.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 17 ное 2014 22:04

Хванали са нападателите на 82-годишният Боню и 77-годишната Мавруда от Малко Градище (случая с резачката).Нападателите се оказали криминално проявени.Да има някой изненадан?
http://www.standartnews.com/balgariya/retsidivisti_s_bogato_minalo_izmachvali_startsite_ot_malko_gradishte-262646.html
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
Sunway
Контакти:

Мнениеот Sunway » 17 ное 2014 22:28

Tommi написа:
CTAHKO написа:Видяхме я държавата колко, какво и как контролира ;)

Ами явно контролира, щом след въвеждането на Валутния борд инфлацията е бавна до умерена, за разлика от първите години след социализма, когато се преминава от административни механизми към пазарна ориентация. И този проблем не е само наш, а се отнася по принцип за източноевропейските страни, преминали през такъв преход.

Държавата не контролира нищо, води се държава в момента само на хартия.България се управлява от шайка "бандити". които продължават да смучат народа по един или друг начин.Най-пресният пример е ликвидирането на КТБ и източването на парите на хората..Държавата с ред и закони умря 89-та година.Сега имаме уж закони (някакви), които не се спазват, защото важи правилото имаш ли пари или връзки (или и двете) си недосегаем.Отмениха смъртното наказание (това според мен е грешка.."уж" декомкратични държави, като САЩ на много места имат смъртно наказание, познайте защо). Ние сме единствената държава от бившият Източен блок, която така и не се пооправи след падането на комунизма.Напротив получаваме най-ниските доходи, имаме най-голямата корупция, и съотношението доходи-цени е несъвместимо.Запомнете едно от мен..няма високи цени, има ниски доходи, затова на много хора, всичко им се вижда скъпо.Не не е скъпо драги, просто заплатите са ви ниски.
What about my broken heart
What about my broken dreams
What about the things you said
Does it matter
What about the end of this

"Coz the Best Things in Life Are FREE"

Потребителски аватар
Foreigner
Контакти:

Мнениеот Foreigner » 18 ное 2014 00:51

CTAHKO написа:
Foreigner написа:Станко, Станко... пак правиш напъни, а нямаш елементарни познания.
Преди сто години с 1 лев цял стек цигари са купували, сещаш ли се?!
Ако искаш темата ти да има някаква стойност направи сравнение какво можеше да се купи с една средна работна заплата.

Тогава спокойно можеше да се купи малко над 400 литра бензин по 0.60 лв. 8-) Сега колко литра бензин можеш=п да си купиш една средна заплата 8-)

Ехе, голям тарикат си. Петролът се образува по международни цени, като е една от стоките с най-висока (да не кажа най-високата) инфлация през годините.
Все едно аз да ти дам пример с компютрите. Навремето един правец-8 струваше около 10 заплати, в момента можеш да си вземеш добър компютър за 1-2 заплати.
Освен това по мои спомени 240лв взимаха директорите..., но както и да е.
Имам възможността да общувам с хора извън България и не знам до колко странно ще ти прозвучи, но и те имат подобни "игри" - Какво можехме да си купим преди 30 години с един долар, с една марка, с един паунд и т.н. Ако имаш възможност да разбереш какво те са могли да си позволят и са си позволявали преди 30-40 години ще намразиш комунизма вечно!
...

Потребителски аватар
dunavfc
Контакти:

Мнениеот dunavfc » 18 ное 2014 01:14

Да спориш със Станко е висша форма на мазохизъм. И не е защото е ниско интелигентен, дори напротив, но той няма за цел да дискутира, както го правят повечето хора, той няма за цел да сподели своето мнение по даден въпрос или да се опита да се аргументира адекватно, той просто обича да се заяжда и да провокира. Самата тема е негов специалитет. Знае, че ще събере много "опоненти" и това ще му даде добра почва да прокарва елементарните си провокации и закачки. Аз, като наивен човек, доста път съм се подлъгвал и съм си губил времето в късните часове да дискутирам с него със самосъзнанието, че уж водим нормален и смилен диспут, но доста късно се усетих, че той няма за цел това, той просто обича да се заяжда 8-)

Потребителски аватар
Jackxxx
Контакти:

Мнениеот Jackxxx » 18 ное 2014 13:05

Преди всичко искам да кажа, че съм хванал само последните няколко години от социализма (относително млад съм), но това не е смислен аргумент да не мога да разбера, защо е повлиял крайно деградивно на икономиката на страната ни.
Малко по-нагоре smoothc е пуснал една извадка от някои от резултатите от злощастното управление на дебила Тодор Живков. Тук трябва да се запитаме защо са се случили тези неща?
Максимално простичко: Т.Ж. смята, че за да спечели любовта на народа трябва всички да имат работа, всички да имат пари и нищо да не им липсва. Звучи като идилия, нали?
Как обаче да го постигне? Започва се създаване на безброй много предприятия, учреждения и службички, които да създават работа на хората, без да се мисли от какво точно има нужда нашата икономика. Почти всички, обаче, предприятия, учреждения и службички работят на загуба. За хората, които обичат да говорят в пари ще го опиша така: ако за производството на един чук е нужно да се вложат материали за 0,5лв и труд 0,5лв, то минималната продажна цена на този чук е 1лв. Това е без печалба за производителя. Печалбата за производителя няма да я слагам (икономистите да не ме нападат), че тогава всичко е било държавно. Обаче при заплата от 100лв, чук за един лев изглежда е много скъп, за което се решава, че чука ще се продава за 0,6лв. Останалите 0,4лв Т.Ж. не си ги вади от джоба, а ги вади от държавния бюджет. Разбира се, когато 90% от икономиката се финансира по този силов начин от държавния бюджет, то държавата рано или късно ще изразходи бюджета (който трябва да се пълни от същите тези предприятия, учреждения и службички). Какво прави тогава Т.Ж? Ами, продава държавния златен резерв на Русия, и отделно тегли допълнителни кредити, вече и от чуждестранни банки (до преди това кредитите са били само от Русия). Не е случайно, това, че външния ни дълг е 10млрд. Т.Ж. вярва, че трябва да се взимат готови пари и да се наливат в бездънната яма, с една единствена цел - простия човек да си мисли, че реалните цени на кутия цигари Арда са 0,6лв, че кибрита е 0,04лв, че баничката е 0,18лв, че бозата е 0,06лв и т.н. и т.н. Всъщност себестойността на тези продукти е била 2 пъти по-голяма но разликата е била покривана от държавата. Тъй като това е една политика, която създава огромната илюзия, че живеем добре тази илюзия е била поддържана с множеството пропаганда, липса на избор на стоки, рестрикции върху свободното излизане извън граници и множество други гадории, всекиму известни.

И стигаме до 1987г, когато вече няма от къде да се вземат пари. Или по-точно казано Т.Ж. е натрупал огромен външен дълг, а Горбачов му отказва нови заеми. Без помощ от никъде се стига до 1989г. когато вече икономиката е пред срив и идва демокрацията, която обаче сама по себе си не може да оправи проблема. Фалита е неизбежен и този фалит е бил заложен 40 години по-рано. Но нека не отричаме и добрите страни на комунизма: хората са се учили на дисциплина, уважение и законите са били спазвани. Повечето хора са се чувствали доволни и всъщност са живяли добре, което означава, че са живяли дълго и щастливо. Не е имало убийства, кражби и беззаконие и т.н. и т.н.

Така, че на въпроса в името на темата може да се отговори с: можеше да се купят повече неща, от колкото сега. Но, винаги има едно "но". Но, какво от това?
[center]The team that gets me excited is Manchester United!
Manchester United - Once in a lifetime[/center]

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 18 ное 2014 13:17

Най-точното мнение в темата е на Jackxxx, и аз точно това съм се опитвал да обясня. Че държавата изкуствено е налагала този модел всичко да е евтино, а глупавите хора въздишат по една илюзия, която е било неизбежно да приключи с фалит. Сега си плащаме за айляка и спокойствието от преди 89-та. Няма безплатен обяд 8-)
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 18 ное 2014 13:35

@Jackxxx
За субсидирането на някои стоки си прав,но за много неща не съм съгласен.
1.По времето на комунизма имаше страшно много заводи,фабрики,АПК-та,ВПК и там каквито се сетиш производства и почти всичко се изнасяше за СИВ и Европа.Нали за това всички си мислехме,че като дойде демокрацията ще спрем да изнасяме продукцията за другите страни и така в България ще настъпи благоденствие.Сега това ми изглежда наивно,но такива бяха времената.
2.Външния дълг през 1989 бе 8 млрд. като преди перестройката бе 2!Горбачов реши,че повече Москва няма да издържа България и нареди всички енергоносители и суровини които получава България да се плащат във валута.А когато Москва нареди,София отива и тегли заем от западните банки.Към тези заеми прибави и кредитите които България взе за изграждането на ДЗУ и Червена могила и ето ти 8 млрд. външен дълг.
3.Ако си мислиш,че Горбачов и перестройката не са факторите които доведоха до краха на комунизма ,дълбоко се лъжеш.Комунистическата машина бе добре смазана и можеше така да си крета още дълги години.Соц,лагера си бе самодостатъчен и не зависише с нищо от запада.
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Върни се в “Свободна зона”