dafquezz написа:Der Führer написа:1. Колкото и странно да прозвучи , дядо ми е бил убит от турчин комунист . Помагали са му и българи комунисти ... Последното лошо нещо което турчин ми е причинил ( силна дума ) беше в техникума . Когато един съученик от такъв произход ме обиди на "гяур" ... след което му счупих челюста ( и бях изключен от комсомола)
2. Не посещавам заведения и мероприятия където се пуска чалга ( и прозиводните стилове ) . Вкъщи всички такива канали на телевизията са под "родителски контрол" .
3. Съседната нам страна сама избра да е независима от всичко българско ... съвсем доброволно при това . Там "българин" е обидна дума в момента . А сърбите от доста време нямат никакво влияние там . Ами сърбите, румънците , гърците ( също и руснаците , англичаните , французите и американците които не знайно защо си пропуснал ) никога не са налагали "кръвен данък" . Ето ти една основателна причина .
4. По време на война загиват мирни жители - общоизвестен факт . Една поговорка гласи - каквото повикало , такова се обадило . Но България е една от малкото страни в света , където има паметници на чужди войници , убивали митни български граждани ( и селяни ) .
5. Религиите са оръжие . Някои са пацифистки ( християнство , будизъм ) , други са войнстващи - ислям , юдаизъм . Религията е най-малката причина болшинството българи да хранят неприязън към турците като цяло .
Накрая - историята е за това , за да се помни . И всеки сам да преценя за себе си . Не трябва обаче да се изопачават исторически факти ( както си сторил с гръцките селяндури ... надявам се неволно ) . Не трябва да се живее в миналото ... НО не трябва с лека ръка да се отрича нещо , само защото се е случило преди 100 , 200 или повече години . Колкото да ценностите - всеки достатъчно възрастен индивид , може сам да си изгради ценностна система . И да се опита да я предаде ( да не се бърка с наложи ) на децата си . В някои случаи може да се случи и обратното де ... и щерка ми и аз харесваме Селена Гомес . Надявам се по коренно различни причини
По 1 и 2 си максимално ясен, не ги коментирам.
По 3, нали сега няма да се убеждаваме как една съвсем не малка част от Българския народ изведнъж просто така без причина й се е приискало да си има нова държава, и сърбите нямат никакво участие в тая работа. Мозъците им също не са промивани 50 години от сърбите, може би?
Дай ми за 50 години пълен контрол над произволна изолирана група хора. Гарантирам ти, накрая съвсем доброволно ще твърдят, че са тюлени, и нямат нищо общо с човешкия вид, и "човек" за тях ще е обидна дума. По-твърдоглавите ще се наложи да заколя, ама това е ок, стига да не им налагам кръвен данък, нали?
Каквото повикало, такова се обадило, казваш. Приемам, и вдигам с "На война като на война". Всеки народ има моменти, с които не може да се гордее, вклюително и нашият. Всеки има своите изцепки, някои повече от други. Не искам да се изкривяват факти, искам да се помнят, искам да бъдат извадени поуките от тях. И както вече казах, не искам да бъдем ничия изтривалка, държава на толерастите. Но, съгласи се с мен, фактът, че преди N години Асан е клал българи с башибозука не значи, че в днешно време Асан от Кърджали има желание да го прави, или трябва да търпи негативи от това. Може дае супер точен пич, може и да е пълно лайнo, не можем да знаем без да го познаваме. Етнос и религия са крайно недостатъчни характеристики да съдим някого.
Освен ако не е мангал, там горното не важи и изключенията потвърждават правилото :D
Прекалено опростяваш нещата ... нито хърватите са престанали да бъдат хървати докато са били под сръбски ботуш , нито словенците ... та дори и едната шепа черногорци са оцелели . Сигурно сърбите са набивали в главите на въпросните "българи" ,че са потомци на Александър Велики ... а не на крал Стефан примерно . Та дори и българите в Западните покрайнини все още са си Българи . А и 50 години са нищожно време . На турците 500 не са им стигнали
Асан от Кърджали може и да не иска да коли българи ... ама имама може да го накара да размисли . Това имам предвид . Не е необходимо да го мразим , но една здравословна доза подозрителност няма да навреди .
За мангалите съм съгласен ... но към тях аз лично добавям евреите . Не ги харесвам просто защото са евреи .