Батков: Никога не съм приемал Левски като бизнес
Публикувана в 15:08 на 11 ноември 2014 1171
http://gong.bg/bg-football/a-grupa/batkov-nikoga-ne-sym-priemal-levski-kato-biznes-304686Президентът на Левски Тодор Батков дава специална пресконференция, на която говори за ситуацията в клуба и бъдещето пред него. В нея Батков заяви, че никога не е приемал Левски като бизнес.
„Какво предстои да се случи в рамките на следващите 40-45 дни. Както ви е известно ФК Левски не е правил общо събрание на акционерите от 2012-а година. Причината е, че в края на тази година имахме среща с генерален потенциален спонсор. Като допълнение към спонсорството бяхме се разбрали да предоставим определен пакет акции. Както е известно, до днес това спонсорство не се случи. Междувременно клубът като финансов резултат генерира голяма загуба от порядъка на 35 хиляди а това не остана незабелязано от УЕФА. А през май клубът бе санкциониран. Имахме предписания за намаляване на заплатите с 40 % и да капитализираме задълженията на клуба към мажоритарния акционер. В края на месец октомври, след извършен огромен обем работа бе стартирана процедурата по апортиране на тези вземания. От ТР бяха назначени вещи лица за преглед на счетоводството на клуба. И в края на октомври вещите лица депозираха своите оценки, те бяха прието и това ни даде възможност да свикаме общо събрание на акционерите. А това ни дава възможност да увеличим капитала на дружеството. В резултат на този апорт искам да заяви, че загубата на Левски за финансовата 2014-а година ще бъде сведен до около 7 милиона лева. Така Левски ще стопи цялата загуба с помощта напарите от Шампионската лига от 2007-а година. Общият размер на апортираните вземания е около 9 милиона. Събранието е вече свикано. Очакваме най-късно в петък 14 ноември Търговският регистър да го оповести. Събранието е за 17 декември от 10 часа в залата, в която се намираме сега. Събранието ще приеме докладите на УС за 2011, 2012, 2013-а година, ще бъде избран одитор за 2014-а година. Ще вземе решение за неразпределената печалба, което ще отиде за стопяване на загубата. Ще освободи от отговорност членовете на Надзорния и Управителния съвет и ще се капитализират задълженията. Така Левски ще излезе на плюс или поне на нула. Второ ще бъдат капитализирани вземанията на дружеството, откакто го взех. От юни 2004-а година, до 2014-а година. След това през януари ще свикаме пак Общо събрание заради акционерите с акции без право на глас. Така ще увеличим капитала с още. Така ще преодолеем загубите. Регулираме нещата. Идеята за Тръста се приема доста радушно. Бяхме се разбрали да предоставя на тръста акции, в определен процент, а те срещу това да осигуряват сума в бюджета. Това ще стане по силата на писмен договор. Идеята е да променим устава и да увеличим управителния съвет. Там трябва да влязат и фенове“, започна Батков.
„Възнамеряваме да залагаме на мърчандайзинга. Клубът иска да залага повече на тази дейност. Очакваме да генерираме приходи от това. Тръстът е създаден с единствената цел да подпомага Левски. Никога не съм гледал на Левски като на бизнес. Никога не съм се делил от останалите левскари. Винаги съм давал, а съм взимал щастие, отговорност. Приемал съм Левски като дълг“, каза още Батков.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Председателят на тръст "Синя България" Васил Колев изрази оптимизъм за бъдещето на Левски на днешния брифинг, в който участва заедно със собственика на "синия" клуб Тодор Батков на "Герена".
"Левски става частично Отбора на народа. Оптимист съм, че може би ще се повторят нещата от юбилея. Тогава участвахме в кауза. Сега имаме по-голяма кауза - да спасим Левски. Най-голямото доказателство за начина, по който е управляван Левски, са празните трибуни. Левски е опрян до стената. Ако феновете на Левски си мислят, че са водили война с мажоритарния собственик Тодор Батков, могат да смятат, че са я спечелили", каза Колев.