Безсмислица ли е религията в наши дни? АНКЕТА

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Безсмислица ли е религията в наши дни? АНКЕТА

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Re: Безсмислица ли е религията в наши дни? АНКЕТА

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 15 сеп 2014 19:53

Red_Girl написа:За мен религията е най-големият инструмент за манипулиране на хората, което продължава и до днес.

И докато има религиозни институции, които да се бъркат в живота на хората и да ги учат какво трябва да прави вярващия така ще е.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Re: Безсмислица ли е религията в наши дни?

Мнениеот metodito » 15 сеп 2014 19:53

sin4ec написа:Религията е въпрос на личен избор и убеждение. Ако за някого е безсмислица-ами такъв е неговият избор, стига да не налага това си мнение на другите.

Кратко, ясно и точно. И мнението ми беше подобно - само по-разтеглено и мъгляво...

Потребителски аватар
Robbery
Контакти:

Мнениеот Robbery » 15 сеп 2014 20:10

Религията е безсмислица - вярата не е! Въпреки че вярата в Бог не е обоснована, има много хора, които са дълбоко вярващи. Именно за тези хора е от голяма важност да се чувстват разбрани, макар и от нещо, чието съществуване е твърде невероятно. Я си представете ситуация, при която тези хора не вярват в Бог. Тогава е много интересно къде биха намерили отдушник и дали не биха изпозастреляли това което им се мерне пред очите. На много хора определено им се е случвало да се ударят в предмет и да ги заболи, след което да ругаят въпросни предмет или да го ударят, ясно съзнавайки, че нито ги чува нито усеща болка. Правим го за да си излеем гнева. По подобен начин стоят нещата и с вярата.
Имаше една много хубава мисъл, за чийто автор се спори: "Когато говориш на Бог - значи се молиш, но когато Бог ти говори значи си болен от шизофрения."

Твърдо съм против вероучението да се интегрира в учебната програма. Просто не е обосновано да лъжеш деца/тийнейджъри, чийто светоглед току що се заражда, и да им разправяш небивалици, които нямат никаква почва. Да наистина е хубаво децата да се учат на морални ценности, но това може да се случва и по други предмети. Аз си спомням, че преди време имахме "час на класа", както и "философия и логика".

Малко извън темата, но не мога да го подмина. Мутациите са мотора на еволюцията. Който иска да разбере може да попрочете и в офтопика.

[offtopic]Нека започнем с ДНК-то. Причината всички на този свят да са различни, се дължи на фактa, че последователността на нуклеотидните бази при всеки човек се различава.Четирите нуклеотидни бази (аденин, цитозин, гуанин, тимин) се свързват една с друга образувайки дълга верига. (за да е по-нагледно представям една снимка http://prikachi.com/images/535/7608535D.jpg ) Именно тази верига служи като код на клетките. Когато обаче се появи мутация, тя може да замести/премахне/добави/промени една от тези нуклеотидни бази. Това е подобно на буквите в азбуката. Когато в ДНК-то е закодирана информацията "NO". Мутацията обаче се появява и замества "N" с "G". Така вместо "NO" се получава "GО", което за гените/клетките е съвсем друга заповед.

Когато тази мутация (променен фрагмент от ДНК-то) се предаде на следващото поколение или възникне по време на ембрионалното развитие става интересно, защото в случая имаме активен ген, който дава заповед "GО". По този начин вместо развитието на тъканта да спре до тук, тази тъкан продължава да расте, докато не дойде фрагментът непроменен от мутацията, който казва "NО". По този начин има вероятност да израстнат крайници (ръце, крака) и да се удължават. Вече е открито, че ако гените отговорни за израстването на крайниците бъдат блокирани, то такива няма да се появят или ще бъдат къси и увредени. Подобни гени има за всичко в човешкия и животинския организъм.

Една мутация съвсем не е случайно явление. Тя е плод на промяна на околната среда. УВ-лъчите, химически съединения и куп други причини могат да предизвикат мутации.[/offtopic]
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 15 сеп 2014 20:15

Robbery написа:Религията е безсмислица - вярата не е

Е, най сетне...
Поздравления !
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 15 сеп 2014 20:27

Вярата в обусловеността на случайно случващи се събития, които нямат логическо-следствена връзка помежду си се нарича фатализъм.

Вярата в гущери, които управляват света се нарича глупащина.

Вярата в някакъв висш разум се нарича религия.

(Вярата в) Бог ще си остане за вярващите аксиома, за невяярващите, които обичат да си налагат мнението Бог няма да съществува никога, ако ще и да ги срещне на улицата посред бял ден. И на вярващи и на невярващи уважавам мненията, но когато станат нагли и агресивни...

* Трябва ли Църквата на Марадона да се счита за религия?...
Последна промяна от metodito на 15 сеп 2014 20:41, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 15 сеп 2014 20:40

metodito написа:Вярата в обусловеността на случайно случващи се събития, които нямат логическо-следствена връзка помежду си се нарича фатализъм.

(Вярата в) Бог ще си остане за вярващите аксиома, за невяярващите, които обичат да си налагат мнението Бог няма да съществува никога, ако ще и да ги срещне на улицата посред бял ден. И на вярващи и на невярващи уважавам мненията, но когато станат нагли и агресивни...

А вярата в себе си как се нарича? Аз например първо вярвам в тоя, дето сутрин ми се пули в огледалото, пък после в каквото и да е. Та... ?
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 15 сеп 2014 20:45

Betchualeng Arnaikem написа:
metodito написа:Вярата в обусловеността на случайно случващи се събития, които нямат логическо-следствена връзка помежду си се нарича фатализъм.

А вярата в себе си как се нарича? Аз например първо вярвам в тоя, дето сутрин ми се пули в огледалото, пък после в каквото и да е. Та... ?

Не знам. И аз съм така. Знам и мога да докажа, че на 99% от всичко, което ми се е случило в моя живот (и се случва в момента) е следствие на моите действия... Не знам как се нарича... Знам и че няма кой да ми помогне и ако не пусна тото, няма начин да спечеля джакпота. Не че ако пусна е гаранция, но определено обратното е, че няма да го спечеля.

Всъщност искрено вярващите (искрено неслучайно го подчертавам, тъй като знам в пъти повече неискрено вярващи), които познавам и познавах разчитат само на себе си, а вярват, защото това не съм сигурен как, но нерядко им дава сили. Аз самият не съм вярващ и не мога да обясня доста неща... Просто познавам поне трима искрено вярващи личности, които не ти тикат Библията в лицето постоянно, не се молят през пет минути, и такива неща. Те просто са религиозни хора без да парадират с това, и в същност аз го знам защото съм им близък. Доста от познатите им не го знаят...
Последна промяна от metodito на 15 сеп 2014 20:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 15 сеп 2014 20:50

metodito написа:
Betchualeng Arnaikem написа:

Не знам. И аз съм така. Знам и мога да докажа, че на 99% от всичко, което ми се е случило в моя живот (и се случва в момента) е следствие на моите действия... Не знам как се нарича... Знам и че няма кой да ми помогне и ако не пусна тото, няма начин да спечеля джакпота. Не че ако пусна е гаранция, но определено обратното е, че няма да го спечеля.

А не, в живота често стават неща, които не зависят от нас. Аз обаче ако са негативни за да ги преодолея се уповавам на себе си и своите сили, не чакам Господ, Кармата и така нататък. И съответно не ги обвинявам при неуспех.
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 15 сеп 2014 20:56

Betchualeng Arnaikem написа:А не, в живота често стават неща, които не зависят от нас. Аз обаче ако са негативни за да ги преодолея се уповавам на себе си и своите сили, не чакам Господ, Кармата и така нататък. И съответно не ги обвинявам при неуспех.

Не знам. Както казах, лично при мен, всичко, което съм аз е следствие на действията ми В миналото (за немалко от които съжалявам). Но подобни неща не важат в случай на наследствени заболявания (как би могъл човек да ги контролира) или смърт и разни такива. Тогава е просто съдба или и аз не знам... ЖИВОТ.

Пример: в много случаи съм избирал да го карам по "тънката лайсна", макар и да съм знаел, че постарая ли се и то с години всекидневно усилие, то ще стане друго. Еми... избирал съм в повечето случаи "тънката лайсна" и бера "плодовете" на решенията си. Познавам хора обаче, които виждат в подобни случаи някакви фаталности, наричат ги съдба, орис... Говоря за хора, които познавам отблизо. А те просто не си помърдаха гьza...

Човек не трябва! да осъзнава своята същност, защото тогава най-вероятно ще изчезне. Ние, хората, сме такива каквито сме. Защо искаме да го дълбаем толкова...?

Потребителски аватар
pafkata
Контакти:

Мнениеот pafkata » 16 сеп 2014 11:24

Наскоро престанах да вярвам в Бог сериозно. Имам чувството, че като отида един път на църква и после цяла седмица нещастия. Някак си това ми подсказва, че може би греша нещо някъде и си казах, че скоро няма да стъпя в такъв храм. Иначе религията ми изглежда безсмислица. Преди хиляди години хората са вярвали в богове, за да си обясняват природните явления и бедствия. Сега и аз не мога да обясня смисъла на религията, така че си твърдя, че е безсмислица. Но, разбира се, всеки е свободен да си вярва в който и каквото иска.

Върни се в “Свободна зона”