"Помощта" на Западна Европа за Освобождението ни.

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
FLANKER
Контакти:

Re: "Помощта" на Западна Европа за Освобождението ни.

Мнениеот FLANKER » 02 сеп 2014 14:20

dunavfc написа:
Der Schmarotzer написа:Не споменавай повече, че учиш история. Ти си срам за всеки един исторически факултет в българските университети, дори и на селските такива. За да не ходиш след като завършиш по кофите за боклук, смени специалността.

Така ли, кое точно историческо събитие съм сбъркал ? Или това, че не изпитвам фанатична привързаност към Русия ме прави исторически неграмотен ?

FLANKER написа:Дунав, Обама, Меркел и Барозу ли ти казаха, че сега Русия иска да води война с целия свят, или може би вожда Б.Б? :o
П.П. Поздравления за темата!

Ако се стигне до война в Украйна и НАТО се включи, няма ли това да е война срещу целият свят ?

Не , колега.Целият свят не е НАТО(САЩ).
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“.
Изображение

Потребителски аватар
RedeviL
Контакти:

Мнениеот RedeviL » 02 сеп 2014 14:24

THE G.A.M.E написа:
RedeviL написа:Жалки са опитите, с които въртите и сучете само и само, за да обезцените помощта на Русия! Неоспроим факт е, че не "Западът", а Русия помага на българите в борбата им за освобождение. Ако не изпитвате признателност към Русия като държава, то покажете такава към всички руски войници, които са проляли кръвта си по българските земи. Никой не оспорва това, че освобождението на България е станало факт и благодарение на непримиримостта на българския народ да бъде независим, както и това, че руските държавници са защитавали своята политика и интереси.

Западните сили, нито пречат, нито се месят в конфликта.
Русия започва войната с мълчаливото им съгласие.
Ако бяха против, дали руските войски нямаше да срещнат и Западни такива тук ?

Имат признанието ни руснаците, ама не трябва да им даваме нищо повече.
Щото след като са ни освободили, започват да се държат с нас като своя собственост.
Руско-турската Освободителна война е в еднакъв интерес, както за нас, така и за тях.
Но почти веднага след това интересите ни се разделят.
Щото Русия започва да действа така, че действията и са само във вреда за България.
И разбира се - в нейна полза.

Та, заради едно добро дело, трябва цял живот да правим свирки на руснаците ли ?
Едно добро, срещу десетки злини ...

Признателността не означава да правим свирки нито на Русия, нито пък на Запада. Българските държавници са тези, които си позволяват да го правят и то открито. Разбира се, това си е изцяло наш проблем, щом всеки път си ги избираме да ни управляват. Не знам за теб, но на мен не ми е приятно нито поведението на "патриотични" партии като Атака, които си откриват кампанията в Москва, още по-малко пък, когато български дипломати се опитват да лижат гъзовете на евроатлантическите ни партньори, обявявайки Русия за заплаха на националната ни сигурност. В кой от изброените примери вижадш защита на българските интереси?

Потребителски аватар
vg_vasilev
Контакти:

Мнениеот vg_vasilev » 02 сеп 2014 14:26

samobotev написа: И за накрая искам да кажа следното единствената разлика между нас и руснаците е че те си гледат интересите, докато ние гледаме само интереса на нашите уж съюзници. Дали този съюзник е Германия, Русия или някакъв там запад за нашите политици това никога не е било от значение. Важното е че са ни там някакви съюзници и трябва винаги да сме съгласни с тях.

Много точно казано!

RUSE
Контакти:

Мнениеот RUSE » 02 сеп 2014 14:42

RedeviL написа:Признателността не означава да правим свирки нито на Русия, нито пък на Запада. Българските държавници са тези, които си позволяват да го правят и то открито. Разбира се, това си е изцяло наш проблем, щом всеки път си ги избираме да ни управляват. Не знам за теб, но на мен не ми е приятно нито поведението на "патриотични" партии като Атака, които си откриват кампанията в Москва, още по-малко пък, когато български дипломати се опитват да лижат гъзовете на евроатлантическите ни партньори, обявявайки Русия за заплаха на националната ни сигурност. В кой от изброените примери вижадш защита на българските интереси?

Разбира се, че Русия е заплаха за съвременна България, най-малкото защото сме в два различни лагера и както дадох примера с газта имаме коренно противополжни интереси - те да ни доят здраво и да им снасяме милиарди били то за руска газ или някой ненужен ни реактор, ние точно обратното. Така, че когато руската имперска политика бележи своя апогей в момента, няма как да не сме разтревожени от това. Дали на някакъв лист хартия ще я наречеш враг, съперник, неприятел или каквато друга по-мека дума се сетиш, няма никакво значение. Ясно е, че интересите ни не се пресичат, така както не се пресичат от момента на създаването на Третата българска държава. Но ще се съглася с теб, че изпадаме в другата крайност. Така например, за да се мазним на САЩ сме готови да им харижем други милиарди на тях за също толкова ненужен реактор, колкото и предишните руски, вместо същите тези пари да бъдат инвестирани в НАШИЯ народ, в НАШИТЕ сгради, за да станат енергийно ефективни и красиви така щото кварталите ни да не приличат на гета и да те смазват чисто психически с тази мизерия. Ето затова всяко -филство освен с представка "българо" трябва да се третира като предателство и да има екзекуции за такава дейност. България няма да се оправи нито с помощта на Русия, нито тази на САЩ, а от нашите 14 милиона ръце. Простичко е.
Последна промяна от RUSE на 02 сеп 2014 14:43, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
RedeviL
Контакти:

Мнениеот RedeviL » 02 сеп 2014 14:42

RUSE написа:
g3_ev2 написа:България 5 века е била в османската империя, тя просто е изгубила значението си за баланса в света и отделянето и като самостоятелна държава би представлявало сериозен проблем за този баланс по онова време (края на 19-ти век). Допълнително, още в недрата на Османската империя си е проличал тежкия македонски проблем между България, Сърбия и Гърция, както и други проблеми на баланса в този регион - Балканите. Освен това Българските земи са населени от много турци още от величието на Османската империя, които са били на нож с всяка идея за Българска държава. В много важно допълнение мнозинството от богатите и известни българи не са имали интерес да излязат от Османската империя и на Запад се е създало впечатление, че при българите, след 500 г. робство, не се забелязва особено силен повик за освобождение. Чисто военно стратегически, на евентуалния български военен театър биха могли да се срещнат, най-вече Турция и Русия, за обединени европейски сили, доколкото са били възможни, е било огромен разход за една неголяма цел. Сумирайки всичко това, може да се каже, че освобождението на България би допринесло за сериозно нарушаване на баланса и мира на Балканите, новата държава би била силно невралгична по отношение на реставрацията на турското владичество и, т.е., следва да се поддържат в нея мощни сили от евентуалния освободител (изключително скъпо) за защитата и (да не говорим, че така евентуалният освободител всъщност става окупатор). Значи един военен освободител би имал разходите не само за воната, а и за по-нататъшната стабилизация (чрез окупация) на България. Много слаба точка на една "от раз" освободена България е и липсата на национално самосъзнание след 500 г. под друг религиозен и политически тип управление. Евентуално освободената България би била прицелна точка и на териториални апетити на съседни балкански страни под претекст "македонския" проблем. Западна Европа не вижда начин България да се освободи "от раз", първо, защото за нея е много сложно ефективно да участва на балканския военен театър, и второ, поради големите усложнения и разходи, свързани с получаването на пълна независимост на България, и то под носа на Русия. Затова те са виждали даването на независимост като процес, в който главен изпълнител да бъде българския народ в хода на националното си осъзнаване и осмисляне на националните си интереси в светлината на равновесието в Европа, а гарант на процеса да бъде военното равновесие Турция - Русия (в Турция идват на власт "младо турците". Горе - долу, най-вероятно, такава оценка се крие и в знаменитата сентенция на Левски "Който ни освободи, той ще ни зароби" - Русия също е осъзнавала тези проблеми, но е виждала в тях мотиви с военна сила да освободи България и после да я окупира под претекст, че я защитава.
Русия не е реализирала този план по-рано по една много очевидна причина - Османската империя е била твърде силна, за да се стигне до сценария "Освобождаване на България от раз". След средата на 19-ти век милитаристичната Османска империя губи сили, армията и става демодирана и тя става обект на реваншизъм от много страни. Ето защо Западът я въоръжава с модерно оръжие и я поставя под командването на модерно мислещи командири - в интерес на баланса и против агресивната имперска политика на Русия, а много малък щрих от тази картина е попречването на Русия да завладее България "от раз", т.е. да я окупира. Аз лично имам съмненията, че част от т.нар. национално - освободителни борби на България са инспирирани именно от Русия, за да се създаде впечатление, че България е на ръба на пълната изнемога под игото и трябва да се действа веднага, със сила, а не да се водят някакви процеси по даване на независимост (Зап. Европа, Цариградска конференция 1876 г.). Не е трудно това да се забележи по голямото противоречие в стратегиите на нашите национално-освободителни борби - четническата срещу въстаническата тактика, легията на Раковски, чийто възпитаник е Левски, редица съмнителни предателства, които сриват и малката ефективност на въстанията (виж, напр., изявлението на Г. Бенковски според З. Стоянов), но много ги окървавяват, главно с усилията на живеещите на българска територия турци, които пък са обработвани в смисъл, че ако гяурите си върнат държавата, ще стане ад за тях, турците, и т.н. Самото предателство на най-светлата личност в родната история, Левски, който ясно е осъзнавал проблемите по българската свобода, се приписва на глупави и наивни подбуди и тъне в неизвестност. Някой, напр., знае ли нещо за Бенковски и много други деятели ва Априлското въстание, как и с какви способности са се издигнали до водачи на рев. окръзи? Колко хора знаят какви ги е вършил Стоян Заимов във Врачанския революционен окръг, уж най-добре подготвен за въстанието (точно там изпращат четата на Ботев от военни стратези)?
Най-лесно е Освобождението да се разгледа в контекста на "ослепително бялата" Русия и "мъртво черния" Запад. Трудно е да се изкаже истината, но най-логичното е, че "северният", необуздан и гладен за територии хищник, от когото се е опасявала Европа, си е взел своето. Но толкова по-горди трябва да бъдем, че самите българи са успели да придобият, с много мъка и жертви, независимостта си. За жалост властови традиции и административни подходи, целящи да се издои свикналия на робство народ, си стоят под по-благовидни имена и до днес и кой откъдето завърне, се възползва от тях.

Е, Младотурците идват чак след Първата световна война като резултат от окончателния разпад на Османската империя след нейната загуба във войната и тях няма какво да ги намесваме в пасианса. С останалото съм съгласен малко или много. Тук всички се съсредоточават върху освобождението от османската империя, но то само по себе си няма никаква стойност ако българската държава бъде фактически васална на освободителката. За мен основателен е един въпрос - дали ако теоретично Санстефанска България се беше случила и не беше срещнала обструкциите на другите Велики сили, следващата фаза нямаше да бъде едно фактическо присъединяване към Русия, което да върне борбата на българите за собствена независима държава в изходно положение, заменяйки просто една чужда корона с друга чужда корона. Позицията на България след Освобождението да лавира между интересите на западните сили до голяма степен си се обуславя и от позицията на Русия след Сан Стефанския мирен договор, че съдбата ни ще се реши от всички Велики сили. Разбира се, тука веднага уточнявам, че Русия не може да бъде обвинявана по никакъв начин за тази си позиция, защото иначе първата световна война щеше да избърза с 30-на години. Но и България не може да бъде обвинявана в някакво предателство и неблагодарност, тъй като и тя си гони интереса, а той е да обедини териториално етническите си граници, доколкото това е изобщо възможно. Следователно и руснаците няма как да искат безпрекословно подчинение на техния интерес след Освобождението под предтекста на благодарност, защото най-малкото трябва да се съобразяваме с още 6 Велики сили, което положение е прието и от руския царски двор.

RedeviL написа:Жалки са опитите, с които въртите и сучете само и само, за да обезцените помощта на Русия! Неоспроим факт е, че не "Западът", а Русия помага на българите в борбата им за освобождение. Ако не изпитвате признателност към Русия като държава, то покажете такава към всички руски войници, които са проляли кръвта си по българските земи. Никой не оспорва това, че освобождението на България е станало факт и благодарение на непримиримостта на българския народ да бъде независим, както и това, че руските държавници са защитавали своята политика и интереси.

В политиката не може да има такива неща като сантименти. Примерно сантиментите ни към Македония ни поставят в положение да изгубим и нея, и излаза си на Бяло море, който чисто икономически е къде, къде по-атрактивен от някакви си чукари. Така, че благодарността към руските войници е ясна - има си паметници, има си служби, молебени и така нататък. Но не може на тази база да се води политика в интерес на държавата, най-малкото както отбелязах по-горе има и други фактори, с които държавата ни трябва да се съобразява. Да не говорим, че век и половина след тези събития е някакъв тотален абсурд да си градим политиката на тях, както искат русофилите, които пък е "странно" що покрай Съединението така страстно са се подмокряли покрай евентуална перспектива Русия да окупира Княжество България, която за щастие си остава само теоретична. Както и да е, нито вече има Османска империя, нито онази Русия е днешната Русия, нито има Австро-Унгария, пък и Царство България няма. Тоест Освобождението си едно, но русофилията трябва да бъде разглеждана просто като предателство, особено в днешния контекст на събитията, където Русия държи ключов ресурс, България го купува, съответно те имат интерес да го продават на най-висока възможна цена, нашият е да е най-ниска. Каква политика трябва да води България в един такъв случай от русофилистична гледна точка - да бъдем благодарни на освободителката си преди век и половина близо или да търсим и други алтернативи така щото да народът ни да не мръзне зимата, щото не може да отпусне кранчето на парното. Ето просто един пример как благодарността и политиката не могат и не биват да се сместват. Жалкото е и другото, че за разлика от политиците ни след Освобождението, които лавират между страните с цел издействане на изгода за страната ни, днес се чудим на кого да си продадем задниците, пък тя Българията кучета я яли. Пък като искаш да се продадеш на всяка цена (сиреч евтино), винаги ще се намери купувач, така че няма какво да обвиняваме другите за каквото и да било.

Съгласен съм напълно с казаното от теб. Явно съм останал леко неразбран с коментара си. Не съм имал в предвид да градим своята полтика на базата на тази признателност към Русия, даже напротив. Българските интереси винаги трябва да са над всичко! В случая става въпрос да знаем и почитаме собствената си история. Например в момента сме член на ЕС и Западът е наш стратегически партньор. Това съвсем не значи обаче, че трябва да се отречем всяка руска следа, която е оставена в историята ни. Както написа и колегата над мен - каквито да са били подбудите на Русия по време на Руско-турската освободителна война е факт, че има едни няколко хиляди руски войници, които са помогнали на българския народ с цената на живота си.

Потребителски аватар
RedeviL
Контакти:

Мнениеот RedeviL » 02 сеп 2014 14:50

RUSE написа:
RedeviL написа:Признателността не означава да правим свирки нито на Русия, нито пък на Запада. Българските държавници са тези, които си позволяват да го правят и то открито. Разбира се, това си е изцяло наш проблем, щом всеки път си ги избираме да ни управляват. Не знам за теб, но на мен не ми е приятно нито поведението на "патриотични" партии като Атака, които си откриват кампанията в Москва, още по-малко пък, когато български дипломати се опитват да лижат гъзовете на евроатлантическите ни партньори, обявявайки Русия за заплаха на националната ни сигурност. В кой от изброените примери вижадш защита на българските интереси?

Разбира се, че Русия е заплаха за съвременна България, най-малкото защото сме в два различни лагера и както дадох примера с газта имаме коренно противополжни интереси - те да ни доят здраво и да им снасяме милиарди били то за руска газ или някой ненужен ни реактор, ние точно обратното. Така, че когато руската имперска политика бележи своя апогей в момента, няма как да не сме разтревожени от това. Дали на някакъв лист хартия ще я наречеш враг, съперник, неприятел или каквато друга по-мека дума се сетиш, няма никакво значение. Ясно е, че интересите ни не се пресичат, така както не се пресичат от момента на създаването на Третата българска държава. Но ще се съглася с теб, че изпадаме в другата крайност. Така например, за да се мазним на САЩ сме готови да им харижем други милиарди на тях за също толкова ненужен реактор, колкото и предишните руски, вместо същите тези пари да бъдат инвестирани в НАШИЯ народ, в НАШИТЕ сгради, за да станат енергийно ефективни и красиви така щото кварталите ни да не приличат на гета и да те смазват чисто психически с тази мизерия. Ето затова всяко -филство освен с представка "българо" трябва да се третира като предателство и да има екзекуции за такава дейност. България няма да се оправи нито с помощта на Русия, нито тази на САЩ, а от нашите 14 милиона ръце. Простичко е.

Абсолютно не съм съгласен с подобен димпломатически подход! На всеки малко по-запознат с българската политика е ясно, че с този ход се цели единствено и само да се намажем на евроатлантическите ни партньори, но в същото време подобно поведение е абсолютно недопостимо за държава от ранга на България. Да не говорим, че вече сме 21 век във времена на силно развита пазарна икономика, където единственият водещ интерес на всяка една фирма и държава е печалбата. По отношение на руския газ, а и проектът Южен поток, Русия е наш партньор. Обявявайки я като заплаха за националната ни сигурност, как точно очакваш да се намали цената на газта!? Огромен дипломатически гаф, за който тънко призна и самият премиер... Не ме разбирай погрешно, аз също съм за диверсификация на газа, но на този етап е просто невъзможно!
Последна промяна от RedeviL на 02 сеп 2014 14:56, променено общо 3 пъти.

RUSE
Контакти:

Мнениеот RUSE » 02 сеп 2014 14:53

RedeviL написа:Съгласен съм напълно с казаното от теб. Явно съм останал леко неразбран с коментара си. Не съм имал в предвид да градим своята полтика на базата на тази признателност към Русия, даже напротив. Българските интереси винаги трябва да са над всичко! В случая става въпрос да знаем и почитаме собствената си история. Например в момента сме член на ЕС и Западът е наш стратегически партньор. Това съвсем не значи обаче, че трябва да се отречем всяка руска следа, която е оставена в историята ни. Както написа и колегата над мен - каквито да са били подбудите на Русия по време на Руско-турската освободителна война е факт, че има едни няколко хиляди руски войници, които са помогнали на българския народ с цената на живота си.

Да, ясно - изглежда споделяме идентични тези. Иначе историята покрай освобождението е пределно ясна и паметници като Шипка, Панорамата в Плевен, паметниците под път и над път на Цар Освободител, кръстените булеварди и улици на всички български градове на руски генерали от войната и прочее свидетелстват за българското признание. Просто за самия акт на Освобождение не знам какво има да се спори, като е пределно ясно, че е извършен от Русия и колкото и каквото да се говори друго са лъжи. Но истината е, че формирането на една държава не започва и свършва само с акта на освобождение, а и много след това. А за формата на българска държавност сме били явно на различни мнения с руснаците винаги в нашата история, както и до каква степен руснаците би следвало да очакват признателност и къде започва наглостта.

Потребителски аватар
wannabe
Контакти:

Мнениеот wannabe » 02 сеп 2014 17:33

Хахахаха не само че авторът не познава темата ами сигурно е и на заплата при руснаците!
Ако не знаете, понеже масове не влизате в часове по история, има една Цариградска кнференция с участието на всички велики сили! Русия с мандат, даден от тази конференция обявява война на Турция! Който твърди обратното не е БЪЛГАРИН и не си познава историята!
88 години СЛАВА
slash1912 написа:"Христо Ботев" побираше 30 000.На този мач има поне 15 000,тоест 4 пъти повече,отколкото на двете трибуни във вторник ;)
НАПОЛОВИНА ПРАЗЕН СТАДИОН :cry:

Потребителски аватар
Hrabar
Контакти:

Мнениеот Hrabar » 02 сеп 2014 18:01

wannabe написа:Хахахаха не само че авторът не познава темата ами сигурно е и на заплата при руснаците!
Ако не знаете, понеже масове не влизате в часове по история, има една Цариградска кнференция с участието на всички велики сили! Русия с мандат, даден от тази конференция обявява война на Турция! Който твърди обратното не е БЪЛГАРИН и не си познава историята!

Знаеш ли, добре е, когато човек не знае, да си мълчи. Така изглежда по-умен. Тук се изписаха и откровени лъжи, като например, че никъде в Санстефанският мирен договор не се споменавала думата България, но твоето направо разбива всички глупомери.

Цариградската конференция приема решение за сериозни промени на територията на Османската империя. Но турците отказват да спазят решенията на Цариградската конференция. Това е. Неспазването не дава мандат, нито другите велики сили дават мандат на Русия да воюва. Това е формален повод да се обяви войната.

Иначе те съветвам, да се образоваш допълнително. Да разчиташ на часовете по История в училище означава, че си тотален наивник. И ето такива резултати се получават, като твоите объркани разсъждения. Няма как да е иначе, при условие, че лица от НЕбългарски произход, с НЕбългарско вероизповедание, платени от западни фондации пишат учебници, променят историята и т.н.

Относно "зпалатата при руснаците"...как не може ограниченото ти(ви, щото има и няколко други като теб) мозъче дори за момент да допусне, че има хора, които могат да си направят труда да напишат подобна статия без за това някой да им плаща. Звучи ти странно, нали? Теб по друг начин са те възпитали :), ти няма как да го разбереш. Това не е като да си на хранилка в "Америка за България".
"Искам да подчертая, че заради преминаването в ЦСКА станах такъв футболист. Този отбор ме научи на всичко в играта." Димитър Якимов
http://www.youtube.com/watch?v=YceBkLcF4E8

bm1914ls
Контакти:

Мнениеот bm1914ls » 02 сеп 2014 18:24

...През 1876 г. Макгахан влиза в конфликт с Джеймс Гордън Бенет (младши), издателя на вестник „Ню Йорк Хералд“, и напуска. Поканен е от своя приятел Юджин Скайлър да разследва сведенията за широкомащабни зверства, извършени от турската армия срещу цивилни българи след неуспеха на Априлското въстание (1876). Макгахан получава журналистическо задание от вестник „Дейли Нюз“, водещ на времето си либерален вестник във Великобритания. Нает е и от руския вестник „Голос“. Заминава за България на 23 юли 1876 г.

След като на 28 юли посещава Пловдив, а на 1 и 2 август съответно Пещера и Пазарджик, Макгахан отпътува за село Батак, изпращайки впоследствие на своя вестник ярко описание на видяното от него:

„ ...Ние огледахме вътре в църквата, почерняла от изгорялата дървения, но не и разрушена, не и особено пострадала. Сградата бе ниска, с нисък покрив, поддържан от тежки неравномерно разположени сводове, които, доколкото можехме да видим, поглеждайки вътре, бяха с такива тавани, колкото висок човек да стои изправен под тях. Това, което видяхме вътре, бе твърде страшно, ако човек задържеше погледа си. Огромно количество частично обгорели тела лежаха там, техните овъглени и почернели останки, натрупани до половината от разстоянието до тъмния таван, правейки го да изглежда още по нисък и мрачен, тъй като лежащите в процес на гниене тела бяха прекалено страшни за гледане. Човек не би могъл да си представи чак такъв ужас. Всички отвърнахме поглед отвратени и замаяни и се заклатушкахме навън от тази къща на страшната напаст, щастливи да се озовем отново на улицата. Обиколихме селото и видяхме същото нещо отново и отново над сто пъти. Скелети на мъже, с прилепнали към тях дрехи и все още висяща плът, гниещи заедно, глави на жени, чиято коса се въргаляше в прахта, кости на деца и пеленачета, разхвърляни навсякъде. На едно място ни показаха къща, където двадесет души били изгорени заедно; на друго място десетина момичета били изклани до едно, след като се скрили - изобилно свидетелство за което са останалите там кости. Навсякъде - ужас след ужас...“[2] Макгахан съобщава, че турските войници насила вкарват някои от селяните в църквата, която след това e запалена, а останалите живи са измъчвани, за да кажат къде са скрили ценностите си. Макгахан сочи, че от общо седем хиляди души население оцеляват само две хиляди души. По негови изчисления петдесет и осем села в България са били разрушени, пет манастира са изравнени със земята и общо петнадесет хиляди души изклани.

Тези репортажи, публикувани във вестник „Дейли Нюз“ и препечатани в други вестници, предизвикват във Великобритания широка вълна от обществено негодувание срещу Турция. Бенджамин Дизраели, министър-председател на Великобритания, чието правителство подкрепя Османската империя, се опитва да омаловажи кланетата, твърдейки, че българите също имат вина. Тези аргументи са опровергани от последващите репортажи на Макгахан.

Като резултат от публикациите на Макгахан, Уилям Гладстон написва памфлета „Уроци по клане или поведението на Турското правителство във и около България. Българските ужаси и Източния въпрос.“, в който заявява: „ Обръщам се към своите сънародници, от които това зависи в много по-голяма степен, отколкото от който и да било друг народ в Европа, да изискват и настояват пред нашето правителство да промени своята едностранчива позиция и да насочи в съзвучие с европейските държави цялата си енергия към премахването на турското управление в България. Нека турците сложат край на своите безчинства по единствения възможен начин, а именно като сложат край на собственото си присъствие....“[3]

Като резултат от неговите публикации може да се считат и последвалите дипломатически действия на великите сили: свикването на т. нар. "Посланическа конференция в Цариград", според декларацията на която султанът на Османската империя трябвало да даде автономия на българите в техните етнически граници, територия, която по-късно, през 1878 г., става известна като "Санстефанска България", в границите на която не влиза Северна Добруджа, дадена от руснаците на Румъния в замяна на Бесарабия, за да може Русия да има излаз на р. Дунав.

Върни се в “Свободна зона”