Тема за работническата класа и отстояване на правата й

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
dickinson
Контакти:

Re: Тема за работническата класа и отстояване на правата й

Мнениеот dickinson » 13 авг 2014 11:38

South_Park написа:
dickinson написа:
South_Park написа:Отидох на 1 интервю за работа за нощна смяна , като си бях разпечатал статия за вредата от нощна смяна, както и бях написал отделно 10 нормални изисквания (7 лв/час мисля че е напълно нормално ,тъй като си прецакваш здравето и деня, т.е за 15 смени стават 1260 лв , а ми предложиха едвам едвам 430 лв) .
Мисля да продължа традицията и да ходя на интервюта за.други скапани работи и да им се обяснявам какви робовладелци са и да обявявам моите изисквания за нормално заплащане , което обикновено надхвърля двойно и тройно тяхното подаяние 8-)
Естествено , че няма да ми се обадят , но е важен примерът , тъй като това ще се запечата в подсъзнанието им.

ПП: Естествено ,.че.при нормална работа , която ми харесваи няма да съм толкова нахален ( като утрешното интервю, където.ще съм доволен и на 8 стотака)

Съветвам всеки , който не е доволен от условията да използва моят пример при интервютата.
В крайна сметка е много по-достойно да гладуваш, отколкото да се самозаробиш от страх.

8-)

можеш ли да кажеш за кой град или район в страната става въпрос, ясно е че е Северна България

В морската ,,столица,, на България 8-)

преди повече от 12 години взех правилното решение да се махна оттам, страхотен град са си харчиш парите но не й да печелиш от труда си

Потребителски аватар
South_Park

Мнениеот South_Park » 13 авг 2014 11:49

Браво , аз още 1 година да завърша ТУ и се махам с пълна газ от тимаджийската кочина 8-)
А и вече градът е далеч от ,,страхотен,, както преди 12 год.
[/quote]
Абе курви сини как едно теле от присъстващите не повдига въпроса от къде тея пари за скъпи играчи и треньори, как ще се платят 30те милиона дългове, тръгнал ли е клуба към фалит, и все такива неудобни въпроси.[/quote]

samun
Контакти:

Мнениеот samun » 13 авг 2014 11:54

Работническата класа и видяхме сметката преди 25 години . След като си стигнал да работиш на смени неквалифицирана работа нямаш изход , освен да емигрираш. Едва ли те интересува , но от другата страна така наречения работодател или ако повече ти харесва - чорбаджия - изедник също има гледна точка - да плаща колкото може по- малко за труд . Най- вече - за да е конкурентен на пазара , не толкова за да ти прави лично на теб гадости. Бумът на високите заплати от преди 7-8 години няма да се върне никога . Няма картел между работодателите - в България картели между българи стават много трудно. Има обаче нежелание на 70- 80 % от да плащат осигуровки и да играят по правилата . И абсолютно нежелание на съответните държавни органи да се намесят . Забрави за отстояване на права . Само при съмнение за каквото и да "отстояване " ще бъдеш уволнен незабавно .

Потребителски аватар
badboy95

Мнениеот badboy95 » 13 авг 2014 11:55

South_Park написа:Браво , аз още 1 година да завърша ТУ и се махам с пълна газ от тимаджийската кочина 8-)

Добре ще направиш. Съгласен съм с теб за заплатите, но ти знаеш ли колко разходи имат компаниите в България? Държавата постоянно ги поставя под натиск, трябва да се плащат кредити с безумни лихви, отделно другите търговци не си плащат често за стоката, отделно служителите те молят за пари напред, отделно трябва да храниш поне още 5-10 човека в системата, ако искаш да оцелееш, иначе те спукват от проверки, взимат ти стоката и какво ли още не. Просто в България си е ебало майката и дори и да искаш да си добър работодател, много е трудно да го постигнеш.
Съединението прави силата!

Офтопик:
Image

Потребителски аватар
Player
Контакти:

Мнениеот Player » 13 авг 2014 12:24

Целия живот е играя в която влизаме в най-различни роли. Автора на темата е в ролята на работник търсещ си добре платена работа, която не се води от много квалифицираните. Съгласен съм с общо взето с мнението му, но ако той беше в ролята на работодателя , колко щеше да плаща на работниците си за същата работа? Всички искат повече и повече пари за труда си. Едва ли някои ще откаже да му дават по-голяма сума, а той да си я намали, защото мисли че за този труд и дейност не заслужава чак толкова много. Човекът е алчно същество на което колкото повече му даваш, толкова повече иска. Примери с актьори, спортисти, певци и други такива има навсякъде. Дори и милиарди да взимат пак няма да се откажат от тях. Въпреки че в началото на кариерата си, едва ли са си и мечтали и за 2% от парите които имат. Алчни са както работниците така и работодателите. Всяка страна иска да даде по-малко и да вземе повече. Така че го разбирам автора, но такъв ни е манталитета на цивилизацията ни в момента. Имаме около 1% от населението на планетата което притежава над 90% от богатствата и. Трябва хората да се променят към по-добро и тогава може и да заживеем в по-справедлив свят.

Потребителски аватар
james
Контакти:

Мнениеот james » 13 авг 2014 12:53

South_Park написа:
badboy95 написа:
South_Park написа:
Red_Pride написа:Как беше-Уж нямало незаменими хора ама като дойде време за отпуска ставаш безценен :lol: Истината е, че у нас работниците се използват като тоалетна хартия :oops:

И сме единствената държава в ЕС ,взимаща африкански заплати

Когато аз стана работодател( рано или късно ще стана) , дори и при малка печалба ще.осигурявам на работниците си нормално заплащане , тъй като вече ще знам какво е било.
А ако не мога да осигуря нормални заплати , ще.си бачкам сам и с роднини

Пич, ти си нямаш представа колко е трудно да си работодател.

Определено е така , затова най-лесно е да обявиш 200 евро заплата, възползвайки се от кризата ,безработицата и страхът на хората.

При положение, че фирмаджията е спечелил конкурс в ,който единственото реално условие е било цена и получава по 600 лева за твойто място ти колко искаш да ти дава на тебе :?:

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 13 авг 2014 12:57

Май хората които са писали по темата не разбират най-важното. Много по-важна за заплатата ти е икономическата обстановка в страната от колкото във фирмата, която работиш. Разберете го ние не сме съдружници на собствениците а техни наемници. Ако са на загуба да не би да работим за без пари? Ти ако работиш в Майкрософт могат и милион да ти дават на година, но няма да го направят. За една и съща работа (бензинджия, ел. техник, магазинер и т.н.) в една и съща дори компания, в Либерия ще взимате 30 долара заплата, в България 300 долара а в Австрия или Германия 3000 долара заплата. Следователно няма значение какво изкарва фирмата/компанията, по-важно е в коя държава работите. А заплатите конкретно в България ще тръгнат нагоре когато изчезне и безработицата. Сега официално е 11% а реално около 20-25%. Тоест безработни работници колкото щеш. Когато реалната безработица мине под 7-8% и работника стане дефицит ще започнат и заплатите да растат до тогава ще си бачкаме за тия пари и толкоз. Това което на теб ти се струва за нормално е доста относително, за теб 1200 лв. са нормална заплата, но германеца ще ти се изсмее, а либериеца пък ще каже, че ще е бог и с твойта заплата в момента. Така, че всичко е много относително и сложно със формирането на заплатите.

Потребителски аватар
hajitsu

Мнениеот hajitsu » 13 авг 2014 13:33

Не знам къде си тръгнал да искаш тези пари (въпреки че не правиш нищо нередно) при положение, че лекарите в спешната помощ през нощните смени взимат 1,50-2 лева на час. Стандартът в България е все още нисък... Иначе правилно постъпваш - ако продължаваш, ще си намериш работа, която да те удовлетвори откъм същина и заплащане. ;)

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 13 авг 2014 14:10

Red_Pride написа:Най-пародоксалното е,че има една камара чужди фирми в България с шефове чужденци,които явно много бързо се ориентират в родната действителност и за кратко време стават баси и циганите :evil:

Ами то има куп фирми, от тия, които вършат работа (по телефона и нета) от офиси и тям подобни центрове, които са чужди и офисите им и т.н. са базирани в България именно заради ниското заплащане.

Колкото до останалите компании - шефа-чужденец си взима за помощник един нашенец и готово.
Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 13 авг 2014 14:13

South_Park написа:Няяма значение каква е, важното е че работиш ВРЕДНА,КАНЦЕРОГЕННА 12 ЧАСОВА нощна смяна и ти предлагат 1,19 евро /час.

Попринцип желая да взимам 1200 , толкова взимах до преди месец. ( плащам и квартира) , но и на 800 съм доволен , при добра и организирана работа.

Ами трика е, че това дали работата ти е вредна или не не бърка работодателя. Има ли приличен брой кандидати, готови да я вършат по-евтино от теб? Има. Значи си аут, освен ако не покажеш някакви свръхкачества във вършенето на тази работа.

Не е редно, тъй като вредната работа трябва да се компенсира с допълнително заплащане, но на пазара е така.
Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein

Върни се в “Свободна зона”