Станишев е внесъл молба в деловодството на парламента за освобождаването му като депутат от Коалиция за България в 17.34 ч. на 23 юни.
"Оглавих листата като знак за лидерство и поемане на отговорност, не за да стана евродепутат", посочи на пресконференция днес той.
Решението му сега било продиктувано от новата ситуация след евроизборите и допълнителните отговорности и ангажименти, с които е натоварен като председател на ПЕС.
"Не оставям правителството", каза още той.
Той добави, че днешното му решение не означава, че подава оставка като лидер на БСП.
"Най-лесно е да хвърлиш оставката в трудна ситуация, аз винаги съм изхождал и ще изхождам от това, което е полезно за БСП", обясни Станишев, цитиран от БГНЕС.
Според него обаче БСП има нужда от промяна, политическата система също има нужда от рестарт. Станишев предложи Атанас Мерджанов за председател на ПГ на Коалиция за България. Следобед предложението ще бъде обсъдено на заседание на групата.
БСП предлага консултации за предсрочни избори да има в петък.
Станишев бе избран за евродепутат от Коалиция за България. Той беше изместен от първото място в евролистата от наречения от медиите Любимец 15 - Момчил Неков. След решението на Станишев да стане евродепутат, от списъка на евродепутатите от левицата ще отпадне Петър Курумбашев. През май той напусна парламента, за да води пълноценна предизборна кампания за ЕП.
Досега лидерът на БСП и на ПЕС многократно заявяваше, че се отказва да ходи в Брюксел.
На 30 май каза, че ще подаде заявление в ЕП, че се отказва от евродепутатското си място. Обясни, че тъй като реално мандатът му в Европарламента ще започне на 1 юли, има право 7 дни по-рано да подаде заявление, че се отказва.
"Твърдо съм тук, взел съм решение. Не ми задавайте глупави въпроси. Питате четири месеца едно и също, а аз съм отговорил много пъти. Имам задължение, което трябва да изпълня в групата на социалистите и демократите на 18 юни, защото предложих на премиерите да предложим Мартин Шулц за президент на групата и държа да го направя лично", увери той пред журналисти.
"dir.bg"
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uA32Ixr2z4w[/youtube]