САМО_ДУНАВ-РУСЕ написа:Мисля, че произхода на Асеневци изобщо не трябва да поставя под съмнение че са български царе.В европейската история честа практика са били династичните бракове между различните корони (както ги прилага успешно Йоан Асен ІІ).като в резултат на това във вените им е имало доста "разнородна кръв", но никой не поставял въпрос за принадлежноста на даден монарх.така че за всички е ясно че Асеневци са едни от най-великите български монарси не само в българската но и в европейската история.известно е че Йоан Асен ІІ отблъсква голямо татарско нашествие някъде в края на своето царуване, като по този начин осуетява те да проникнат в Европа.жалко че не сме имали владетел от такъв ранг по време на османските нашествия.тогава може би историята ни щеше да бъде друга.но какво е могло да се случи няма значение историята ни е такава със своите възходи и падения и трябва да се учим от нея.А, колкото до това че румънските историци се опитват да "коронясат" Асеневци за румански царе, то това буди само насмешка

няма да коментирам...
Интересно е наистина.....и е факт, българите са разгромили непобедимите татари, по времето на Иван Асен втори. Но още по интересното е, че не Иван Асен води въпросната битка........а брат му - севастократор Александър, който е бил владетел на Средецката област.
Татарите са разбити, само от средецки полкове, на брой 30 000 човека....битката се състои на белградското поле......като разбитата орда татари е наброявала 20-25 хил. и е била ударното звено на Ногай Хан !
..................................................................................................................
Що се отнася до това, какви са били по произход асеневци......те са чиста проба българи ! Калоян доказва нагледано това, като изпраща документ на папата във Ватикана ( и днес този документ може да се види ) ....че е в пряка роднинска връзка с рода на Комитопулите ( Самуил е от този род ) !
Иначе власта на рода Дуло, прекъсва много рано......още около 732 г. като последният владетел от Дуло е, Севар.
Следващият владетел е от рода Угаин......и след това никой род няма два последователни Кхана !
В това последното не съм сигурен....паметта ми може да ми е изневерила....но ще проверя, и ако съм в грешка, ще го поправя.