Цар Симеон Велики

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

THE G.A.M.E

Re: Цар Симеон Велики

Мнениеот THE G.A.M.E » 10 ное 2009 23:34

Темата е великолепна ! Обаче хора.....дайте да не делим средновековните си владетели на Велики, добри.....и на не толкова добри !
Всеки един български владетел, бил той Кан или Цар, е бил по своему велик !
Интересно, че през средновековието.....разделението на българите също го е имало както сега. Но още по интересен факт е, че когато България се е намирала в беда....или пред беда, всички са заставали като един зад водача ( Кана или Царя ) .....колкото и недолюбвам да е бил той ! Това е било наистина уникално качество.....признато дори и от високомерните византийски хронисти !
Та мисълта ми беше.....да не си делим владетелите....всеки един е направил толкова за България......че вероятно на всеки един от нас, няма да му стигнат и 5 живота.....дори да се доближи до стореното от нашите владетели !
А съвременните български политици......изглеждат просто, като недодялани чираци, пред всеки един средновековен български владетел !
За мен всички са велики....по велики дори и от Ал. Македонски....от римските императори.....и пред разните му там Атила, Чингиз, Ногай.....и т.н.
В темата по нагоре, някои посочват Симеон и Иван Асен втори като Императори......аз обаче ще задам един интересен въпрос:
Знаете ли, кой български владетел, е признат от цяла Европа за Император ?
Принципно доста от нашите хора са имали пълното право да се наричат Императори....но само този за който ми е въпроса, е бил всепризнат от цяла Европа......и Ватикана !
Вярвам, че жокер не ви трябва...... ;)
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 10 ное 2009 23:37

Нямам нищо против мнението ти , Кашчей ;) Но почна да говориш , че текста бил дълъг , че не съм изредил всички автори и тн - и се получи един безсмислен спор ! Както и да е - от утре продължавам с нова тема - лека нощ на всички !,

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 10 ное 2009 23:42

Напълно съм съгласен с теб !!! Ще има теми и за ханове !!! Неслучайно в началото поясних , че Симеон Първи е ЕДИН от най-великите ЦАРЕ ;) А отговорът на въпроса ти е хан Тервел - той получава титлата кесар - той помага на Юстиниан Носоотрязания да си върне престола през 704-705 година ;) А кесарят е вторият по ранк в империята - СЛЕД императора ;)
Последна промяна от Siegfried на 11 ное 2009 00:07, променено общо 1 път.

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 11 ное 2009 00:00

Кашчей написа:
Ki Cho написа: Все пак Симеон наистина е най-великият български владетел. ДА, след смъртта му нещата стават по максимата "След мен и потоп!"

А какво би казал за цар Петър І, синът на Симеон?Царувал над 40 години и не се споменава почти нищо за войни по негово време.. поне аз не съм чувал.Това слаб цар ли е, или за да си силен цар, трябва да изтощиш държавата си в безсмилени войни?Колко войни е водил Симеон през своето царуване?Дали всичко това си е струвало наистина-едно мимолетно могъщество, незатвърдено по икономически начин, та да останат наистина тези земи български.

Междудругото.....малко известен факт е, че по времето на Петър Първи, България е разполагала с най голямата си, като численост армия !
Да, той не е водил битки.....но в един период, отношенията ни с Византия се изострили......и съответно България е трябвало да вземе мерки.
Мерките се състоят в това, че под предводителството на самият Петър.....нашите стоварват нечуваните за него време над 150 000 българи в одринското поле !
Според някои византийски историци.....армията на Петър наброявала.........200 000 !
Самата Византия, която е била империя на три континента, в своята история, е свиквала максимално 150 000-на войска !
До битка в споменатата от мен ситуация, не се стига.....по простата причина, че Византия- три дена след нахлуването на българските войски......приема абсолютно всички искания на българската страна !
Интересно защо ли..... :lol: ... :mrgreen:
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
cska_vd
Контакти:

Мнениеот cska_vd » 11 ное 2009 11:38

Патрон на нашето даскало във Видин ... дори и негова скулптура има .... :)

Потребителски аватар
АЗ съм...
Контакти:

Мнениеот АЗ съм... » 11 ное 2009 21:11

Здреавейте! Прегледах цялата тема и всички мнения и за ради това се регистрирах в този форум. Спорите кой владетел е по велик,темата копирана ли е и всякакви други!Според мен по важно е? И да не е най великия владетел/СПОРЕД МЕН Е/,дори колегата качил тази тема да я е откраднал/съмнявам се/!!!Важно то е че има БЪЛГАРИ,които,ни подсещат кои сме всъщност!!!
АКО ИСКАШ ДА РАЗСМЕЕШ ГОСПОД.......КАЖИ МУ, ЧЕ ИМАШ ПЛАНОВЕ....

Потребителски аватар
АЗ съм...
Контакти:

Мнениеот АЗ съм... » 11 ное 2009 21:16

Забравих да благодаря за темата!Блаодаря!!!

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 11 ное 2009 21:19

АЗ съм... написа:Здреавейте! Прегледах цялата тема и всички мнения и за ради това се регистрирах в този форум. Спорите кой владетел е по велик,темата копирана ли е и всякакви други!Според мен по важно е? И да не е най великия владетел/СПОРЕД МЕН Е/,дори колегата качил тази тема да я е откраднал/съмнявам се/!!!Важно то е че има БЪЛГАРИ,които,ни подсещат кои сме всъщност!!!

Ние не спорим кой е най-велик - просто правим сравнение и съпоставки с други владетели ;) Темата не е копирана нито е крадена - просто съм извадил материал и съм ви го предоставил , за да научим колкото се може повече ;)

Потребителски аватар
АЗ съм...
Контакти:

Мнениеот АЗ съм... » 11 ное 2009 21:44

Нямах в предвид да те дразня като казах "откраднал"!Просто останах с впечатление че има хора които имат упреци към делото на Симеон Велики!Като казах че спорите имах в предвид че е хубаво да се говори за история на БЪЛГАРИЯ от хора които се вълнуват от нея !А не просто така!!!

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 13 ное 2009 21:31

Ако имате допълнителна информация - добавяйте я ;)

Върни се в “Архив”