doktora25 написа:Tommi написа:От начина, по който задаваш въпроса оставам с впечатление, че смяташ игрите за нещо лошо или ако не лошо, то поне не толкова полезно. Само че игрите формират умението за разрешаване на проблеми с различна сложност и с различна степен на структурираност, равиват способността за самоорганизиране, умението за работа в екип, постигане на резултати, които на пръв поглед изглеждат непостижими или много трудни за постигане и още редица предимства. Все неща, които могат да се постигнат много трудно чрез четене на книги или дори традиционното слушане на преподавателя в училище. Вчера с теб коментирахме въпроси за образованието и ти споменах за активните методи на обучение и игровизацията на учебния процес. Това е практиката в престижните училища и университети по цял свят.
Между другото, в САЩ средностатистическият играч е 37-годишен, а не дете или тийнейджър.А хората над 40 години играят най-много време (средно по около 30 часа седмично), докато младежите под 18 години играят средно по 22 часа на седмица.
С много правилни впечатления оставаш. Игрите правят едно единствено нещо: зомбират, ако ще и фифа да е, ако ще и най-обикновени ферми във фейсбука да са. Би ли ми обяснил какви умения придобива някой, който по 10 часа на денонощие стои зад екрана с касаплъците? (Познавам не един или двама такива) Та този човек след някой друг месец и името си не може да каже, един нормален разговор не може да проведеш с него. Нервната му система се съсипва, отвсякъде трепери дали някой няма да го нападне. Утре ще те утрепе на улицата без да знае защо! Да не говорим колко важен е здравият сън за подрастващите. Искаш да ми кажеш, че е по-добре да прави това, отколкото да прочете една книга?
Да, игрите помагат и подобряват социалните умения, но игрите навън, спортът.
А тези цифри, които ми ги вадиш ако имат някаква представителност се очертава твърде песимистична картина. Такива родители какви ли деца биха възпитали и отгледали? Аз се сещам. Припомни си ето това:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=536162
ПП. Интересен ще ми е и коментарът ти за снимката в началото на страницата: за този съвременен младеж "в крак с времето".
Какво да коментирам на снимката? Не виждам нещо нередно.
А това, което си описал са крайни случаи, а не тенденция. Ако четеш книги по 10 часа на ден също може да имаш проблеми с комуникацията, с недоспиването и др. И също така игрите не са само "касаплъци".