Мнениеот Странджата » 29 дек 2013 12:57
Некои съображения
1. Селото е обобщено понятие – тези, които говорят за смъртта на българското село, имат предвид най-вече процесите, настъпили у нас след 1956, когато бяха кооперирани полупланинските и планинските села, а е знайно, че 60 процента от България е планинска, колко е обработваемата земя в тези полупланински и планински райони сега не може да се каже, защото в тях – заради ерозията и природните процеси, земята, която не можеше да се обработва машинно, изчезна. Нека някои да отиде и да попита старите хора в тези села – доколкото още са живи, къде са пасли някога овце и крави и има ли сега там трева.
2. Друго за селата – най-много пострадаха селата, близки до градовете – те станаха място за преспиване. Нека не се третират като доводи думите, че някой си бил на село всяка събота и неделя – погледнете София – и сега е така, но земеделие около София има ли? В селата останаха по половин декар за лично ползване – за толкова земя не само че ни ти трябват двама –трима сина, барабар със снахите, ами и едно дете ти е много, защото за него копането, орането е сеенето са безсмислени.
3. За циганите – проблемът с циганите е в българите – това всеки го знае. Но досега не съм срещнал нито една идея в общественото ни пространство, която да инициира търсене на решения извън политическия дискурс, защото тука наистина става дума за бъдещето на нацията. И затова да се говори за промени на статуквото след т.н. демокрация е нагла манипулация – правилно се каза, че България от 70 години се управлява от една партия. За да пребъдем, тази партия и всички останали , които са били на власт – пропорционално и солидарно, трябва да си признаят вините и грешките и за да загърбят всякакви партийни различия в името на България. Това обаче даже и от този форум се доказва, че е една химера.
4. За грижата за България – окайването на стореното и обвиняването на другия е мисъл не за България, а за някоя партия - сега всички са с главни букви, преди бяха поне две. Някак си се забравя, че повече от половин век пръв съратник на партията с главна буква беше БЗНС, а те носеха привидната отговорност за интересите на българското село – онези бяха пролетарска партия
5. И не на последно място – само за сравнение – намерете друга държава, в която земята да е била кооперирана 98 % и да е добре.
6. Ако някой го боли за България, да не рони крокодилски сълзи на гроба й, а да каже какво в личен и обществен план може да се направи от днес при това положение, което не може да се промени – последната промяна беше 85 година и плодовете й ги виждаме сега по време на големите екскурзии по избори и между самите избори.
7. И за да бъда честен – в личен план аз избрах – реших, че не мога да преживея в условията на 1996-97 година у нас, удаде ми се случай без да променям характера на работата, макар че си погребах кариерата, но тогава не знаех, че ще стане, да работя в чужбина. После не се върнах, защото всички в България ми показаха, че вече не съм желан, че ще бъда пречка за другите, на които просто не им се удаде такъв случай, а и детето ми, след като една година го спукаха от бой в детската градина, макар че винаги е бил най-високият, но не бяха го учили да се бие, отказа да живее в България.
8. Това обаче ни най малко не означава, че мене не ме боли за България - там е селото, където съм израснал,там бих искал да бъда погребан, но това са скрити вопли на незнаен странник ...