kartago написа:Ами нека да се регламентират и да се помисли, а не да се вземат решения на принципа "всички са маскари", колкото до грижата за персонала, аз го бях написал, белодробно болен няма да отиде миньор или в такова заведение, също е право на личен избор! Другото е, че преди време накараха заведенията да имат вентилационни инсталации, които междувпрочем още се проверяват! Не се сещам на който и да е пушач да обича да му е задимено, това са различни неща! А тоталната забрана не е решение, а предпоставка и за корупция, и за недоволство, в случая се оказа и разменна монета за гласове, която по стар си обичай, социалистите не си спазиха обещанията, а вдигнаха едни 9% избиратели само с тая демагогия за пушенето в заведенията! Иди вярвай после на гейове пак ))))))
Да казаваш, че хора се хващат на работа при такива условия е личен избор, при условие, че нямат никакъв друг избор си е доста популистки пример. Точно държавата и управляващите трябва да се грижат за тях, като грижата се изразява с този закон.
За мен нормално би било да се издават лицензи за тютюнопушене, като лицензите да са за примерно 50% от ресторантите, 60% от кафенетата, и 70% от баровете. Лицензите да се дават на търг. Заведенията в които се пуши да плащат по-високи данъци, на служителите да се плащат по-високи осигуровки и служителите да работят по 4 часа. И всичко това да се следи много стриктно. Ефекта от това ще е, че ще има достатъчно заведения и за пушачи и за непушачи, но в заведенията за пушачи цените ще са 4-5 пъти по високи. Това би трябвало да устройва всички и трябва да работите в тази посока.