Мнениеот Veso1913 » 31 окт 2009 08:26
Без да налагам мнение,ще направя един паралел на играта ни с Кривия и без него.Конкретно за вчера,макар че още от първия мач на Велизар се видя ясно тенденцията изнасянето на топката да пада на плещите на ...Дяков.Вчера за разнообразие в тази концепция се включи и ...Пиргов.Как се играеше с Кривия?Той поемаше топката от защитата,с пас два по земя елиминираха няколко противникови играча и топката отиваше пак при???Кривия!Но вече дълбоко в полето на противника,откъдето следваше някакъв пас към нападателите.Пас,но в рамките на 15-20 метра.Не повече!Защитата няма време да реагира и се получаваха красиви неща.Как играхме вчера/и не само/?Ако Танко или Илко не изритат топката напред,това означава че в този случай там някъде се е появил Жорката за да я поеме и какво?Да я изрита той напред.Да ме извинява ,,гения" Велизар,но Жорката си има място на терена където е най-полезен и то е зад нападателите.Не на мястото на плеймейкъра!С този си ход Велизар загуби не само контрола в играта,а и натиска който би се получил,макар и стихиен с Жоро забит зад нападателите.Което ще рече,че играхме цял мач без най-добрия си играч в момента.Играхме с 5 халфа,а в средата на терена-дупка,голяма като дупката на мястото на Юрито!Другата много сериозна грешка.Здравко Лазаров!С този треньор губим и качествата на втория ни наистина класен играч,който ни остана след заминаването/изгонването/на Кривия.Този футболист го гледам от доста години и искам да ви кажа,че най-силните му мачове са когато играе като ляв халф или ляво крило.Просто стила му на игра е изграден в годините и вместо да го използват както трябва,решиха да го направят таран!!!Здравко е единствения играч в морето,който ек на ек може да мине играч на скорост и да завърши атаката било с пас,било с удар.Как да го видим в добра светлина,като не си играе на позицията на която се е изграждал цял живот?Същото се отнася и за Жоро.Припомнете си как подхожда Здравко към пасовете които му сервират основно от дясно.Забит между централните защитници,при идването на високата топка се навежда/като истинско крило/за да пусне паса зад гърба си и после да надбяга защитника.Но в случая освен двамата централни,от другата страна е и бека.И какво се получава?НИЩО!+освирквания от страна на публиката.И пълна безпомощност от страна на играча.Засега не освиркват Жорката поради факта че е показал в предишните си изяви на Тича класата която притежава и поради факта че е наш юноша.Но ако продължават да го държат в непривична позиция е въпрос на време да бъде качен на рогата.Пример-Тошко!Помните ли мача със Славия?И виковете по адрес на Тошко?Вярно!Засега единични!Но след още един-два такива мача и момчето е на пейката.А кой е виновен?Ами отново треньора,ако не сте разбрали.Имаше едно мнение по-нагоре,че Тошко бил много бърз играч.Не знам с какво му е измервал скоростта пишещият,но аз по бавен играч от Тошко не съм виждал.Борбен-да!Комбинативен-ДА!Но при тази схема на игра-с подавания/в смисъл изритвания/на топката по посока най-неподходящия играч за тази работа,елиминираме халфовата линия и реакцията на повечето фенове е че играчите на тези позиции не стават!Как да си покаже Тошко комбинативноста,като няма с кой да направи двойно?И при тази ситуация,се налага да се изявява като крило,каквото той всъщност не е.Защото е бавен.Спомете си всички опити за центриране вчера.До едно блокирани от защитата.А имаше няколко топки зад гърба на бека.Но бавен Тошко го настигаха и блокираха!За защитните му функции не говоря,защото при контрите,докато се върне и защитата или е изтървала нападателите или е изритала отново топката напред.Май доста писах,но не мога да се въздържа да не отправя упреци към колегите оплюли незаслужено голяма част от играчите ни.Да ви припомня ли,че с тези играчи даже и без Кривия/единствената разлика е Данчо/мачкахме наред?Това са същите тези футболисти.Те не са си загубили качествата за няколко месеца.Вярно е че някои играчи не стават за Морето,но се видя че и с тях играта може да върви много добре+шоу за публиката.ТРЕНЬОР!!!Там е истината.Човек който да мотивира играчите,да ги нареди правилно,да им даде правилните задачи за предстоящата среща,да промени тактиката по време на мача ако има нужда.Това се постига за десетина дена.Той няма да ги учи как да спират топката или как да подават дълги и къси пасове.Просто ще им покаже правилния начин.За да заиграят като отбор!Другото те си го могат.И накрая-направете паралел между всичките ни атакуващи играчи и ми кажете кой колко гола е вкарал и защо атаките/плюнките/ ви са насочени към определени играчи?
,,Не ме вади без повод,не ме прибирай без слава"!