Качеството на живот в наши дни и преди това

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
grasiani
Контакти:

Re: Качеството на живот в наши дни и преди това

Мнениеот grasiani » 12 сеп 2013 23:22

stn написа:
grasiani написа:Хлапашки разбирания било сивичко ще кажеш че най важно са дрехите и купуваш всеки ден дрехи хайде стига с тия пишлегарски разбирания,татко му, майка му ами, като са били балъци станал на 22 години и за първи път имал нещо по така ами тогава се е отракал човека до тогава е бил захлюпен проста работа.Баща ми вземаше 500-600 лева майка ми 180лева аз не съм носил панака и тем подобни джинси такива джинси носеха само шматките,аз носех RIFLE ,даже имаше SUPER RIFLE,US TOP,CARRERA цената им беше около 60-70 лева,маратонките ромика си бяха наистина много добри и много качествени,обувки за зимата също много добро качество ботуши боти аз не знам ако някои родителите им са живеели на село и са били задръстени това е друг въпрос.Тука пък някакъв ми говори за луканки салами какво приказваш ве пич хладилника ни беше зареден до горе с такива работи даже някога ми е омръзвало, а и нашите правеха домашни суджуци в промишлени количества ходех всеки ден на училище с по една подкова в джоба така че тука някакъв измислен ще ми говори неща които аз съм видял с очите си и съм преживял.В мазето ни беше пълно с всякакви видове буркани така наречената зимнина големи вкусотии имаше,баща ми винаги имаше по 2 каси бира,2 каси пепси, как винаги имаше по две като постоянно се пиеше, и имахме гости не знам,за ракии и вина домашни да не говорим,отделно всякакви други купени троянски ракии отлежали,вина,водки ама хубави,шампанско,уискита и то не ментета ,коняци,.Шкафове те в секцията винаги имаше поне 5-6 кутии различни шоколадови бонбони и бонбониери е майка ми беше медицински работник може и затова да е било така но имаше много хубави бонбони аз като ценител мога да кажа че съм хапвал доста добри работи.А тука някакъв ще ми говори сивичко не знам си кво все едно тогава е било пещерната ера хайде няма нужда. А и като гледах тогава като съм ходил в мои приятели имаше семейства къде -къде по напред от нас, така че май реалността не е била точно такава както искат да я изкарат някои лапищаци чули нещо от баба си дядо си,баща си които кой знае в кое село са живели. Друго да попитам а манджата ли е най важното къде остават книгите киното .театъра,душата,колко хора могат да отделят да си купят книга да отидат на театър,балет, опера,да отделят време за изложби,имам библиотека с над 10 000 книги купувани повечето от майка ми през комунизма,тя купуваше по 3-4 книги на седмица,отделно библиотеките също бяха заредени с нови книги,сега за да отидеш на кино при 4-нно семейство колко пари струва това примерно 3D или обикновена прожекция от 30 до 40 лева а едно време колко струваше максимум 2-3 лева,книгите с твърда корица 2-4 лева сега колко 25-до 50 да не говорим че има и книги по 300 лева.

Тодор Славков имал ник във форума.

ГЛУПОСТИ.Тодор Славков и семейството му и да сме искали не можем да го стигнем те са били съвсем друга бира и вселена не се излагайте, че родителите ви са били задръстеняци и селяци и са си кътали парите или ги изпивали по кръчмите или са ги изигравали на комар или са били просто неудачници аз какво съм виновен.Баща ми и майка ми работеха здраво и имахме пари и от нищо не сме се лишавали спрямо тогавашните критерии,който искаше да има и не го мързеше нищо не можеше да го спре.Да бе Славков ще се занимава да обяснява на някакви келеши във форума ха-ха за битието си ,той щеше да ви удари една майна и толкова.Ако щете вярвайте,вярвайте на изкукуригалите си и предубедени бащи и дядовци.

Потребителски аватар
Blue1914
Контакти:

Мнениеот Blue1914 » 13 сеп 2013 00:05

stn написа:
grasiani написа:Хлапашки разбирания било сивичко ще кажеш че най важно са дрехите и купуваш всеки ден дрехи хайде стига с тия пишлегарски разбирания,татко му, майка му ами, като са били балъци станал на 22 години и за първи път имал нещо по така ами тогава се е отракал човека до тогава е бил захлюпен проста работа.Баща ми вземаше 500-600 лева майка ми 180лева аз не съм носил панака и тем подобни джинси такива джинси носеха само шматките,аз носех RIFLE ,даже имаше SUPER RIFLE,US TOP,CARRERA цената им беше около 60-70 лева,маратонките ромика си бяха наистина много добри и много качествени,обувки за зимата също много добро качество ботуши боти аз не знам ако някои родителите им са живеели на село и са били задръстени това е друг въпрос.Тука пък някакъв ми говори за луканки салами какво приказваш ве пич хладилника ни беше зареден до горе с такива работи даже някога ми е омръзвало, а и нашите правеха домашни суджуци в промишлени количества ходех всеки ден на училище с по една подкова в джоба така че тука някакъв измислен ще ми говори неща които аз съм видял с очите си и съм преживял.В мазето ни беше пълно с всякакви видове буркани така наречената зимнина големи вкусотии имаше,баща ми винаги имаше по 2 каси бира,2 каси пепси, как винаги имаше по две като постоянно се пиеше, и имахме гости не знам,за ракии и вина домашни да не говорим,отделно всякакви други купени троянски ракии отлежали,вина,водки ама хубави,шампанско,уискита и то не ментета ,коняци,.Шкафове те в секцията винаги имаше поне 5-6 кутии различни шоколадови бонбони и бонбониери е майка ми беше медицински работник може и затова да е било така но имаше много хубави бонбони аз като ценител мога да кажа че съм хапвал доста добри работи.А тука някакъв ще ми говори сивичко не знам си кво все едно тогава е било пещерната ера хайде няма нужда. А и като гледах тогава като съм ходил в мои приятели имаше семейства къде -къде по напред от нас, така че май реалността не е била точно такава както искат да я изкарат някои лапищаци чули нещо от баба си дядо си,баща си които кой знае в кое село са живели. Друго да попитам а манджата ли е най важното къде остават книгите киното .театъра,душата,колко хора могат да отделят да си купят книга да отидат на театър,балет, опера,да отделят време за изложби,имам библиотека с над 10 000 книги купувани повечето от майка ми през комунизма,тя купуваше по 3-4 книги на седмица,отделно библиотеките също бяха заредени с нови книги,сега за да отидеш на кино при 4-нно семейство колко пари струва това примерно 3D или обикновена прожекция от 30 до 40 лева а едно време колко струваше максимум 2-3 лева,книгите с твърда корица 2-4 лева сега колко 25-до 50 да не говорим че има и книги по 300 лева.

Това беше добро! :lol:

Бива ли тия години да не си се научил да пишеш правилно и да искаш хората да те взимат насериозно? :lol: :lol:

На майка му й бутали... рушвети по цял ден, за да си върши работата, баща му с 4 пъти по-голяма заплата от средната, той няма 2 свързани клетки мозък да се сети, че най-вероятно е бил по-равен от другите... :oops:

Тоя "балък", за когото говори, дето "до 22 години не е имал нищо" е бил на това дередже, защото баща му е можел да краде цели коли и жилища на воля, но не го е правил и си е карал на едната държавна заплатка... защото и той е бил от "балъците"- от добро старо семейство от ОНОВА време, възпитан в морал и високи ценности- да не краде, когато може да помага... За разлика от милионите комунистически крадящи болуци, които тая прогнила система е отгледала и "възпитала" в клетата ни татковина. То и затова сега ни е такоа дереджето... :x

А това пък какво са гледали, слушали и чели едно време дори няма смисъл да се коментира. На него татенцето със 600 лева заплата сигурно и това му е носил оттук-оттам...

Потребителски аватар
jonathan
Контакти:

Мнениеот jonathan » 13 сеп 2013 02:55

stn написа:Маратонки можеш и за 60-80 лв да си купиш с намаление или от интернет.

Ти зелени ми приятелю,с пияната на устичката още ,неизбърсал млекцето си ,не сменил панперса си, неизял попарата си,не се наиграл на катерушките, кога за последно си купи "маратонки" за 60-80 лв със собствено изкарани пари?
Пил,пью и буду пить!Ну очень живительное!

Потребителски аватар
джугашвили

Мнениеот джугашвили » 13 сеп 2013 06:18

Blue1914 написа:
stn написа:Тодор Славков имал ник във форума.

Бива ли тия години да не си се научил да пишеш правилно и да искаш хората да те взимат насериозно? :lol: :lol:

На майка му й бутали... рушвети по цял ден, за да си върши работата, баща му с 4 пъти по-голяма заплата от средната, той няма 2 свързани клетки мозък да се сети, че най-вероятно е бил по-равен от другите... :oops:

Тоя "балък", за когото говори, дето "до 22 години не е имал нищо" е бил на това дередже, защото баща му е можел да краде цели коли и жилища на воля, но не го е правил и си е карал на едната държавна заплатка... защото и той е бил от "балъците"- от добро старо семейство от ОНОВА време, възпитан в морал и високи ценности- да не краде, когато може да помага... За разлика от милионите комунистически крадящи болуци, които тая прогнила система е отгледала и "възпитала" в клетата ни татковина. То и затова сега ни е такоа дереджето... :x

А това пък какво са гледали, слушали и чели едно време дори няма смисъл да се коментира. На него татенцето със 600 лева заплата сигурно и това му е носил оттук-оттам...

Кажи ми, лично ти каква заплата взимаше тогава! Синко, според слуховете, които са ти препредали, колко е била средната заплата по наше време! Баща ми също взимаше около 500 лева и то без да е бил комунистическа номенклатура или някакъв висш партиен чиновник! Майка ми около 200-250(не е партиен член)! Моята стартова заплата беше 350лв, като току що завършил инженер! Израснал съм и съм възпитан в добро семейство и добра среда, получил съм качествено ОБРАЗОВАНИЕ, благодарение на държавата. Все неща с които сегашното поколение не може да се похвали! Не може до толкова, до колкото да знае да не спори за неща, с които не е наясно и си няма грам понятие! Омръзна ми да споря с хора, на база спомените на баба и дядо!
Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы!
Смъртта на един човек е трагедия, смъртта на милиони е статистика!

Потребителски аватар
Adrian Monk
Контакти:

Мнениеот Adrian Monk » 13 сеп 2013 12:03

джугашвили написа:Кажи ми, лично ти каква заплата взимаше тогава! Синко, според слуховете, които са ти препредали, колко е била средната заплата по наше време! Баща ми също взимаше около 500 лева и то без да е бил комунистическа номенклатура или някакъв висш партиен чиновник! Майка ми около 200-250(не е партиен член)! Моята стартова заплата беше 350лв, като току що завършил инженер! Израснал съм и съм възпитан в добро семейство и добра среда, получил съм качествено ОБРАЗОВАНИЕ, благодарение на държавата. Все неща с които сегашното поколение не може да се похвали! Не може до толкова, до колкото да знае да не спори за неща, с които не е наясно и си няма грам понятие! Омръзна ми да споря с хора, на база спомените на баба и дядо!

Стартовата заплата за висшистите беше 155 лева (говоря за началото на 80-те години). 350 лева беше ниво директор на кантора в предприятието, където работех, а то беше доста престижно и богато. Когато ти си взимал 350 лева, представителите на т.н. класа - хегемон (иначе казано простите бачкатори) са взимали поне 500-600 и са ти се надсмивали. 8-)
"... Знаете, че преди победата на деветосептемврийската революция в спорта и най-вече във футбола преобладаваха буржоазно-фашистки елементи. Народната власт не можеше да допусне това. Затова създадохме нашия ЦСКА". Д. Джуров

Потребителски аватар
grasiani
Контакти:

Мнениеот grasiani » 13 сеп 2013 12:20

Blue1914 написа:
stn написа:

А това пък какво са гледали, слушали и чели едно време дори няма смисъл да се коментира.
На него татенцето със 600 лева заплата сигурно и това му е носил оттук-оттам...

Ти или не можеш да четеш или имаш дислексия,аз казах че сравнение с други семейства на приятели ,нашето беше горе-долу в стандарта, имаше хора които бяха много напред с материала и то обикновени и трудови хора не някакви партийни функционери и величия.Дядо ми беше шивач в свободното си време,в смисъл работеше в завод и след работа шиеше и си изкарваше допълнителен доход,след като се пенсионира през летния сезон се хващаше със строителни бригади по строежи,така че който е искал да работи и да изкарва и да има никакъв строй не може да го спре.Другият ми дядо беше бръснар,след като се пенсионира си беше наел помещение и там пак работеше и си изкарваше допълнителен доход ,и не съм ги чувал и двамата да им е пречел строя да имат пари, или да се оплакват от безпаричие.Това да се оплакваш че строя ти е пречел да се реализираш,не говори добре за оплакващите се .Да не говорим че много хора имаха вили,апартаменти ,къщи,нарочно се развеждаха за да притежават повече жилища.Аз не знам ти колко мозъчни клетки имаш и оттам родители и дядовци,но да спориш с хора които са живели в този период , а ти само си чувал нещо оттук-оттам и меко казано е проява на някакъв вид малоумщина.Аз си знам че хора които нямат доводи и достатъчен умствен капацитет да кажат нещо съществено,почват да си служат с тези инструменти този не се научил да пише правилно и други такива,старая се горе-долу да пиша без правописни грешки,в края на краища аз не съм писател и някога може да не съм построил някое изречение правилно или да не съм сложил необходимите препинателни знаци, за тази цел писателите си имат редактори ако не си чувал,това не са доводи да омаловажаваш някой , важното какво е написал дали има значение или не, или какво има съществено да напише и каже по някоя тема, аз не виждам този някой си блуе и така нататък да пише нещо важно по темата, а и не само по тази ,само някакви заяждания на дребно типично за дребнави хора и подли душички , за млад човек който е с разбирания,втълпени от някой си,без да се потруди да разбере епохата не само от баща ,майка, дядо, и не възприема друго мнение говори за интелектуалния му багаж.Ако ще правим на всяко написано нещо морфологичен и синтактичен разбор то постоянно ще трябва да влизаме в полемики и взаимни нападки а не това е целта на форума,който е все пак спортен.Да не говорим че хора от така наречено младо поколение,аз не знам колко е грамотно ,но поне което виждам и чувам знанията му са са под всякаква критика.

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 13 сеп 2013 14:57

grasiani написа:Хлапашки разбирания било сивичко ще кажеш че най важно са дрехите и купуваш всеки ден дрехи хайде стига с тия пишлегарски разбирания,татко му, майка му ами, като са били балъци станал на 22 години и за първи път имал нещо по така ами тогава се е отракал човека до тогава е бил захлюпен проста работа.Баща ми вземаше 500-600 лева майка ми 180лева аз не съм носил панака и тем подобни джинси такива джинси носеха само шматките,аз носех RIFLE ,даже имаше SUPER RIFLE,US TOP,CARRERA цената им беше около 60-70 лева,маратонките ромика си бяха наистина много добри и много качествени,обувки за зимата също много добро качество ботуши боти аз не знам ако някои родителите им са живеели на село и са били задръстени това е друг въпрос.Тука пък някакъв ми говори за луканки салами какво приказваш ве пич хладилника ни беше зареден до горе с такива работи даже някога ми е омръзвало, а и нашите правеха домашни суджуци в промишлени количества ходех всеки ден на училище с по една подкова в джоба така че тука някакъв измислен ще ми говори неща които аз съм видял с очите си и съм преживял.В мазето ни беше пълно с всякакви видове буркани така наречената зимнина големи вкусотии имаше,баща ми винаги имаше по 2 каси бира,2 каси пепси, как винаги имаше по две като постоянно се пиеше, и имахме гости не знам,за ракии и вина домашни да не говорим,отделно всякакви други купени троянски ракии отлежали,вина,водки ама хубави,шампанско,уискита и то не ментета ,коняци,.Шкафове те в секцията винаги имаше поне 5-6 кутии различни шоколадови бонбони и бонбониери е майка ми беше медицински работник може и затова да е било така но имаше много хубави бонбони аз като ценител мога да кажа че съм хапвал доста добри работи.А тука някакъв ще ми говори сивичко не знам си кво все едно тогава е било пещерната ера хайде няма нужда. А и като гледах тогава като съм ходил в мои приятели имаше семейства къде -къде по напред от нас, така че май реалността не е била точно такава както искат да я изкарат някои лапищаци чули нещо от баба си дядо си,баща си които кой знае в кое село са живели. Друго да попитам а манджата ли е най важното къде остават книгите киното .театъра,душата,колко хора могат да отделят да си купят книга да отидат на театър,балет, опера,да отделят време за изложби,имам библиотека с над 10 000 книги купувани повечето от майка ми през комунизма,тя купуваше по 3-4 книги на седмица,отделно библиотеките също бяха заредени с нови книги,сега за да отидеш на кино при 4-нно семейство колко пари струва това примерно 3D или обикновена прожекция от 30 до 40 лева а едно време колко струваше максимум 2-3 лева,книгите с твърда корица 2-4 лева сега колко 25-до 50 да не говорим че има и книги по 300 лева.много си зле момче купували си нещо по така 2 пъти в живота ха-ха голям смях я се гръмни ве майка ми имаше 2 гардероба дрехи и то не боклуци китайски като сега които си купуват повечето хора,да не говорим за обувки кожуси и тн,ходеше всеки ден различно облечена на работа ех,ех какво облъчване са направили на тия млади хора не е истина.

Е ти милееш за това време щото татенцето е бил я началник я директор.Нормално.Я кажи тези SUPER RIFLE,US TOP,CARRERA откъде се вземаха,варенето и избелването на дрехи да си по различно облечен помнишли го.Шматки били тези дето носели панака и тем подобни джинси такива джинси е ми значи 90% от населението е било шматки така ли?Защо се натискаха всички да имат софийско жителство,да не би за да ходят на театър и опера ааааа или защото имаш преспектива за по добра работа и да се задоволяваш с малко по-добрия достъп до някои продукти които другаде бяха кът."майка ми имаше 2 гардероба дрехи и то не боклуци китайски като сега които си купуват повечето хора,да не говорим за обувки кожуси и тн,ходеше всеки ден различно облечена на работа"-това само доказва моята теза че ти и семейството ти не сте били като останалите 90% от населението по онова време.
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
grasiani
Контакти:

Мнениеот grasiani » 13 сеп 2013 18:29

ivan56 написа:
grasiani написа:Хлапашки разбирания било сивичко ще кажеш че най важно са дрехите и купуваш всеки ден дрехи хайде стига с тия пишлегарски разбирания,татко му, майка му ами, като са били балъци станал на 22 години и за първи път имал нещо по така ами тогава се е отракал човека до тогава е бил захлюпен проста работа.Баща ми вземаше 500-600 лева майка ми 180лева аз не съм носил панака и тем подобни джинси такива джинси носеха само шматките,аз носех RIFLE ,даже имаше SUPER RIFLE,US TOP,CARRERA цената им беше около 60-70 лева,маратонките ромика си бяха наистина много добри и много качествени,обувки за зимата също много добро качество ботуши боти аз не знам ако някои родителите им са живеели на село и са били задръстени това е друг въпрос.Тука пък някакъв ми говори за луканки салами какво приказваш ве пич хладилника ни беше зареден до горе с такива работи даже някога ми е омръзвало, а и нашите правеха домашни суджуци в промишлени количества ходех всеки ден на училище с по една подкова в джоба така че тука някакъв измислен ще ми говори неща които аз съм видял с очите си и съм преживял.В мазето ни беше пълно с всякакви видове буркани така наречената зимнина големи вкусотии имаше,баща ми винаги имаше по 2 каси бира,2 каси пепси, как винаги имаше по две като постоянно се пиеше, и имахме гости не знам,за ракии и вина домашни да не говорим,отделно всякакви други купени троянски ракии отлежали,вина,водки ама хубави,шампанско,уискита и то не ментета ,коняци,.Шкафове те в секцията винаги имаше поне 5-6 кутии различни шоколадови бонбони и бонбониери е майка ми беше медицински работник може и затова да е било така но имаше много хубави бонбони аз като ценител мога да кажа че съм хапвал доста добри работи.А тука някакъв ще ми говори сивичко не знам си кво все едно тогава е било пещерната ера хайде няма нужда. А и като гледах тогава като съм ходил в мои приятели имаше семейства къде -къде по напред от нас, така че май реалността не е била точно такава както искат да я изкарат някои лапищаци чули нещо от баба си дядо си,баща си които кой знае в кое село са живели. Друго да попитам а манджата ли е най важното къде остават книгите киното .театъра,душата,колко хора могат да отделят да си купят книга да отидат на театър,балет, опера,да отделят време за изложби,имам библиотека с над 10 000 книги купувани повечето от майка ми през комунизма,тя купуваше по 3-4 книги на седмица,отделно библиотеките също бяха заредени с нови книги,сега за да отидеш на кино при 4-нно семейство колко пари струва това примерно 3D или обикновена прожекция от 30 до 40 лева а едно време колко струваше максимум 2-3 лева,книгите с твърда корица 2-4 лева сега колко 25-до 50 да не говорим че има и книги по 300 лева.много си зле момче купували си нещо по така 2 пъти в живота ха-ха голям смях я се гръмни ве майка ми имаше 2 гардероба дрехи и то не боклуци китайски като сега които си купуват повечето хора,да не говорим за обувки кожуси и тн,ходеше всеки ден различно облечена на работа ех,ех какво облъчване са направили на тия млади хора не е истина.

Е ти милееш за това време щото татенцето е бил я началник я директор.Нормално.Я кажи тези SUPER RIFLE,US TOP,CARRERA откъде се вземаха,варенето и избелването на дрехи да си по различно облечен помнишли го.Шматки били тези дето носели панака и тем подобни джинси такива джинси е ми значи 90% от населението е било шматки така ли?Защо се натискаха всички да имат софийско жителство,да не би за да ходят на театър и опера ааааа или защото имаш преспектива за по добра работа и да се задоволяваш с малко по-добрия достъп до някои продукти които другаде бяха кът."майка ми имаше 2 гардероба дрехи и то не боклуци китайски като сега които си купуват повечето хора,да не говорим за обувки кожуси и тн,ходеше всеки ден различно облечена на работа"-това само доказва моята теза че ти и семейството ти не сте били като останалите 90% от населението по онова време.

Аз не знам какво те притеснява,аз казвам какво съм видял в моето обкръжение,да баща ми беше началник но не от някакъв голям ранг а и се издигнал до това ниво като е работил много бил е работник преди това, не е станал по рождение или веднага като е почнал да работи да е станал началник,работил е никой нищо даром не му е дал, на местата които е почвал работа е почвал от нулата, хората са виждали качества и са го издигали на по висок пост за това има много награди и грамоти,вие какво си мислите че така лесно всичко става през комунизма хоп и ставаш началник и потича мед и масло ,затова говоря някои пресъздават съвсем погрешна картина за онова време ,и какво се чудиш хората от моето поколение които ходеха по заведения,дискотеки,кръчми никой не съм виждал с тези джинси панака или ако съм виждал някой да се облича с тях са били някакви малки деца и хора за които не е важно как и с какво са облечени ,хора които има и сега,аз не знам какво се чудите толкова.Пак казвам аз не съм от София, но пак съм от голям град,имаше много семейства които много по-добре бяха материално,аз смятам че ние сме били около средното за страната семейство даже едно ниво надолу,защото имах роднини в София и когато отивахме на гости си личеше по големите материални възможности които имаха,за това казвам и сега, и при комунизма, софиянци са друга България.А има и нещо друго ,всеки си прави сметка сам за какво да си харчи парите и по какъв начин да си ги изкара,сега че на някой родителите са се стискали или са имали някакви други нужди аз какво съм виновен,аз бях едно дете и родителите ми се стремяха във възможностите си да не ми липсва нищо което другите деца и юноши имаха,може би са ме обичали повече и някога те са се лишавали от нещо за да имам аз нещо което съм искал, в края на краищата човек всичко прави за децата си поне мен така са ме възпитавали. А това дали милея за онова време,не бих казал само казвам фактите и истината от моята гледна точка,и сега живея нормално имам пари имам три жилища,гаражи,деца и не се оплаквам,имам си всичко което ми е необходимо да се чувствам щастлив, и не ламтя за големи богатства като някои хора .А за джинсите откъде се вземаха,ами имаше много начини, стига да имаш пари всичко можеш да си намериш,специално гледам си сложил ,че си от Бургас, ами сам се сети,имах много приятели от Бургас тъй като там служих наблизо в едно село,е много от тия момчета бащите им пътуваха по корабите,на друг баща му шеф на ресторант,който се е движил в тези среди по онова време знае за какво говоря.Вие какво си мислите че само сега има играчи и тарикати,и тогава е било така само че в по друг модел и мащаб,каквото искаш да намериш имаш ли пари, познаваш ли правилните хора и места където да ги потърсиш ще си купиш каквото ти трябва.Сега не се движа в тия среди и не знам как е но предполагам че нещата не са се променили,има ли нещо което се търси и се използва но не се продава легално винаги си има начини да се набави някои разбират за какво говоря.

parvanoff
Контакти:

Мнениеот parvanoff » 14 сеп 2013 10:08

Грациани, точно ти да казваш как се води диалог е меко казано странно при обидите, които си отправял без повод и само, защото някой не е бил съгласен с твоето мнение. И човек да говори за доводи, след като той самият често не е давал такива е меко казано странно. Аз съм от твоя град и също съм живял в този строй и много добре знам какви бяха заплатите. Може да са били такива, каквито казваш на масовото население, но в края на 80-те, а това не е критерий за това, което е било през целия строй. Баща ми също бе началник в Циментов завод-Девня, но взимаше 300 лева, а другите взимаха по-малко и от него. И да, освен маратонки Ромика, аз лично съм имал и Дънлоп, но това не значи, че е имало кой-знае какъв избор... И това не оправдаваше хилядите недостатъци на този строй. В който всеки крадеше на всякакво ниво и се опитваше да излъже държавата. За това, че се бяхме затворили като в черупки и живеехме в зависимост от благоволението на някоя друга държава и трупахме дългове. Дядо ми също работеше като шивач в следработно време, но ако твоят е бил връзкар или някакъв непукист, то дядо ми се притесняваше, защото частната иницатива бе забранена и не се знаеши в кой момент може да отидеш в тухларата. Имаше и хора, които продаваха музика незаконно, но те бяха завряни като мишки в мазите и малко хора ги знаеха, работеха в страх, а и тези, които пазаряха от тях го правеха със страх. Ясно е, че всичко това се подържаше изкуствено и бе ясно, че в един момент ще дойде неговият край, защото изкуствените неща няма как да просъществуват дълго, а се подържаше изкуствено, защото не бе нещо, което би се харесало на хората. И затова бе цялото това затъмнение. Затова се правеше всичко възможно да не видят хората какво е в страните на запад, защото е ясно, че тогава щяха да прогледнат, както се случи всъщност в един момент. Баща ми, който е комунист по УБЕЖДЕНИЕ, а не пишман комунист, като повечето начело на държавата ни по това време, бе изгонен от консомола, защото пуснал по радиоточката в училище Бийтълс... Никъде в комунистическите теории не се казва, че не трябва да ползваш културните придобивки на други държави... Мен лично са ме наказвали за неща много по-тежко, отколкото за същите неща други, на които родителите им членуваха в бкп, да не говорим, че в повечето случаи не ги наказваха. А говорим за неща, като това да си забравя червената връзка или да си оставя малко по-дълга коса... И това ме караше да живея в някакъв постоянен страх да не забравя нещо, да не пропусна нещо и то елементарни неща, защото ще ме накажат. Страх, насаждан ми още от дете... А иначе бях отличник в училище, но това нямаше значение за тях... Чисто икономически му го обясних на Доктора. С този манталитет на хората, няма как да има нищо държавно, няма как да има и комунизъм-просто хората не са дорасли за нещо, което в основата си е много справедливо. Ако хората имаха съвест, щеше да е съвсем друг въпрос. Сега трябват крути закони, крупен контрол и контрол на контрола, та чак и на него няколко контрола, защото хората са такива, че винаги ще се стремят да излъжат държавата. И това е единственият начин тази държава да тръгне нагоре-камери навсякъде, за да следят всеки, който нарушава законите на тази държава и камери на тези, които следят предишните камери и т.н., докато се създаде един нормален манталитет. Далеч съм от мисълта, че хората от самосебе си ще израстнат дотам, че да бъдат честни спрямо хората около себе си, да бъдат справедливи и да не прецакват друг, заради тяхното материално благосъстояние и затова трябва железен контрол и превъзпитание. Лошото е, че трябва да има и хора, които да го направят. Достатъчно е да погледнем хората тук, които изкривяват масово фактите и че едва ли не днес всеки втори умирал от глад и бъркал по кофите или пък да видиш същите тези, които защитават строй, като пишман социализма/комунизма и които за сметката на няково материално добруване на времето не се интересуват дали свободата е ограничена, не се интересуват дали много хора са намерили смърта си и са продължавали да я намират, за да могат те да си купят салам... цинично... И те някак си учудващо си приличат и в огромно количество случаи мненията им съвпадат-кндр, санди, хахаха1, хаха, джугашвили, станко, джонатан, грациани, синчец и т.н., и т.н. И Безкомпромисен-спри се наистина-тласкаш хората към пишман комунизма, не го ли осъзнаваш, а реално дори и лична полза нямаш от това... Тая тема показва цялата тъжна картинка в тази държава...
само Левски и България
Memento mori, homine, quia pulvis es et in pulverem reverteris!

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 14 сеп 2013 10:33

Получава се интересна и оспорвана дискусия, която генерира доста мнения, но основната идея на темата почти никой не я достига. А тя е просто да се генерират идеи какви промени трябва да се предприемат от страна на настоящите или бъдещи управници, за да излезем от батаците в момента, които са доста добре очертани и анализирани в статията. Направена е в нея съпоставка какво е било по-различното преди и аз просто това искам да попитам: кои от нещата е желателно да взаимстваме от онова време, кои не и какви други възможни решения има за посочените проблеми. Просто да генерираме идеи. В една друга тема направих опит да систематизирам въпросите, за които много ми се иска да стане хубава дискусия.
doktora25 написа:Такива въпроси са: за или против плоския данък, за или против АЕЦ Белене, за или против валутния борд, какво трябва да се направи да се увеличат доходите, да се намали пенсионната възраст, да се спре обезценяването на оценките в училище, обезценяването на висшето образование, демографската криза, възрастовата дискриминация, току що завършилите висшисти да отговарят на изискванията на работодателите и вече да имат стаж, да се интегрират ромите, здравеопазването да бъде по-достъпно, подрастващите да прекарват повече време в спорт, а не пред компютъра, да се спре затъпяването на нацията, да се спре изтичането на интелектуален ресурс зад граница, да не ядем боклуци, да се преборим с монополите и "колонизаторите", да не пустеят земите, да ни се отворят нови пазари и т.н.

Всички тези въпроси не опират само до националния манталитет. Всеки от тях може да бъде разрешен и с подходящи законови разпоредби, мерки, преговори с други държави и т.н.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Върни се в “Свободна зона”