soilwork написа:Има един друг момент: всеки път като поискаме достъп до архивите в Инстанбул относно Левски, онея оттам започват да ни предупреждават, че нямало да ни хареса каквото имало там!! Като знаем какви асимилатори и фалшификатори са юго-източните ни съседи, мен цялият този пазарлък ми мирише на страх от истината.Те много добре знаят, какво Левски означава за нас и не се съмнявам, че още от преди сто и толкова години фалшификациите и лъжите им нямат край. Със сигурност много неща от тях са съзнателно подправени и то по начин, по който Левски е представен такъв, какъвто никога не е бил.

Истината все някога ще излезе наяве! Вестник "Атака" е като "Уикенд-а" чудиш се да плачеш ли или да се смееш....изключително "достоверен източник"

Определено си мисля , че няма да ви хареса истината за Левски. Макар че за мен не би било проблем каквото и да има в архивите. Все пак идеализирания образ е хубаво нещо , но не е реално .
Иначе моето мнение е , че след “независимоста“ на Гърция , Румъния и Сърбия е било ясно ,че Османската империя ще трябва да се отдръпне от Европа , т.е. ще има нужда поне от още една държава на Балканите. Така че и самите турци са имали нужда от влияние в тази нова държава , а една независимост без помоща на Русия например би решила този въпрос . А една нововъзникнала България ще се нуждае от хора с обаяние и качества . Левски явно ги е притежавал и това е било оценявано от част от управлението в Турция . Но в Османската империя е имало много корупция и борба във власта, което е довело до закъсняване на този план и навярно объркване на нещата.
А Левски си остава уникален за нашата история , обичан от хора от различни етнически групи .
Всъщност проблема е , че хора като Левски макар и да са били под наблюдение( и може би планувано да бъдат използвани) от хора на високи постове в Цариград и някои други държави,накрая са изместени от тъпоумни натегачи и некадърници , чиято попара сърбаме и в момента (пример-Стамболов)
Не виждам защо се срамуваме от това ,че сме били част от една от най силните държави на своето време . Още повече хора от нашите земи и население вероятно са влияели значително на процесите в империята . А това не е срамно