Предсмъртното писмо на Васил Левски!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Re: Предсмъртното писмо на Васил Левски!

Мнениеот pomiqrat » 26 сеп 2009 10:53

Бижутера написа:
pomiqrat написа:Някой е влизал в блога ми и го е copy paste. Браво. ;)
http://pomiqrat.blog.bg/lichni-dnevnici ... ski.360961

или ти си го направил с другия си акаунт и се правиш на ударен, или и ти си го копнал от някъде и си мислиш,че някой ти чете блога :lol:

щото аз като гледам четенията на моя почвам да се отчайвам :lol:

[offtopic]като погледнеш какво съм написал след писмото в блога и автора пуснал тази тема тук може да разбереш, че е взето от моя блог[/offtopic]
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 26 сеп 2009 11:10

dromihait написа:Нека се абстрахираме от това, че споделям част от изложените идеи. Друго е интересно- не виждате ли, че "писмото" е ЯВЕН съвременен фалшификат? Полумъртвият Дякон го бил написал часове преди екзекуцията. И го дал на някое съвестно заптие, за да го предаде някому. И използва лексика, характерна за езика ни в началото на 21. век. И писмото се затрива, но изплува - незнайно как - едва днес. И не на хартиен носител, а директно в Интернет. Смях!
Няма смисъл изложените идеи да се крият зад името на Левски- те подлежат на обсъждане и без това безумно писание, вероятно написано и качено в Мрежата от студент- историк просто за забавление.

Човек, какви ги говориш?! Спор има в средите на тези, които се съмняват, че изобщо е съществувал Апостола. Да, има и такива. Няма да ги категоризирам. Провери отново кой пуска версията за съмнителна автентичност на написаното и анализирай прочетеното, когато заставаш зад него. И още нещо помисли. Ти лично, съмняваш ли се? Явно да. А това е от съществено значение. Не ми се навлиза във философски въпроси, но да вземем еволюционната теория. Аз не вярвам в нея, например. Все още няма обяснение как аджиба маймуната е станала човек. Има теория. Издържана, разбира се и т.н. Но... И за мен, колкото са прави едните толкова са прави и другите. Но човек не обича да не знае отговора. Той иска да знае, търси. Прави нещо нередно, светва гръмотевица и той си казва: "Ето, Бог е недоволен от мен. И хоп, намерил е отговор. Ето ти религия".

P.S. Едно важно уточнение. Вярвам в еволюционната теория що се отнася до животинските видове. Но не и като приложение към човека.
Последна промяна от metodito на 26 сеп 2009 11:30, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
fr3ak_boy
Контакти:

Мнениеот fr3ak_boy » 26 сеп 2009 11:13

metodito написа:Човек, какви ги говориш?! Спор има в средите на тези, които се съмняват, че изобщо е съществувал Апостола. Да, има и такива. Няма да ги категоризирам. Провери отново кой пуска версията за съмнителна автентичност на написаното и анализирай прочетеното, когато заставаш зад него. И още нещо помисли. Ти лично, съмняваш ли се? Явно да. А това е от съществено значение. Не ми се навлиза във философски въпроси, но да вземем еволюционната теория. Аз не вярвам в нея, например. Все още няма обяснение как аджиба маймуната е станала човек. Има теория. Издържана, разбира се и т.н. Но... Не е намерен човеко-маймуна. И за мен, колкото са прави едните толкова са прави и другите. Но човек не обича да не знае отговора. Той иска да знае, търси. Прави нещо нередно, светва гръмотевица и той си казва: "Ето, Бог е недоволен от мен. И хоп, намерил е отговор. Ето ти религия".

[offtopic]Официалната теория, че ние и маймуните имаме общ прародител, от което следва, че не произлизаме от маймуната. Иначе някои учени говорят за оплождане между извънзмено и маймуна и поява на човека.[/offtopic]
shumkar_44 написа:...Весел лаят е на Шаро,
весел е и неговият вид,
щом във с ветреца ювелирно
се прокарва мириса на сух бисквит.

Годините ще литнат бързо,
и децата ще напуснат каменния зид,
ала сърпа лунен, той ще помни вечно,
къкрещия, вкусен, сух бисквит.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 26 сеп 2009 11:17

Аз говорих по принцип. Не съм застъпник на теории. Просто човек трябва да приема понякога нещата такива каквито са. След като е интелигентно същество е нормално да търси обяснение за нещата, просто излагането на предположение като факт, поне за мен не е сериозно. В дадения случай, аз лично не изпитвам никакви съмнения за автора на писмото. Най-вече с оглед на други неща, които съм чел писани от него. Този човек е бил рядко срещан даже и сега прогресивен ум и затова написаното мисля е негово дело. Разбира се не знам графоложки експертизи правени ли са, но... даже и с тях си оставам убеден кой е автора. Компилация или не, думите са негови.

дърт вейдър
Контакти:

Мнениеот дърт вейдър » 14 окт 2009 18:31

Байовци,
запомнете, че познанието е извор на тъга !!!

Потребителски аватар
Бижутера
Контакти:

Мнениеот Бижутера » 14 окт 2009 23:13

дърт вейдър написа:Байовци,
запомнете, че познанието е извор на тъга !!!

и ти за твойто мъдро писание ли вдигна тема на 1 месец?
Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
1899 Hoffenheim.
Wir kämpfen, siegen, geben niemals auf,
super Hoffe TSG!

Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
In den Farben Blau und Weiß
1899 Superhoffenheim
Nur damit es jeder weiß!

Потребителски аватар
de.bil
Контакти:

Мнениеот de.bil » 15 окт 2009 17:37

soilwork написа:Има един друг момент: всеки път като поискаме достъп до архивите в Инстанбул относно Левски, онея оттам започват да ни предупреждават, че нямало да ни хареса каквото имало там!! Като знаем какви асимилатори и фалшификатори са юго-източните ни съседи, мен цялият този пазарлък ми мирише на страх от истината.Те много добре знаят, какво Левски означава за нас и не се съмнявам, че още от преди сто и толкова години фалшификациите и лъжите им нямат край. Със сигурност много неща от тях са съзнателно подправени и то по начин, по който Левски е представен такъв, какъвто никога не е бил.
:evil: Истината все някога ще излезе наяве! Вестник "Атака" е като "Уикенд-а" чудиш се да плачеш ли или да се смееш....изключително "достоверен източник" ;)

Определено си мисля , че няма да ви хареса истината за Левски. Макар че за мен не би било проблем каквото и да има в архивите. Все пак идеализирания образ е хубаво нещо , но не е реално .
Иначе моето мнение е , че след “независимоста“ на Гърция , Румъния и Сърбия е било ясно ,че Османската империя ще трябва да се отдръпне от Европа , т.е. ще има нужда поне от още една държава на Балканите. Така че и самите турци са имали нужда от влияние в тази нова държава , а една независимост без помоща на Русия например би решила този въпрос . А една нововъзникнала България ще се нуждае от хора с обаяние и качества . Левски явно ги е притежавал и това е било оценявано от част от управлението в Турция . Но в Османската империя е имало много корупция и борба във власта, което е довело до закъсняване на този план и навярно объркване на нещата.
А Левски си остава уникален за нашата история , обичан от хора от различни етнически групи .
Всъщност проблема е , че хора като Левски макар и да са били под наблюдение( и може би планувано да бъдат използвани) от хора на високи постове в Цариград и някои други държави,накрая са изместени от тъпоумни натегачи и некадърници , чиято попара сърбаме и в момента (пример-Стамболов)
Не виждам защо се срамуваме от това ,че сме били част от една от най силните държави на своето време . Още повече хора от нашите земи и население вероятно са влияели значително на процесите в империята . А това не е срамно ;)

Върни се в “Свободна зона”