Петиция: Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
demy27
Контакти:

Re: Петиция: Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Мнениеот demy27 » 31 май 2013 08:37

dromihait написа:СТАМАТ, +100!
demy27, съжденията ти са нелогични.
Първо - няма капчица основание твърдението, че непушачите са по- толерантни. По- скоро вярно е обратното.Съдя не само по богатия си личен си опит. Ако бе така, в държава с преобладаващо пушещо пълнолетно население подобна забрана не би минала в парламента и дори не би се дискутирала. Освен това пушачите реално нямат организация, която да защитава правата им - от другата страна има безброй фондации и организации срещу тютюнопушенето, чиито ръководства усвояват средства. А и не забравяй, че пушещите не искат забрана на заведенията за непушачи. :lol: :lol: :lol: Толкоз за толерантността.
Второ - никой никого не принуждава да ходи в задимени дупки. Ходи там, където ти е готино. Ти обаче държиш да ми забраниш аз да ходя там, където на мен ми е кеф. Та кой, казваш, е по- толерантен?

Ако ще говорим за личен опит, безброй пъти съм виждал, как компания в която пушачите са 1/4 отиват в заведение където се пуши, но никога не съм виждал пушачи, заради компанията да ходят в заведения, където не се пуши. Относно липсата на организация която да защитава правата на пушачите - правата на пушачите се защитават от производителите на цигари а с тях едва ли може да се мери която и да е правозащитна организация. А интерпретацията, че аз искам да забраня на пушачите да ходят по заведения също е крайно не коректна. Ако се изчистят всички подробности и останат само фактите имаме две групи хора или два отделни индивида. Действията на единият вредят на здравето на другият. Кой с кого трябва да се съобразява?
L'Europa non è lontana
C'è una canzone italiana per voi
Insieme, unite, unite, Europe

dromihait
Контакти:

Мнениеот dromihait » 31 май 2013 09:34

demy27, ти си представител на едната група и искаш да няма заведения за пушачи (където никой не те принуждава насила да ходиш).
Аз съм представител на другата група ( при все че в момента не пуша)и одобрявам наличието и на заведения за непушачи.
Кой е по- толерантен?

Потребителски аватар
Ивайло Лудогорец
Контакти:

Мнениеот Ивайло Лудогорец » 31 май 2013 09:41

Пуша , но съм против цигарения дим в заведенията . Така хем пушим по-малко , хем не дишаме излишен пушек , хем не ни се вмирисват дрехите . ;)

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 31 май 2013 10:19

dromihait написа:СТАМАТ, +100!
demy27, съжденията ти са нелогични.
Първо - няма капчица основание твърдението, че непушачите са по- толерантни. По- скоро вярно е обратното.Съдя не само по богатия си личен си опит. Ако бе така, в държава с преобладаващо пушещо пълнолетно население подобна забрана не би минала в парламента и дори не би се дискутирала. Освен това пушачите реално нямат организация, която да защитава правата им - от другата страна има безброй фондации и организации срещу тютюнопушенето, чиито ръководства усвояват средства. А и не забравяй, че пушещите не искат забрана на заведенията за непушачи. :lol: :lol: :lol: Толкоз за толерантността.
Второ - никой никого не принуждава да ходи в задимени дупки. Ходи там, където ти е готино. Ти обаче държиш да ми забраниш аз да ходя там, където на мен ми е кеф. Та кой, казваш, е по- толерантен?

В нормалните страни пушачите се съобразяват с непушачите. Явно не сме нормална страна с нормален манталитет.

Потребителски аватар
demy27
Контакти:

Мнениеот demy27 » 31 май 2013 10:47

dromihait написа:demy27, ти си представител на едната група и искаш да няма заведения за пушачи (където никой не те принуждава насила да ходиш).
Аз съм представител на другата група ( при все че в момента не пуша)и одобрявам наличието и на заведения за непушачи.
Кой е по- толерантен?

Не съм против заведения за пушачи, просто този проблем ще бъде решен по такъв начин, че пак ще се върнем на момента в който навсякъде се пушеше и всички се тровеха. Не е ясно още по какъв критерий ще се избира къде да се пуши и къде не и какви правила ще има там, където се пуши.
L'Europa non è lontana

dromihait
Контакти:

Мнениеот dromihait » 31 май 2013 11:17

Има един разумен критерий - собственикът на съответното заведение да решава към коя таргет група да се ориентира.Вероятно е добре да има допълнителна еднократна годишна такса за допускащите пушене в кръчмите си или обратното - известни данъчни преференции за недопускащите го. Би било чудесно, ако големите заведения са задължени да имат и ползват вентилация. Варианти има. Уверявам те, че и заклетите пушачи не харесват смъдящ в очите дим. Важното е да няма насилие над правото на свободен избор. Едва ли е случайно, че за пръв път тоталната забрана на тютюнопушенето е наложено в нацистка Германия в края на 30-те и началото на 40-те години на XX век.
Последна промяна от dromihait на 31 май 2013 11:35, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
demy27
Контакти:

Мнениеот demy27 » 31 май 2013 11:31

Тия кафета вече сме ги пили. Имаше момент, когато собствениците определяха дали да се пуши или не в заведенията им и тогава навсякъде се пушеше. Аз до сега не съм видял разумен собственик на заведение, който да избере здравето на клиентите пред големият оборот и печалбата. За да станат нещата по този начин, заведенията, където ще се пуши, трябва да плащат много по-сериозни данъци и служителите трябва да получават повече пари, както и да работят с намалено работно време. Ако всичко това стане, цените във въпросните заведения ще са такива, че 90% от пушачите няма да могат да отидат там.
L'Europa non è lontana

dromihait
Контакти:

Мнениеот dromihait » 31 май 2013 11:34

Искаш да кажеш, че непушачите са слаби клиенти? Нали ужким доходът на заведенията не бил паднал след забраната?

dromihait
Контакти:

Мнениеот dromihait » 31 май 2013 11:40

Boza написа:Изображение

Преброй страните, в които е напълно забранено ;)

Alexx, повтаряш мантри, който не са верни.
Ами че тя по твоята логика почти цяла Европа е "ненормална", да не говорим за останалия свят. Добре, че в момента сме сред "нормалните"- заедно с Турция, Македония, Испания, Унгария, ЕЙРЕ, UK, Норвегия, Литва и Латвия. Хърватия вече не е сред оцветените в кафяво.
Смях. Когато човек убедено твърди нещо, хубаво е първо да разбере дали отговаря на истината.
В нормалните страни спорните намерения и закони са дискутират, а не се налагат насила според хрумванията на някой вожд.

Потребителски аватар
demy27
Контакти:

Мнениеот demy27 » 31 май 2013 12:02

dromihait написа:Искаш да кажеш, че непушачите са слаби клиенти? Нали ужким доходът на заведенията не бил паднал след забраната?

Непушачите са толерантни и ако компанията е и от пушачи и от непушачи ще отидат където се пуши. При пушачите не е така.
L'Europa non è lontana

Върни се в “Свободна зона”