dunavfc написа:Момента е много тънък,но малко хора разбират,идеята на цялата забрана.Няма как пушачите и непушачите да бъдат с равни права,защото едното е вредно,а другото не,това толкова ли е трудно да се разбира ? Това,че цигарите са законни и все още не са забранени,не означава,че от морална гледна точка са ОК. Всяка една компания в света има поне 1 пушач или поне 1,който не пуши,айде обяснете ми,ако имаме едно заведение,разделено на две,кой в групата ще надделее и кой ще бъде прецакания ? Трябва ли спра да се виждам с моите приятели,заради едни шибани цигари ? Трябва ли да подбирам своите познанства по цигарен принцип,само защото на някой му е толкова трудно да излезе за 5 мин. на чист въздух ?
Тази забрана накара много хора или да се ограничат от пушенето или тотално да го спрат и точно това беше една от целите на забраната. Забраната има и един друг смисъл,който обаче е в далечното бъдеще. Когато нашите деца израснат в заведения ,където цигареният дим е тотално отсъстващ , тогава и самите деца , ще имат по голям шанс да не се захванат с тия лайна. Ако се изчистят тия неща и от училище,няма да има ценна !
Искам да повторя още веднъж нещо изключително важно ! Нямам как да сложим на един кантар нещо което е вредно и нещо което е полезно !!! Не виждам логика в това да толерираме и да приемаме нещо,крайно неприятно като цигарите,наравно с това да не се пуши !
Според мен гледаш от неправилен ъгъл. Няма кантар, няма сравнение. Няма вредно или не. Всеки сам решава дали да пуши или не. Може да се каже, че алкохола е вреден, МакДон е вреден и тн. Хората сами решават дали да консумират от съответния продукт или не. При наличието на отделни помещения - никой който не желае да консумира съответния продукт не е задължен да го прави. Това как ще се оправяте с приятелите си и в кое помещение ще отидете си е личен проблем на всеки и е крайно непремерено да очакваш закон да реши взаимоотношенията с приятелите ти и да ги наклони в твоя посока. Така смятам аз.
Лична свобода и личен избор... както на собственика на съответното заведение, така и на съответния потребител.