История на футбола в гр. Бургас

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, ntodorov, slavia_forever, Madridist

k.dimitrov
Контакти:

Re: История на футбола в гр. Бургас

Мнениеот k.dimitrov » 17 апр 2013 23:38

NEFTOCHIMIK 1962 написа:Все повече започвам да си мисля(незнам дали съм прав) че оригиналните цветове на автентичния Черноморец от 1919 година не са жълто и черно,а синьо-черно(нещо като Интер Милано).Всички снимки от ранните години на Черноморец ме навеждат на тази мисъл. С жълто-черен екип отбора със сигурност играе в края на 30-те и 40-те години Изображение Това не ми прилича на жълто черно(освен ако жълтото е мноооооооого тъмно,а черното много светло) Изображение това също Изображение А тук вече са си жълто-черни от всякъде

Ванка, представи си, ако е зелено и черно какво става.

k.dimitrov
Контакти:

Мнениеот k.dimitrov » 17 апр 2013 23:55

ntodorov написа:
NEFTOCHIMIK 1962 написа:Изображение Спортинг с Ваньо Костов

Ей това е отбора на Спортинг, който помня от мачовете му срещу ЦСКА. ЦСКА беше фаворит в този мач, а отбори, като Спортинг за тогавашния ЦСКА означаваха нещо, като " Мура" за сегашния. Португалците бяха едни такива дребни, крехки, свенливи, но много бързи и жилави. На моменти изглеждаха несръчни ( може би не бяха виждали на живо 60 000 дюдюкащи българи до тогава. :mrgreen: ). Спас Джевизов стърчеше с глава пред защитниците им. Мачкахме ги много, натискахме ги, като в менгеме, ама...Мачът завърши 2:2. Помня вратаря Месарош, Оливейра, тъмнокожия им ( Лита явно), но нямам грам спомени за Ваньо Костов и факта, че въобще е играл там...Губи ми се този момент, въпреки, че гледайки тази снимки ми "прозират" муцуните на футбалерите от Лисбоа ...Може би, защото си ги имах, като изрезка от вестник "Старт" (Изрезки, които, ако успея да си изнамеря бих дал пари за това)
От този мач помня, как Спортинг ни набутаха един от головете ( мисля за 1:2). Един мургав "лисбоа"-нец изрита топката от около 30-35 метра, колкото да се освободи от нея. Топката летя със странна траектория ( видя ми се смесица между падащ лист и външен фалц), а Велинов само изгледа нейния рикушет в напречната греда и падането и зад голлинията. Джевизов вкара един от головете за ЦСКА ( за 1:0 мисля). Тогава ЦСКА беше много силен отбор прегазил със същия си състав Ливърпул, Нотингам, Реал Сосиедат... Другото от мача ми е мъгла. Помня, че във в. Старт никой не правеше проблеми с резултата от този мач. Всички бяха убедени, че ЦСКА ще бие на реванша. Реванша в Лисбоа беше инфо-мъгла, слушах го по радио Хоризонт, изтървахме няколко идеални положения за гол, а играчите на Спортинг играеха на контри. След мача коментатора установи, че сме подценили Спортинг още в София.

Нейчо, ти май забрави в каква държава живяхме преди 89-година. И как според теб Ваньо Костов щеше да пристигне в България, след като нелегално (тогава друг начин нямаше) бе напуснал страната и се водеше официално изменник на Родината. За него бе забранено да се говори (запалянковците, оглеждайки се, шепнешком споделяха информациите си за него), да се пише в пресата, роднините му нямаха право да се свързват с него. При самото му стъпване на летището щеше да бъде арестуван и изпратен в някой от лагерите за политзатворници. Мисля, че в домакинския мач на Спортинг игра.

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Мнениеот ntodorov » 18 апр 2013 10:27

Нейчо, ти май забрави в каква държава живяхме преди 89-година. И как според теб Ваньо Костов щеше да пристигне в България, след като нелегално (тогава друг начин нямаше) бе напуснал страната и се водеше официално изменник на Родината. За него бе забранено да се говори (запалянковците, оглеждайки се, шепнешком споделяха информациите си за него), да се пише в пресата, роднините му нямаха право да се свързват с него.

Ники. Помня, но тогава съм бил на 12-13 годинки и от позицията на тази безгрижна, волна, невинна и пионерска възраст съм гледал на този мач и всички мачове по онова време без корист, с розовите очила...Тогава и слънцето ми светеше различно. :cry:
[offtopic]Впрочем - първия трансфер зад граница, за който се пишеше и говореше що годе свободно ( по ония години) беше на Спас Джевизов в Омония Кипър. Четох едно негово интервю, в което Спас беше казал, че в Кипър тепърва се учат на футбол, а терените и стадионите им били под всякаква критика. Тогава в детската ми главичка идваха помисли, че Джевизов е играл в Никозия за да "учи" на футбол ( така се представяха и нещата де), а към днешна дата вече осъзнавам, че всъщност Спас е играл и работил там за...пари. :oops: :mrgreen: :P
Все пак помня, че по ония години Кипър-ци имаха едно правителство ориентирано малко към нашия соц. блок, но живеещо от инерцията дадена им, като бивша колония на Англия и гръцките им корени. През 1985 година ( когато Джевизов играеше все още там) имах честта, като комсомолец вече :P да се запозная на една екскурзия в Ленинград с момчета на моята възраст от Кипър. Всите говореха руски и казваха, че там всички училища ( като у нас) са изучавали този език. Въпреки, че бяха "капиталисти" ни харесваха Държавата...Почти всички бяха чували за Джевизов и наистина говореха само суперлативи за него. Тези момчета бяха луди по футбола, а най-голямата им "гордост" тогава беше победата в турнира за КЕШ на Омония над ЦСКА с 4:1 въпреки, че след 0:3 в София - отпаднаха. Точно след този мач и Джевизов отиде в странство. Все пак опитът да се "отворим" към Европата
по татово време реализираха и "немислимите" за ония години трансфери на Жужу във Фейнорд, Сираков в реал Сарагоса и на Пенев във Валенсия за да дойде часът на Ицо в Барцелоната и...сегашния момент, когато масовото обезличаване и потъпкване на футболни граници се изроди до степен такава, че Асамоа да стане Германски национал, а Тиаго Силва, Педраг Пажин и Маркиньос - български такива...Тридесет години след този Спортинг и след родените ми покрай това спомени вече оценявам, че всъщност политиката на "затвореност" по ония години не е била без резон щом тогава имаше и публика по терените, имаше и интерес към мачовете, имаше всичко...Сега вече искам оня Босман никога да не беше играл футбол, а неговия "случай" да бъде заврян нейде в недрата на задните му отверстия. :evil: :roll:[/offtopic]
Никога не ще разберем какво губим като печелим, и какво печелим като губим.

k.dimitrov
Контакти:

Мнениеот k.dimitrov » 18 апр 2013 16:34

Нейчо, хубаво си ги понаписал, но на "Запад" и тогава си ходеха от страна на страна, само че парите, които се въртяха във футбола бяха много по-малко. Не забравяй как Пушкаш, Ди Стефано станаха испанци още през 50-те години. Нямаше от по-тъмните на цвят африканци, защото те тогава не знаеха от коя страна се рита топката. Да, това че нашите граници бяха затворени даваше възможност да задържаме добрите си футболисти, но запитай тях, доволни ли са. Играеха за жълти стотинки по сравнение с колегите им от Запада и в сравнение със сегашните ни футболни "величия". Всичко, което си го написал за странстванията на нашите футболисти по време на соца се отнася за един по-късен период. Ваньо Костов е някъде 51-52 набор и избяга в Португалия около 73-74 година. Тогава никой не можеше и да си помисли да получи официално разрешение да играе извън България. Футболистите тогава нямаха право да играят в друга соц. страна (всички бяха "аматьори"), камо ли капиталистическа.
Кипър - до края на 70-те години си бяха футболно джудже, не ги брояхме. Харесваха Съветския съюз, защото винаги заставаше на тяхна страна в споровете им с Турция. Поради това и левите сили там почти винаги печелеха изборите, а Омония (отборът на компартията им) беше постоянният им шампион и единственият известен клуб от острова.

Потребителски аватар
NEFTOCHIMIK 1962
Контакти:

Мнениеот NEFTOCHIMIK 1962 » 18 апр 2013 17:12

Първия голям легален трансфер по времето на социализма беше още през 1981 година
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ny9fY#t=7s "Името на НЕФТОХИМИК е такова, че и на малки вратички да играем и срещу майките и бащите си да играем, пак ще играем за победа!" - Димчо Ненов.

Потребителски аватар
NEFTOCHIMIK 1962
Контакти:

Мнениеот NEFTOCHIMIK 1962 » 18 апр 2013 17:25

През 1981 г. супер звездата и легенда на Берое,Петко Петков преминава в Аустрия(Виена)-напълно легално. Още първата година става шампион на Австрия.На следващата година Аустрия гостува в Бургас на Черноморец за приятелски мач.Срещата предизвика доста голям интерес-може би около 10-11 000 души се стекоха на стадиона за да видят нашата звезда и отбора на Аустрия. Мача завърши 2-0 за гостите,като мисля че единия гол го вкара именно Петков.Единственото което ясно помня от този мач са екипите: Черноморец-бял,Аустрия-изцяло виолетов
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ny9fY#t=7s "Името на НЕФТОХИМИК е такова, че и на малки вратички да играем и срещу майките и бащите си да играем, пак ще играем за победа!" - Димчо Ненов.

Потребителски аватар
Bartolomej
Контакти:

Мнениеот Bartolomej » 18 апр 2013 19:24

NEFTOCHIMIK 1962 написа:През 1981 г. супер звездата и легенда на Берое,Петко Петков преминава в Аустрия(Виена)-напълно легално. Още първата година става шампион на Австрия.На следващата година Аустрия гостува в Бургас на Черноморец за приятелски мач.Срещата предизвика доста голям интерес-може би около 10-11 000 души се стекоха на стадиона за да видят нашата звезда и отбора на Аустрия. Мача завърши 2-0 за гостите,като мисля че единия гол го вкара именно Петков.Единственото което ясно помня от този мач са екипите: Черноморец-бял,Аустрия-изцяло виолетов

не вярвм да е имало само 10 000 акули на мача..абсурд и то срещу шампоана на австрия
▒▓█▀▄▀▄ Ч Е Р Н О М О Р Е Ц ▀▄▀▄█▓▒
Акулите нападат само от глад или при самозащита

Потребителски аватар
NEFTOCHIMIK 1962
Контакти:

Мнениеот NEFTOCHIMIK 1962 » 18 апр 2013 20:06

Bartolomej написа:
NEFTOCHIMIK 1962 написа:През 1981 г. супер звездата и легенда на Берое,Петко Петков преминава в Аустрия(Виена)-напълно легално. Още първата година става шампион на Австрия.На следващата година Аустрия гостува в Бургас на Черноморец за приятелски мач.Срещата предизвика доста голям интерес-може би около 10-11 000 души се стекоха на стадиона за да видят нашата звезда и отбора на Аустрия. Мача завърши 2-0 за гостите,като мисля че единия гол го вкара именно Петков.Единственото което ясно помня от този мач са екипите: Черноморец-бял,Аустрия-изцяло виолетов

не вярвм да е имало само 10 000 акули на мача..абсурд и то срещу шампоана на австрия

10 000 акули нямаше,имаше 10 000 зрители,а може и малко повече

Потребителски аватар
Bourgas
Контакти:

Мнениеот Bourgas » 18 апр 2013 20:10

NEFTOCHIMIK 1962 написа:
Bartolomej написа:

10 000 акули нямаше,имаше 10 000 зрители,а може и малко повече

Повечето хора са били от Зелен Бургас?
[center]ЗА ЧЕРНОМОРСКИТЕ АКУЛИ ГОЛЕМИ РИБИ НЯМА![/center]
[center]Изображение[/center]
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
NEFTOCHIMIK 1962
Контакти:

Мнениеот NEFTOCHIMIK 1962 » 18 апр 2013 20:34

Не,повечето хора бяха просто от Бургас

Върни се в “Черноморец”