ntodorov написа:volf написа:[quote=

Колега явно не си разбрал поуста ми или си го чел с различна от моята презумпция. Защо си мислиш, че лутането на Лудогорец не е в актива на Черноморец. Срещу варели нямаше да се лутат, тъЙ, както срещу Миньор Пк миналата година да речем.
Впрочем не разбрах, с какво от написаното от мен не си съгласен ? И би ли ми казал, какво е преса за теб, че ми стана интересно. Ако за теб има значение в коя половина се прилага тя в съвременния футбол - не.
Имам професионално отношение към понятието от към баскетбола, но това не пречи да има съответно значение в футбола.
ПРЕСА се налага изцяло и единствено в полето на противника, като му се пречи да премине от фаза защита в фаза нападение.
Счита се за успешна ако топката е овладяна преди противника да се е организирал в фаза нападение.
В собствената си половина се преминава в фаза защита. Когато няма задачи за персонално преследване на противников състезал, а играчите защитават пеедварително указани пространства ( зони-зонова защита ) в своята половина и когато в защитата на тези пространства се включват играчи с нападателни функции е налице НАСИТЕНА ЗОНОВА ЗАЩИТА.
В конкретния случай Лудогорец безуспешно се опитваше да наложи преса.
Защо лутането на Лудогорец не е в актива на Черноморец. - Защото за футболисти с предварително заявена стойност, като тези на Лудогорец, не би следвало да е проблем да преодолее поне един път защитата на който и да е било отбор в ЕВРОПА ( 5 национала).
Колега. За пресата ГРУБО ГРЕШИШ. Не меши баскетбола с футбола. Толкова са далеч, колкото борбата с художествената гимнастика. Прочети що е преса. Постарах се да намеря извадка от учебника в НСА. Чети глава 3, страница 30. Когато го прочетеш ще разбереш, че всъщност нашето си беше не преса, а учебно занятие на тема :преса. Иначе усетих объркването ти за това понятие в момента, когато го раздели на защита и нападение. Впрочем пресата си е преса във всички фази на играта.
Копирам само първите три реда от посочената от ТЕБ глава 3, страница 30 в противовес на това което, е за теб растоянието му баскетбола и футбола.
/ Терминът “преса” произлиза от английския глагол to press, който
означава оказване на натиск, притискане (G. Zeeb, 1998). Той е
възприет във футбола от терминологията на баскетбола./
Обещавам , че ще прочета и останалото /макар, че подобно съм чел преди повече от 20 години, а се оказва че е било основоположно/.