Мнениеот Plamenator » 08 сеп 2012 22:27
Внимание: Ще задам някой неудобни въпроси!
Силно се интересувам от миналото и от бъдещето на ЦСКА. И това ме кара да ровя с часове в Мрежата, търсейки различни материали по въпроса. И един, който прочетох днес ме втрещи. Не ме изненада (за съжаление), но ме втрещи. Открих статия в Уикипедия за "Футболното Хулиганство в България". В нея са описани 26 от най-големите сблъсъци между фенове... Това което ме втрещи, бе че в !!!18!!! от тези 26 инцидента са въвлечени фенове на ЦСКА. Знам, че има насилие по стадионите ни, но не знаех, че толкова голяма част от него се дължи на червени фенове! Научих за хора тежко пострадали дори загинали, чиито имена всички знаете, но и не бих споменал, защото нямам това право... След всичко прочетено, имам 6 основни въпроса + още няколко други към вас:
(И ако решите да отговорите, Ви моля да се обосновете, а не да ме отсвирите с реплики от рода на "Не си бил там, не знаеш." Точно така е- не знам, но искам да знам!)
Основният въпрос: 1.Защо?
2. Защо е трябвало само за последните 12 години, да се стигне до един смъртен случай и безброй случаи на фенове приети в болница с опасност за живота?
3. Как очаквате да дойда с приятели на мач, камоли сам, когато има реална опасност да пострадам/е?
4. Как се чувствате, знаейки че хората (включително и аз, признавам си) изпитват страх от вас?
5. Защо според вас гледам мачове на отбора само по телевизията? (игнорирайки разстоянията)
6. Страх ли Ви е да водите децата си на мачове? Ако не- защо не?
Вероятно някой от вас ще си кажат: "Гледай го пък тоя хлапак, какви простотии ръси! Като е пъзльо да не идва на мач!... Който го е страх от мечки, да не ходи в гората!"... Но въпроса е, защо ми е нужна смелост за да идвам на мач??? На феновете на Байерн Мюнхен или на Борусия Дортмунд, трябва ли им смелост, за да стъпят на стадиона??? Не, трябва им само желание! Желаят да гледат, желаят да пеят, отиват и го правят. Вярно, те не са толкова фенове колкото Вас, но пък не може ли Вие да сте повече фенове от тях, без боищата? Може, разбира се!
Ооо, съвсем забравих! Имам още един много важен въпрос! Как очаквате, все повече и повече хора да пълнят стадионите, когато първия досег на почти всеки млад човек с футбола в последните години е стресиращ?!? Въпросът ми е базиран на личен опит! Преди 5 години, когато бях на 12, баща ми бог да го прости, ме заведе за първи път на мач! Мачът не беше нищо кой знае какво по родните стандарти нито тогава, нито сега. Черно Море играеше срещу Несебър на ст. "Тича". В началото бях много развълнуван, защото от много малък ме влече футбола, а това все пак бе първият ми мач. Всичко бе добре, докато не започнаха псувните и бомбичките т.е. моментално! Не можете да си представите, колко много исках, мача да свърши възможно най-бързо! А това бяха 2-3 хиляди души... Представете си ме насред Българска Армия сред 10,000 фена! Какво би ми било, а? Грешката ми бе, че си замълчах след мача, но това е друг въпрос... Да не се отклонявам. Ето защо от тогава не съм ходил, и нямам намерение да ходя скоро на мач! Ще кажете, че щом няма да ходя, значи футбола не е за мен! Не е, ама е! Нищо не харесвам повече на света от футбола, но изглежда в близкото бъдеще няма да мога да му се насладя на живо, освен ако не изляза извън страната, за да гледам. Защо? И не си мислете, че съм единичен случай. Много сме, просто никой не смее да си признае. Защо трябва да ме е страх да приближа стадион, а не да ми е кеф да вляза и да пея със останалите? Защо? Защо трябва да се познавам с някой от Вас, за да имам шанс да изгледам целия мач невредим? Защо?
И вече наистина накрая, един последен въпрос: Как и кога смятате, че мога да се върна на стадиона?
Или ще трябва да си продължа с TrophyManager-а, а?
И без готин аватар, и без готин подпис, и без 10000 мнения, и без снимки на играчите, и без да съм от сектор А, В или Г, аз съм фен на ЦСКА!!!
[strike]Батков[/strike], [strike]Борисов[/strike], [strike]Иванов[/strike], [strike]Живков[/strike], [strike]Домусчиев[/strike]