Мнениеот k.dimitrov » 21 юни 2012 21:42
21 June 2012, 10:18 (обновена 21 June 2012, 14:42) | Автор: Николай Марченкo | Източник: LiveBiz / LiveSport
Кирсан Илюмжинов пред LiveBiz: Мъчно ми беше да гледам „Петрол“ в това състояние
Президентът на Световната шахматна федерация (FIDE), бивш президент на Калмикия и нов собственик на българската нефтена компания даде специално интервю на LiveBiz
Тази седмица регистрираната в Швейцария компания на Кирсан Илюмжинов Credit Mediterranee купи 52% от акците на българския "Петрол холдинг" АД. По този повод бизнесменът даде ексклузивно интервю за сайта LiveBiz.
Г-н Илюмжинов, в "Петрол Холдинг" дали планирате да бъдете стратегически или финансов инвеститор?
Всъщност, и стратегически, и финансов, защото компанията се нуждае от развитие и от инвестиции. „Петрол“ е място за една добра инвестиция, защото и географското разположение на България, която е врата за Европа от Азия, е много добро. Холдингът има много активи, сред които, както знаете, са и бензиностанции, и авиокомпания, и футболен клуб. Аз смятам, че след като инвестираме някои средства в развитието на две рафинерии, в бензиностанции, то компанията ще е печеливша.
Запознат ли сте с монопола на „Лукойл“ на българския пазар?
Да, разбира се. И това е нормално. Ние с „Лукойл“ сме сътрудничили достатъчно, включително и в Калмикия, както и на Каспийско море, където те добиват нефт. С президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов сме сътрудничили не веднъж в тази посока, така че мисля, че това не е проблем.
Но тук ще бъдете в пряка конкуренция...
Ами, няма нищо лошо в конкуренцията. Бензиностанциите и базите на „Петрол“ са из цяла България и има достатъчно добро покритие на страната.
„Газпромнефт“ се опитваше да купи веригата бензиностанции на „Петрол“..
Това е добре, че „Газпром“ се опитваше да я купи, това значи, че активите на „Петрол“ са добри. Аз дори познавам и редица други руски бизнесмени, които се интересуваха от активите на компанията.
Кой Ви предложи да инвестирате?
Знаете, че често идвам в България, имам много приятели там, спомняте си, че проведохме и световно първенство в София с Веселин Топалов и Гата Камски, идвал съм и при Баба Ванга често. Иначе аз преговарях основно с Денис Ершов и с Александр Мелник, както и с други мои приятели в България.
Според колегите от „Коммерсант“, активите се оценяват на 1 милиард долара, доколко е близка сумата към това, което сте готов да инвестирате в холдинга и в България?
Ами, мисля, че активите струват малко по – евтино. Иначе аз съм информиран за конфликтите между Денис Ершов и Александър Мелник от една страна и Митко Събев от друга страна. Неприятно е, дори ми беше мъчно да наблюдавам как такава компания като „Петрол“, с такива активи, е докарана до толкова плачевно състояние. Бяха натрупани сериозни задължения и загуби, но мисля, че дълговете на холдинга са погасими, ние ще трябва да ги платим и след това ще можем да инвестираме в развитието на холдинга.
Колегите от LiveSport се интересуват дали ще продължите да финансирате ФК „Черноморец“, който е част от „Петрол холдинг“?
Ние в момента разглеждаме състоянието на всички активи в холдинга. Доколкото знам, нашият представител вече се е срещнал с кмета на град Бургас, с който са обсъдили развитието на клуба, на спортната инфраструктура. Мисля, че ние ще видим какво представлява и най – вероятно, ще продължим да подкрепяме футбола по този начин. Освен това, аз имам опит с клуба „Уралан“ в Калмикия, знам и колко е важна подкрепата за спорта от опита си като президент.
Дали България има шансове Албена да е домакин на Олимпиадата по шах?
Още не съм гледал всички заявки. Иначе аз като президент на FIDE съм готов да окажа подкрепа на всички, които искат да проведат Олимпиадата. България, между другото, има добри шансове, защото Веселин Топалов е действащият световен шампион, сред жените е Антоанета Стефанова. Така че аз ще подкрепя с удоволствие и кандидатурата на България.